ابراهیم رئیسی دوشنبه شب در دومین گفتگوی زنده تلویزیونی سعی کرد مروری بر اقدامات انجام شده داشته باشد ودر عین حال مجدا وعده های خود را یا دآوری کرد وی درباره روند مقابله با بیماری کرونا و واکسیناسیون عمومی گفت همه تلاش ما در این زمینه خارج شدن از حالت انفعالی و اقدام فعال است، وی افزود در این زمینه سیاست ما اقناعی است و اجباری نیست،و گفت از همه کسانی که واکسن نزدهاند دعوت میکنم در نخستین فرصت واکسن بزنندوی درباره شاخصهای اقتصاد کلان کشور و برنامههای دولت برای مهار تورم، با بیان اینکه دومین موضوع مهم برای دولت معیشت مردم است، گفت وضعیت معیشت مردم دغدغه روزانه و هر ساعت بنده است، من از فشاری که بر دوش مردم است با خبر هستم و خود را در کنار سفره مردم احساس میکنم . ولی آثار تورمی را نتیجه دولت پیشین یعنی دولت روحانی دانست که امروز در بازار و اقتصاد مشاهده میشود، وی در مورد بودجه گفت که بودجه سال ۱۴۰۱ باید واقعی و بدون کسری باشد.
رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که واقعا روزانه اخبار و تحولات بازار را دنبال میکنید گفت، من روزانه و ساعتی، وضع قیمتها و بهویژه مواد خوراکی را دنبال و رصد میکنم. با وزرا در این باره صحبت میکنم و در جلسات و نشستهای اقتصادی که با صاحبنظران اقتصادی داریم، به شکل مستمر دنبال این هستیم که تورم کنترل شود و فشاری که روی مردم هست، کاهش یابد.
رئیسی با بیان اینکه از فشار روی مردم و بهویژه اقشار کمدرآمد و محروم جامعه مطلع هستم، گفت به دنبال این هستیم که بتوانیم این وضع را اصلاح کنیم. شرایطی که شاهد هستیم، مربوط به تصمیماتی است که از قبل گرفته شده و آثار تورمی آنها امروز در بازار و در سفره مردم آشکار شده است.وی گفت همانطور آثار تصمیماتی که امروز میگیریم حتما در آینده زندگی مردم جلوه خواهد داشت، گفت: نخستین نکته موضوع استقراض از بانک مرکزی است. بالاخره باید کسری بودجه را جبران کنیم، اما استقراض از بانک مرکزی پایه پولی را بالا میبرد و تورم ایجاد میکند و ما تلاش کردیم که بدون استقراض از بانک مرکزی پرداختها انجام شود. برخی میگویند چطور ممکن بود، ولی به لطف خدا این کار انجام شد. در مهرماه هم این کار صورت میگیرد و بدون استقراض از بانک مرکزی، انشاءالله میتوانیم هزینهها، حقوق و دستمزدها و هزینههای دولت را تامین و پرداخت کنیم.وی گفت در گام بعد مسأله بودجه ۱۴۰۱ است. بودجه را باید بدون کسری و با ارقام واقعی ببندیم. و برمبنای دستور رهبری که ساختار بودجه باید اصلاح شود. الان وقت مناسبی برای اعمال برخی اصلاحات جدی در بودجه است.وی گفت همه در کشور به ضرورت حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی اجماع دارند و در این باره جلسات و گفتگوهای متعددی در ستاد اقتصادی دولت و با اقتصاددانان خارج از دولت داشتهایم. همه واقف هستند که این منابع تاکنون به جای اینکه به سفره مردم برود، به دست چند دلال رسیده است و همه قبول دارند که باید این رویه را اصلاح کنیم، به نحوی که این پول وارد سفره مردم شود. این کار ضرورت دارد اما حتماً این کار را با غافلگیری انجام نخواهیم داد وبا سنجیدن همه جوانب قضیه، به اقتصاد و بازار شوک وارد نخواهیم کرد.
وی درباره اقدامات دولت برای تحقق وعده ساخت مسکن، گفت جلسه شورای عالی مسکن را برگزار کردیم و مقدمات کار توسط وزارت راه و شهرسازی، بنیاد مسکن و استانداران در حال انجام و قرار است در هر شهری زمینها شناسایی شود. امروز هم وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد در شهرستانهای مختلف، اراضی شناسایی شده تا کار مسکن و وعده داده شده را دنبال کنیم.
وی گفت اینطور نیست که برخی تصور کنند دولت خودش زمین بگیرد و خودش بسازد و تحویل دهد و دولت کار هدایت، نظارت و حمایت را انجام میدهد، و باید همه دستاندرکاران وارد میدان شوند تا بتوانیم این پیشران اقتصاد را به حرکت در آوریم و وقتی مسکن فعال شود، خیلی از کسب و کارها و کارخانجات هم فعال میشوند و با افزایش اشتغالزایی و تولید، نیاز مردم هم برطرف میشود؛ لذا ساخت ۴ میلیون مسکن در ۴ سال جزو برنامههایی است که دولت دنبال میکند و مقدمات کار آماده شده است.
رییسی در پاسخ به سوالی درباره روند مذاکرات و برنامه رفع تحریمهاگفت: با جدیت کارِ اقتصاد مقاومتی را دنبال خواهیم کرد و سفره و بازار و نان مردم را به این مذاکرات گره نمیزنیم اما هیچ زمانی ایران میز مذاکره را ترک نکرده و ما در مذاکرات نتیجهمحور، حتما جدی هستیم.وی گفت در طرف مقابل هم آمادگی برای لغو تحریمها، میتواند نشانه جدیت در مذاکرات باشد و افزود از ابتدا اعلام کردیم وقتی دولت مستقر شود کار دنبال خواهد شد و الان هم دولت مستقر شده و کار از طریق وزارت امور خارجه دنبال میشود.
وی گفت به آنچه گفتیم پایبند هستیم. در مذاکراتی که چند روز پیش در تهران با نماینده اتحادیه اروپا انجام شد، به آنها گفته شد که جمهوری اسلامی ایران در این زمینه جدی است اما باید جدیت را در طرف مقابل هم ببینیم.رئیسی در پاسخ به سوالی درباره عضویت دائم ایران در پیمان شانگهای و برنامه دولت برای استفاده از مناسبات منطقه ای و بین المللی، گفت: با عضویت در سازمان شانگهای، در واقع ارتباط با زیربناهای اقتصادی منطقه آسیایی را برقرار کردیم و از این بستر همه فعالان اقتصادی باید استفاده کنند.
رئیس جمهور اضافه کرد: کشورمان زمینههای بسیار خوبی برای افزایش صادرات در منطقه به ویژه به کشورهای همسایه دارد و میزان صادرات حتما میتواند دو برابر شود.رئیسی جایگاه کنونی ایران در تجارت منطقهای را نامتناسب توصیف کرد و گفت: تقویت ارتباطات با کشورهای همسایه و منطقه در اولویت است و از همه فعالان اقتصادی میخواهم برای یک حرکت متفاوت در مناسبات تجاری و اقتصادی در منطقه آماده باشند.
وی در مورد افغانستان گفت تشکیل دولت فراگیر در افغانستان بحث اصلی است اما آن چیزی که امروز بعد از اخراج آمریکاییها در افغانستان به یک مسئله مهم تبدیل شده، حضور داعش به عنوان دستساخته آمریکاییها است و ازحاکمان افغانستان میخواهیم در مقابل جنایاتی که داعش انجام میدهد و مردم مسلمان را به خاک و خون میکشد، ایستادگی کنند.وی در مورد گزینشها گفت محور ما برای انتصاب افراد و گزینش همکاران، کارآمدی و دلدادگی به نظام و انقلاب و باور داشتن مردم است و برای کابینه کسانی را انتخاب کردم که ممکن است اگر بررسی کنید، اصلا به بنده رای نداده باشندومبنای کار در دولت، کارآمدی است. اگر در میان مدیران کسانی کارآمد هستند، حتماً تثبیتشان کنید تا کارشان را ادامه دهند.وی در مورد وضع خزانه کشور گفت دولت در شرایط خوبی تحویل ما نشد و اگر بگویم وضع خزانه چه بود، ممکن است برخی بگویند شما هم دنبال این هستید که با گلهگذاری کار را آغاز کنید. اگر کسی فقط به سفره مردم و ارزش پول ملی، میزان بدهکاری دولت و میزان کسری بودجه، نگاه کند متوجه میشود دولت را در چه وضعی تحویل گرفتهایم. به ویژه دولت قبل در پنج شش ماه آخر، تعهدات بسیاری ایجاد کرد که این تعهدات مزید بر مشکلات شد.وی سعی کرد نشان دهد که به آینده امیدوار است و گفت بدانید علیرغم همه تهدیدها و تحریمها آینده را برای کشور بسیار روشن میبینم و به عنایت خدا و دستان توانای مردم عزیز به ویژه جوانها امید و اطمینان دارم.
رییسی در مورد مسایل تحریمها که مهمترین موضوع است سعی کرد با کلی گویی از موضوع رد شود و خبر نگار هم سوالی از او نکرد . او میگوید ما در مذاکرات جدی هستیم ولی طرف مقابل هم باید جدی باشد ولی نمی گوید بدون انجام مذاکرات این عدم جدیت را چگونه در خواهد یافت . ماهیانه چهار میلیارد دلار خسارت انجام عدم مذاکرات هست ومعلوم نیست تعلیق این مذاکرات با چه مبنایی صورت گرفته است .وی همچنین از شایسته سالاری در انتخاب کابینه سخن گفت در حالیکه بکار گیری نیروهای دولت احمدی نژادی و سپاهی در کابینه نشان از تصمیم سیاسی و جناحی در کابینه وی برای انتخاب افراد دارد و شایسته سالاری صرفا یک شعار پر زرق و برق نیست.