استمرار آلودگی هوا در کلانشهرهای ایران برای نهمین روز متوالی، باعث غیرحضوری شدن مدارس و تعطیلی دانشگاهها و سازمانهای دولتی و غیردولتی در برخی شهرها و استانها از جمله در تهران شد.
به جز تهران، مدارس و دانشگاهها و سازمانهای دولتی و غیردولتی در استانهای تبریز، البرز، قزوین، مشهد، اراک نیز امروز غیرحضوری اعلام شدند.
شرکت کنترل کیفیت هوای تهران صبح روز چهارشنبه پنجم دیماه، شاخص آلودگی هوای تهران را عدد ۱۵۷ و در وضعیت «ناسالم برای همه گروههای سنی» اعلام کرده است.
براساس اطلاعات ایستگاههای سنجش آلودگی هوا در تهران، امروز ۲٠ ایستگاه تهران در «وضعیت قرمز» و مابقی ایستگاهها در «وضعیت نارنجی» قرار دارند.
سازمان هواشناسی ایران نسبت به تشدید «پایداری جو و افزایش آلودگی هوا در پنج کلانشهر ایران شامل تهران، کرج، اصفهان، قم و مشهد تا روز جمعه ۷ دیماه هشدار داده است. این سازمان با صدور هشدار نارنجی اعلام کرده است که تا پایان هفته جاری، تغییرات قابل توجهی در کیفیت هوا انتظار نمیرود.
بر اساس مصوبهٔ روز گذشتهٔ جلسه کارگروه آلودگی هوا در استان تهران، مراکز آموزشی و اداری در روز چهارشنبه تعطیل اعلام شدند و قرار است طرح ترافیک «زوج و فرد» در این روز از در منازل اجرا شود. شهرداری تهران نیز از صدور مجوز طرح ترافیک در روز چهارشنبه خودداری کرده است.
در همین حال رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، با اشاره به «ناسالم بودن هوای تهران» هشدار داده که این شرایط «سلامت عمومی» را تهدید میکند. عباس شاهسونی تأکید کرده است که کودکان، سالمندان، بیماران و زنان باردار از تردد غیرضروری در فضای باز خودداری کنند.
روزنامه اعتماد، چاپ تهران هم در گفتگو با یک متخصص و جراح مغز، به نقل از او هشدار داده است که «در سالهای نزديک سونامی بزرگ ابتلا به تومورهای مغزی در كشور راه میافتد كه دليل اصلی آن هم فقط آلودگی هواست.»
آرمان سورانی يانچشمه در این مصاحبه مدعی شده است که آمارهای رسمی در مورد ذرات آلاینده «بعضاً دستكاری و به درستی گزارش نمیشوند. او افزوده است که «سونامی سرطان در ايران شروع شده و اگر بگوییم هر خانواده حتماً يك بيمار سرطانی را تجربه خواهد كرد اغراق نیست.»
علاوه بر تهران وضعیت آلودگی هوا در سایر شهرهای بزرگ نیز در وضعیت ناسالم گزارش شده است.
آلودگی هوا در اهواز باعث افزایش مراجعه به مراکز درمانی شده است. مسعود نشاطی مدیر امور بیماریهای معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی اهواز روز دوشنبه اعلام کرد که یک هزار و ۶۶۸ نفر با مشکل قلبی و تنفسی غیر عفونی به بیمارستانهای تابعه این دانشگاه مراجعه کردند.
داود میرشکار، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان آلودگی هوای اهواز را ناشی از فعالیت صنایع و استفاده از سوخت نامناسب دانسته و گفته: «با توجه به بهرهبرداری نفت و صنعتی بودن این شهر، آلودگی آن افزایش مییابد.»
شهر مشهد نیز وضعیت مشابهی را تجربه میکند. به گفتهٔ سعید محمودی، سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی، میانگین شاخص کیفیت هوای مشهد در ۲۴ ساعت گذشته با عدد ۱۴۲نشانگر هوای «ناسالم» است.
وضعیت هوای کلانشهرهای ایران در هفتههای گذشته به شکل متوالی آلوده بوده و در این مدت ادارات و مراکز آموزشی چند بار تعطیل شدند. جلسه علنی مجلس شورای اسلامی نیز به دلیل آلودگی هوا در روز چهارشنبه لغو شده است.
در حالی که گفته میشود بخش عمدهای از آلودگی هوا بهدلیل مازوتسوزی در نیروگاههای برق است، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت روز سهشنبه چهارم دیماه مدعی شد که «منشأ بخشی از آلودگی هوا در ایران تحریمهای بینالمللی است.» او در مورد نحوه اثرگذاری تحریمها بر آلودگی هوا توضیح بیشتری نداد.
امید حاجتی، معاون سازمان حفاظت از محیط زیست نیز گفته است: «آلودگی هوا به مساله ناترازی انرژی گره خورده و تصمیمگیری در این حوزه بسیار سخت شده است.»