اعتراضها به تلاشهای جمهوری اسلامی برای گرفتن مالیات همچنان ادامه دارد.
بسیاری از کارشناسان تاکید دارند که دولت با افزایش مالیاتگیری که در مواردی به شکلی غیرعادلانه صورت میگیرد در تلاش است تا کسری بودجه خود را که بخش عمده آن ناشی از تحمیل تحریمها به مردم است، از این طریق جبران کند.
کارشناسان بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۳ تاکید دارند که دولت در لایحه بودجه تمامتلاش خود را بر افزایش مالیات قرار داده است، آن هم در حالی که اقدام به افزایش معنیدار دستمزدها نکرده است و با وجود افزایش اندک دستمزدها مالیات ها را به شدت افزایش داده است.
کارشناسان تاکید دارند که این اقدام. دولت به تدریج در حال کاهش هرچه بیشتر انگیزه افراد برای کار و در نتیجه کاهش معنیدار بهرهوری خواهد بود.
اقتصاددانها وفعالان سیاسی با اعتراض به این اقدام دولت وتلاش دولت برای افرایش مالیات، دلیل این اقدام را ناتوانی دولت از افزایش درآمدها عنوان میکنند و تاکید دارند که دولت با وجود کسری بودجه توان افزایش درامد ندارد وتلاش میکند که این کمبود درآمد را از جیب مردم تامین کند و مدام در تلاش است تا راههای خلاقانه جدیدی برای افزایش درامدهای مالیاتی بیابد.
علی شریعتی، فعال اقتصادی و عضو اتاق بازرگانی نیز در این باره معتقد است که افزایش اخذ مالیات توسط دولت به دلیل نیاز مالی دولت است. وی گفته است دولت تلاش میکند تا سبد درآمدی خود را با شرایط تحریمی و اقتصادی فعلی ارتقا دهد. شریعتی با بیان این موضوع که دولت با تمام ادعا و لابیهایش هنوز نصف عراق نف میفروشد، تاکید دارد که اقدام دولت برای افزایش مالیات، افزایش درآمدی است.
به گفته این فعال سیاسی دولت فکر میکند برای حل کمبود درامدی، باید سبد درآمدی را تقسیم کند و بخشی از آن را از مردم دریافت کند.
دولت فکر میکند که با این روش بسیاری از فعالان اقتصادی و. دلالها که پیش از این با هزاران روش از پرداخت مالیات فرار میکردند مالیات پرداخت کنند. اما مسیله اساسی این است که این روش به بن بست و رکود اقتصادی منجر خواهد شد انهم در زمانه ای که بازار با چالشهای بنیادی روبروست.
این سیساتها هنگامی اعمال میشود که گروه هدف این مالیات گیری فقط دلالان و فعالان اقتصادی نیستند. بسیاری از افرادی هم که درآمدهای محدود دارند و ممکن است به خاطر بیکاری یا سایر عوامل بخشی از درآمد آنها از طریق بانکها و سپرده گذاری و. یا اقدامات حمایتی بستگان آنها تامین شود با اقدام جدید دولت، قربانی اول روندهای جدید مالیاتی خواهند بود.
با این حال شریعتی دریافت مالیات از سپرده را نماد واقعی ظلم و بی تدبیری دانسته و تاکید دارد که این اقدام یک روند صحیح مالیاتی نیست. ضمن این که بسیاری از کارشناسان تاکید دارند که دولت با این کار در واقع از تورم مالیات میگیرد نه از درآمد.
شریعتی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به کسانی که میزان مالیاتگیری در ایران را با کشورهایی مثل امریکا مقایسه میکنند و از آن دفاع میکنند، در واکنش به این اظهارات و در انتقاد از آن اظهار داشت نمیشود که شرایط زندگی مانند شعب ابیطالب باشد اما سیستم اقتصادی و مالیاتی امریکا پیاده شود.
وی تاکید کرد این وضعیت باعث میشود نیروی کار انگیزه و امید و حال نسبی اش از بین برود.
این در حالیست که حکومت جمهوری اسلامی در امدهای بخش مهمی از حکومت که تحت نظر رهبری است از جمله ستاد فرمان اجرایی امام وآستان قدس رضوی و بنیاد مستضعفان و نیز قرار گاه خاتم و اوقاف که سی و سه در صد منابع اقتصادی کشور است را نادیده قرار داده است ودر مورد میزان مالیات دهی اندک انها سکوت اختیار کرده است .برای حکومتی که اولویتش معیشتش مردم نباشد، مشخص است که چنین وضعیتی به وجود می آید.
