تحولات مذاکرات برجام، مواضع رییس سازمان انرژی اتمی و رییس سیا

محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی روز چهارشنبه در دیدار با ولفگانگ دیتریش هایم، سفیر اتریش در تهران، با بیان این موضوع که امروز متهم واقعی در جایگاه مدعی قرار گرفته است، با پایبندی جمهوری اسلامی به تعهدات هسته‌ای خود اشاره کرد و با بیان این موضوع که ایران برای مدت طولانی و به‌صورت یک‌طرفه به تعهدات خود پایبند بوده، از اینکه ایران با خلف وعده و بی‌علمی کشورهای مدعی مواجه شده،‌از این کشورها انتقاد کرد.
اسلامی همچنین با قدردانی از اتریش به خاطر رویکرد مثبت در مسائل سیاسی و در خصوص موضوع برجام و مذاکرات هسته‌ای از کشورهای مختلف خواست طرف‌های اروپایی و آمریکا را به ایفای تعهدات خود در مذاکرات دعوت کنند. وی خاطرنشان کرد که در صورت بازگشت به توافق و اجرای تعهدات همه طرف‌ها، اراده ایران برای مذاکره جدی است.
در همان حال و در حالی که سفیر اتریش هم از آمادگی کشورش برای تسهیل ادامه مذاکرت ایران و کشورهای غربی و بازگشت به برجام خبر داد،‌ ویلیام برنز رئیس سازمان سیا نیز با اشاره به این موضوع که بازگشت به پایبندی به توافق هسته‌ای امکان‌پذیر است، شرط بازگشت به توافق هسته‌ای را تمایل دولت جدید ایران در این خصوص دانست و با بیان این موضوع که هنوز ‌از طرف آمریکا این آمادگی وجود دارد، اظهار داشت بازگشت کامل به برجام منوط به این است که دولت جدید ایران هم به آن تمایل داشته باشد. وی تاکید کرد که بایدن به عنوان رئیس جمهور امریکا به وضوح این تمایل را نشان داده است.
وی در عین حال خاطرنشان کرد که فرصت بازگشت به توافق هسته‌ای نامحدود نیست. در این میان جن ساکی سخنگوی کاخ سفید می‌گوید که ایالات متحده آماده و مشتاق بازگشت به میز مذاکره است.وی گفت هدف امریکا کماکان پیگیری یک مسیر دیپلماتیک و بازگشت به وین برای گفت‌و‌گو بر اساس رعایت متقابل برجام است.وی افزود این مذاکرات تا به امروز، هرچند نه به طور مستقیم ادامه داشته است، ولی گفت هیچ خبر تازه‌ای درباره از سرگیری مذاکرات ندارد. وی با این حال گفت: تیم مذاکره‌کننده ما آماده است آن گفت‌و‌گو‌ها را دنبال کند
سخنگوی کاخ سفید با اشاره به توانایی نظارت و رصد برنامه هسته‌ای ایران که تحت برجام به عنوان یک قانون وجود داشت و ایالات متحده بخشی از آن بود، گفت که فقدان این توانایی در جهت منافع ملی ما نیست.وی تاکید کرد به همین دلیل ما مشتاق بازگشت به میز مذاکره هستیم
این اظهارات در حالی صورت می‌گیرد که جمهوری اسلامی برای بهره‌مندی از آثار مثبت برجام یک سال بیشتر فرصت ندارد و کارشناسان تاکید دارند که بازگشت به وضعیت عادی و فراهم کردن مقدمات برای استفاده و بهره‌مندی ایران از برجام، به تمهید مقدماتی نیاز است که ممکن است نزدیک به یکسال فقط تمهید این مقدمات زمان‌بر باشد، لذا اگر جمهوری اسلامی تمایلی برای استفاده از مزایای اقتصادی و تجاری و بانکی برجام را دارد، باید زودتر اقدامات اجرایی برای دستیابی به آن را آغاز کند. در غیر این صورت به گفته‌ی کارشناسان و افراد مطلع، اعمال برجام غیر قابل بهره‌برداری و اجرا خواهد شد و برای دستیابی به توافق جدید جمهوری اسلامی مجبور خواهد بود که همه‌ی مذاکرات را از صفر آغاز کند، که در این صورت برای به دست آوردن همین امتیازات ممکن است مجبور باشد که امتیازات بسیار بیشتری را از دست بدهد و شروط بیشتری را بپذیرد.
اما به گفته‌ی تحلیلگران،‌در صورت تداوم برجام، و اجرایی شدن آن، ممکن است امکان تمدید آن با همین شرایط برای جمهوری اسلامی فراهم باشد.