در حالی که مجلس نمایندگان آمریکا بخاطر حمایت از حماس طرح عدم دسترسی ایران به منابع آزادشده شش میلیاردی را تصویب کردند،و قرار است در ادامه به سنای امریکا ارسال شود رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم برای دومین بار در هفته ضمن هشدار درباره جاه طلبی های هسته ایران، با بیان این موضوع که احیای برجام دیگر کارساز نیست، خواستار آن شد که تهران و قدرتهای جهانی بر سر توافق تازهای مذاکره کنند. این در حالیست که کمال خرازی رییس شورای راهبردی جمهوری اسلامی در مصاحبه با تلویزیون فرانس 24 امریکا را متهم به نقض برجام کرد و گفت ایران اماده احیا برجام است.
رافایل گروسی در مصاحبه خود تصریح کرد جامعه جهانی نباید به خاطر تمرکز بر جنگ اسرائیل و حماس و جنگ اوکراین از جنبههای خطرآفرین برنامه هستهای ایران غافل شود.گروسی همچنین از قدرتهای جهانی خواست مذاکرات هستهای با ایران را از سر بگیرند و از خطرات جاهطلبیهای جمهوری اسلامی، خصوصا حجم ذخایر اورانیوم غنیسازی شده این کشور غافل نشوند.
مدیرکل آژانس بین المللی هستهای با اشاره به این که در حال حاضر تمرکز روی جنگ در غزه است، گفت این موضوع مشکل برنامه هسته ای ایران را حل نمی کند. وی در عین حال یادآور شد که جنگ غزه حتی ممکن است برنامه هسته ای ایران را حادتر کند. وی افزود ایران نباید فکر کند که یک حس بیتفاوتی در جامعه جهانی نسبت به برنامه هستهای ایران به وجود آمده است.
گروسی که این سخنان را در مصاحبه با فایننشال تایمز بیان می کرد، ضمن تاکید بر این موضوع که توافق هستهای با ایران ممکن است به یک چارچوب جدید نیاز داشته باشد، گفت احیای برجام سال ۲۰۱۵ دیگر کارساز نیست. وی افزود مذاکرات باید بر سر توافقی تازه باشد و کشورها خود را با شرایط جدید وفق دهند. گروسی وضعیت پیرامون برنامه هستهای ایران را بسیار نامشخص دانست و گفت قدرتهای جهانی باید بنشینند و دوباره تعامل کنند. وی گفت ایران به اندازه سه بمب اتمی ذخایر غنی سازی شصت درصدی تولید کرده است و نیازی به تولید غنی سازی شصت در صد ندارد.
در این میان کمال خرازی، رییس شورای راهبردی روابط خارجی، در مصاحبه با فرانس۲۴ اسپانیولی در همین زمینه گفت حاضریم که در صورت بازگشت آمریکا و اروپا به تعهداتشان، به برجام برگردیم وی افزود سیاست ما این بود که به سمت سلاح هستهای نرویم وی گفت ما برجام را امضا کردیم و به طور کامل به آن پایبند بودیم. زمانی که آمریکا از آن خارج شد. این طبیعی بود که ما هم اجرای تعهداتمان را کاهش دهیم. به همین دلیل این اتفاقها افتاد. اگر آمریکا به برجام بازگردد و اروپا به تعهدات خود عمل کند، طبعا ما هم به تعهدات خود باز میگردیم. بنابراین، در این سالها هر چه روی داده است، ناشی از خروج آمریکا از برجام بوده است. آنها نه تنها از برجام خارج شدند، بلکه تحریم بیشتری علیه برجام وضع کردند.
وی در مورد تولید غنی سازی شصت درصد گفت غنی سازی شصت درصدی میتواند مصارف متعدد دیگری نیز داشته باشد. هیچ اشکالی در غنیسازی نیست. سیاست ما این بود که به سمت سلاح هستهای نرویم، گرچه چنین توانمندی را هم در اختیار داریم. اما این تصمیم را نگرفتهایم، زیرا ساخت چنین سلاحی برخلاف فتوای رهبر انقلاب خواهد بود. از این رو، این سوال را باید از آمریکا و اروپا پرسید که چرا به امضای خود متعهد نماندند و سیاست خود را تغییر دادند؟ اگر ما به سمت افزایش میزان غنیسازی رفتیم، واکنشی به اقدامات آنها بود. اگر آنها بازگردند، ما هم برمیگردیم. اما ظاهرا آمریکا چنین تصمیمی ندارد و اروپاییها هم به وضع تحریم علیه ایران ادامه میدهند، از جمله در موضوع تحریم موشکی، با وجودی که ایران ماه اکتبر از تحریم شورای امنیت خارج شده است، اما ادامه چنین تحریمی را در دستور کار خود دارند. از این رو اگر آنها به میز مذاکره برگردند، ما هم آمادهایم وی همچنین گفت منطقه در صورتی که ترامپ مجدد رئیس جمهور آمریکا شود، با وضع فاجعه باری مواجه خواهد شد. نه فقط برای منطقه، بلکه برای خود آمریکایی هم همین طور خواهد بود. و اگر ترامپ به مسند قدرت برگردد، مقاومت ادامه خواهد یافت.
وی همچنین تاکید کرد که خبر خروج آمریکاییها از منطقه خبر خوبی خواهد بود. اگر آمریکاییها از منطقه بروند، کشورهای منطقه به اندازه کافی بالغ هستند که کشورهای خود را اداره کنند و همکاری بیشتری با هم داشته باشند.
این سخنان را سال هاست که کارشناسان و تحلیلگران در داخل ایران بیان می کنند و بارها به جمهوری اسلامی هشدار دادند که به تعویق انداختن احیای برجام موجب خواهد شد که جمهوری اسلامی مجبور شود به توافق جدید و تعهدات گسترده جدیدی تن دهد. اما جمهوری اسلامی تنها به این دلیل که نمی خواست توافق در دوره حسن روحانی محقق شود از بازگشت به برجام جلوگیری کرد و هزینه سنگینی را به ملت ایران تحمیل کرد.
گرچه به گفته کارشناسان باز هم دولت این شرایط جدید را برای کشور نگران کننده نمی بیند و با وجود تشدید محدودیت های جمهوری اسلامی و با وجود مسدود شدن مجدد دارایی های ایران که قرار بود در اختیار ایران قرار بگیرد، کمبود دارایی ها و کسری بودجه هنگفت را با تحمیل تورم به مردم، و چند برابر کردن مالیات ها و تشدید دریافت دارایی های مردم جبران خواهد کرد.
برخی کارشناسان نزدیک به حاکمیت با وارونه کردن موضوع نگرانی هایی که در خصوص فشار به ملت ایران وجود دارد، تاکید دارند که راه نجات ایران از این وضعیت اقدام جمهوری اسلامی برای تولید بمب هسته ای است و تاکید دارند که جمهوری اسلامی با ساخت بمب اتم می تواند قدرت چانه زنی خود را افزایش دهد و به این موضوع توجه ندارند که ساخت بمب اتم برابر است با حمله نظامی آمریکا به ایران است به ویژه در شرایطی که آتش جنگ در منطقه در حال شعله ور شدن است. امریکا تاکید کرده که این امر خط قرمز انهاست و با هر روشی از این کار جلوگیری میکنند.
