زلمی خلیلزادنماینده امریکا در امور افغانستان در گفتوگو با مجله فارن پالیسی میگوید، قبل از فروپاشی دولت اشرف غنی، توافق شده بود که قدرت میان طرفها تقسیم شود، اما سران امارت اسلامی در راس دولت باشند.وی افزود فرار اشرف غنی همهچیز را برهم زد و باعث ورود نیروهای امارت اسلامی به کابل شد. گفتنی است پیشتر نیز زلمی خلیلزاد در جلسه مجلس سنای آمریکا درباره چگونکی خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان، گفته بود که فرار اشرف باعث ایجاد بحران اخیر در کشور شده است.
در این میان مارک میلی؛ رییس ستاد مشترک ارتش امریکا در یک نشست محرمانه با سناتورهای امریکایی، وزارت خارجه این کشور را متهم به وقتکشی در آغاز عملیات تخلیه میدان هوایی کابل کردهاست.
مارک میلی پیش از نشست علنی با سناتورها گفته بود آیا دستور خروج از میدان هوایی کابل باید زودتر صادر می شد یا نه. این سئوال بی پاسخی است که نیاز به بررسی های بیشتری دارد.این اظهارات میلی علامت بروز اختلاف بیش از پیش بین پنتاگون و وزارت خارجه امریکا می باشد
نمایندگان کنگره امریکا در حال تحقیق درباره خروج آشفته و عجولانه دولت بایدن از افغانستان هستند.مقامات پنتاگون طی دو روز اخیر به مجلس سنا و نمایندگان امریکا برای پاسخگویی حاضر شدهاند.
فرانک مکنزی؛ فرمانده سنتکام فرماندهی مرکزی ارتش امریکا که روز چهارشنبه همراه با لوید آستین؛ وزیر دفاع امریکا در نشست پاسخگویی به مجلس نمایندگان این کشور گفت که توافق دوحه تاثیری زیانبار بر دولت و ارتش افغانستان داشت.مکنزی افزود که آن توافق تاثیر روانی قدرتمندی بر دولت افغانستان داشت چون زمانی را که باید انتظار قطع کامل کلیه کمک ها را میداشتند تعیین میکرد.او افزود که بعد از توافق دوحه، کاهش نیروها به دستور جو بایدن؛ رییس جمهور امریکا، در ماه اپریل میخ دیگری بر این تابوت بود.
او گفت بر این باور بوده که اگر امریکا شمار مشاوران نظامی خود در افغانستان را به کمتر از ۲۵۰۰ نفر کاهش دهد فروریزی دولت و ارتش افغانستان اجتنابناپذیر خواهد بود.
لوید آستین هم با تایید این نظر گفت که توافق دوحه با متعهد کردن امریکا به پایان حملات هوایی علیه طالبان، موجب شد که این گروه قوی تر شود و عملیات تهاجمی علیه نیروهای امنیتی افغانستان را شدت بخشد، به طوری که نیروهای افغان هر هفته تعداد زیادی از افراد خود را از دست میدادند.لوید آستین؛وزیر دفاع امریکا افزود ما فکر نمیکردیم که توافق دوحه اینگونه روحیه ارتش افغانستان را از بین برده باشد.توافق موسوم به دوحه که در فوریه ۲۰۲۰ در زمان دونالد ترامپ امضا شد، تاریخی را برای خروج نیروهای امریکایی از افغانستان تعیین میکرد.