برجام، ابهامات جمهوری اسلامی در مورد ادامه مذاکرات

اظهارنظرهای مبهم در خصوص چگونگی ادامه مذاکرات برجامی همچنان ادامه دارد. خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز دوشنبه ضمن اشاره به اینکه جمهوری اسلامی قطعا به مذاکرات برجام باز می‌گردد، در عین حال یادآور شد زمان انجام مذاکرات پس از پایان مراحل مطالعه و مرور سوابق ادوار پیشین مذاکرات تعیین خواهد شد.
وی که این اظهارات را در گفت‌وگو با شبکه فرانس۲۴ بیان کرده است، اظهار داشت روند بازنگری سوابق مذاکرات بعد از روی کار آمدن دولت جدید در ایران طی دو مرحله شروع شده است. خطیب زاده در ادامه خاطرنشان کرد نخستین مرحله به پایان رسیده و وزارت امور خارجه و جمهوری اسلامی اعلام کرده است که قطعا به وین می‌رود و مذاکرات با گروه ۴ بعلاوه یک آغاز خواهد شد.خطیب‌زاده با بیان این موضوع که مرحله دوم بازنگری‌ها هنوز به پایان نرسیده گفت وزارت امور خارجه سرگرم بررسی جزییات شش دور مذاکراتی است که توسط دولت قبل ایران صورت گرفته است. سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین یادآور شد در خصوص مذاکرات سوالاتی مطرح شده و دولت جدید به دنبال بررسی کاستی‌های مذاکرات قبلی است. وی اظهار داشت به زودی این مرحله هم به پایان می‌رسد و جمهوری اسلامی ایران قادر خواهد بود تاریخی را برای دور جدید مذاکرات مشخص کند.
خطیب زاده افزود رئیس جمهور و وزیر امور خارجه ایران هم تاکید کرده‌اند که به محض اتمام مراحل بازنگری سوابق مذاکرات برجامی به گفت‌وگوهای وین باز می‌گردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه مطالعه سوابق گذشته را کاری طاقت‌فرسا خواند که در جریان است، اما در همان حال خاطرنشان کرد زمان باقی‌مانده تا پایان این مرحله، کمتر از مدت زمانی است که طول کشید دولت بایدن و تیمش در وین حاضر شوند.
وی افزود دولت جدید به دنبال این است که چرا مذاکرات پیشین به نتیجه رضایت بخش و سندی که همه طرف‌ها با آن موافق باشند نرسیده است. خطیب‌زاده در ادامه یادآور شد دولت در کنار بررسی این موضوعات به دنبال مسائلی هم هست که باید در نشست پیش رو پاسخ داده شود. وی افزود تمام این موارد نوشته شده است.
خطیب‌زاده مهم‌ترین مساله را رفع تمام تحریم‌هایی دانست که بعد از خروج یکجانبه دونالد ترامپ از توافق هسته‌ای ایران اعمال شده است. وی یادآور شد ترامپ ۸۰۰ تحریم یکجانبه و غیرقانونی علیه ایران وضع کرده که تمام آنها باید برداشته شوند.خطیب زاده ضمن تاکید بر اینکه موضع ایران از ابتدا رفع تمام تحریم‌ها بوده است اظهار داشت جمهوری اسلامی ایران به دنبال راهی است که اطمینان حاصل کند تحریم‌ها به طور موثر رفع می‌شوند.
وی همچنین با اشاره به سخنان امیرعبداللهیان در خصوص آزادسازی ده میلیارد دلار از پول‌های بلوکه‌شده‌ی ایران یادآور شد جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که آمریکا باید نشان دهد که در روش و اقدام تغییر کرده است.خطیب زاده اظهار داشت وزیر امور خارجه ایران تاکید دارد امریکا به روش‌های گوناگون من‌جمله فراهم کردن زمینه برای آزادشدن پول‌های بلوکه‌شده‌ی ایران، می‌تواند حسن نیت خود را نشان دهد. وی یادآور شد نمی‌شود که تحریم‌ها بماند و پول‌های ایران در بانک‌های بین‌المللی همچنان توقیف بماند و با وجود اینها آمریکا ادعاهایی را مطرح کند.
دولت ابراهیم رئیسی از ابتدای روی کار آمدن دولت سیزدهم بارها تاکید کرده است برای آغاز مذاکرات لازم است بررسی‌های کاملی را در خصوص مذاکرات قبلی انجام دهد تا بتواند با آگاهی کامل مذاکرات را از سر بگیرد و منافع جمهوری اسلامی را در این خصوص تامین کند.
این تاخیر و تامل در حالی صورت می‌گیرد که با ارسال سیگنال‌هایی در خصوص تاخیر در مذاکرات، بازار ایران همچنان نسبت به این شرایط مبهم واکنش نشان می‌دهد و روند افزایش بازار که نتیجه‌ای غیر از تشدید بحران اقتصادی، افزایش تورم و گرانی روزافزون کالاهای موردنیاز مردم ندارد، همچنان ادامه دارد.
در عین حال مقایسه تاخیر در از سرگیری مذاکرات توسط دولت سیزدهم با تاخیر در آغاز مذاکرات توسط دولت بایدن در حالی صورت می‌گیرد که به گفته‌ی حکومت ایران، دولت امریکا در ماه‌های اخیر به طور مستقیم در مذاکرات حضور نداشته است و با وجودی که دولت بایدن و نمایندگان دولت امریکا در مذاکرات حضور نداشتند، مذاکرات بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای ۴+۱ همچنان ادامه داشت.
ضمن آنکه به گفته‌ی ناظران، این جمهوری اسلامی ایران است که به شروع هرچه سریع‌تر مذاکرات به منظور بهبود شرایط سیاسی، اقتصادی و بین‌المللی خود نیاز دارد، نه امریکا و جمهوری اسلامی ایران با تاخیر در حضور در مذاکرات در واقع مشکلات و چالش‌های سیاسی، اقتصادی و بین المللی و تجاری خود را تشدید می‌کند، مشکلی که ایالات متحده امریکا حتی با تاخیر در حضور در مذاکرات با آن مواجه نیست