کانادا سپاه پاسداران را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد

دولت فدرال کانادا، عصر چهارشنبه ۳۰ خرداد، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را تحت قانون کیفری در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داد.

همزمان ملانی جولی، وزیر خارجه کانادا درباره افزایش خطر بازداشت کانادایی‌‌ها در ایران هشدار داد و از آنهایی که هم‌اکنون در ایران هستند، خواست به کانادا بازگردند و اگر قصد سفر به ایران دارند، این سفر را انجام ندهند.

دولت کانادا نیز هشدار داده است، «به ایران سفر نکنید.» در این اطلاعیه به صراحت آمده است که جمهوری اسلامی از بازداشت خارجی‌ها یا دوتابعیتی‌ها برای نفوذ سیاسی و دیپلماتیک در کشورها استفاده می‌کند.

دومینیک لبلانک، وزیر امنیت عمومی کانادا، روز چهارشنبه ۳۰ خرداد در یک نشست خبری اعلام کرد که دولت کانادا تصمیم گرفته است سپاه پاسداران را «تحت مقررات کیفری» به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی کند.
وی جمهوری اسلامی ایران را به «حمایت از تروریسم»، نقض حقوق بشر «در داخل و خارج از ایران» و «تمایل به بی‌ثبات‌سازی نظم بین‌المللی قانون‌محور» متهم کرد.
این مقام دولت کانادا افزود: «کانادا از تمام ابزارهای ممکن برای مقابله با اقدامات تروریستی سپاه پاسداران استفاده خواهد کرد.»
دومینیک لبلانک همچنین گفت که اعلام سپاه پاسداران به عنوان سازمان تروریستی بر اساس «مدارک بسیار قوی و قانع‌کننده» انجام می‌شود.

همزمان، جاستین ترودو نخست وزیر کانادا نیز در پیامی کوتاه در شبکه اجتماعی ایکس، نوشت: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اکنون در کانادا به عنوان یک گروه تروریستی فهرست شده است.»

هنگامی که گروهی در فهرست تروریسم کانادا قرار می‌گیرد، پلیس این کشور می‌تواند علیه هر فرد یا نهادی که از نظر مالی یا مادی از این گروه حمایت کند، دست به اقدام بزند. بانک‌ها نیز قادر خواهند بود دارایی‌های آنها را مسدود کنند.

به گزارش سی‌بی‌سی، این خبر در شرایطی اعلام می‌شود که انجمن قربانیان پرواز «پی‌اس۷۵۲»، اعضای جامعه ایرانی کانادایی، و احزاب محافظه‌کار و «ان‌دی‌پی» یا «دموکرات جدید»، سال‌ها برای قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست گروه‌های تروریستی این کشور تلاش کردند.

نمایندگان پارلمان کانادا ماه گذشته به اتفاق آرا این اقدام را تصویب کردند و از دولت لیبرال کانادا به رهبری جاستین ترودو خواستند تا سپاه پاسداران را «تروریستی» اعلام کند.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شاخه‌ای از نیروهای مسلح حکومت ایران است که مستقیما به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، پاسخ می‌دهد.

کانادا در ایران سفارت ندارد و از سال ۲۰۱۲ روابط دیپلماتیک خود را با جمهوری اسلامی قطع کرده است.
طبق قوانین کانادا، زمانی که یک گروه در فهرست تروریستی قرار بگیرد، پلیس می‌تواند هرکسی را به‌طور مالی یا معنوی از آن گروه حمایت می‌کند تحت پیگرد و اتهام قرار دهد و بانک‌ها نیز می‌توانند دارایی‌های او را توقیف کنند.

شاهزاده رضا پهلوی که اخیرا به کانادا سفر کرده بود و با برخی نمایندگان پارلمان این کشور دیدار داشت، ضمن استقبال از این اقدام کانادا، تاکید کرد که اکنون نوبت اروپا است که سپاه را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار دهد.
وی در پیامی گفت: امروز کانادا رسما سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داد. این یک گام مهم برای پاسخگو کردن رژیم جنایتکار جمهوری اسلامی و پیشبرد جنبش دموکراتیک مردم ایران است.
‌‏ما از نمایندگان پارلمان کانادا که این اقدام را رهبری کردند و همچنین از ایرانی-کانادایی‌هایی که سال‌ها به طور خستگی‌ناپذیر برای آن تلاش کردند، سپاسگزاریم.
‌‏اکنون نوبت اروپا است که سپاه را در لیست تروریستی خود قرار دهد.

دولت کانادا از سال‌ها پیش برای قرار دادن سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی تحت فشار قرار داشت.
دولت ایالات متحده از سال ۱۳۹۸ رسماً نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را وارد فهرست خود از سازمان‌های تروریستی خارج کرد. پیش از آن وزارت خزانه‌داری ایالات متحده در سال ۱۳۹۶ سپاه را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داده بود.

بحرین و عربستان سعودی هم از اکتبر ۱۳۹۷ سپاه را در فهرست سازمان‌های تروریستی خود قرار داده‌اند.

دیپلمات‌های اتحادیه اروپا در حالی در مورد قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی تردید دارند که نمایندگان پارلمان اروپا اخیرا به اضافه کردن نام سپاه به فهرست گروه‌های تروریستی رأی مثبت دادند.

قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی کشورهای غربی، مهم‌ترین خواسته مخالفان جمهوری اسلامی است، به‌ویژه پس از اعتراضات سراسری مردم ایران در سال ۱۴۰۱ که به جنبش «زن زندگی آزادی» معروف شد.