به گزارش رویترز دیوید ساسولی سیاستمدار ارشد ایتالیایی که ریاست پارلمان اروپا را برعهده دارد، روزچهارشنبه عدم توافق کشورهای عضو اتحادیه در مورد اتخاذ سیاست هماهنگ در قبال پناهجویان افغان را یک مساله جدی خواند.
وی در گفتوگو با خبرنگاران گفت ما از نتیجه جلسه دیروز وزرای کشور اتحادیه اروپا بسیار نامید شدیم. وی افزود که همه امکان برای حل بحران پناهجویان افغان وجود دارد ولی حتی یکی کشور اروپایی برای پذیرش پناهجویان اعلام آمادگی نکرد. رئیس پارلمان اروپا این مساله را جدی ارزیابی کرد.
این در حالیست که وزیران کشور اعضای اتحادیه اروپا روز سهشنبه در یک نشست فوقالعاده در بروکسل گرد هم آمدند تا درباره تدبیرها و سیاستهای مشترک در مورد موج گسترده مهاجرت از افغانستان رایزنی کنند و تصمیم بگیرند.که در پایان این نشست کشورهای عضو اتحادیه اروپا موفق به دست یافتن به راهکار مشترکی برای مواجهه با پناهجویانی که افغانستان را پس از تسلط طالبان ترک کرده یا میکنند نشدند وکشورهایی مانند اتریش، دانمارک و جمهوری چک همچنان بر مواضع قبلی خود پافشاری میکنند و حاضر به پذیرش پناهجویان افغان نیستند. این کشورها در عین حال طرفدار کمک مالی به پناهجویان در منطقه، از جمله در کشورهای همسایه افغانستان هستند. وزیر کشور اتریش به شهروندان افغان توصیه کرده راه اروپا را در پیش نگیرند و وعده داده به آنها در همان منطقه کمک شود.
اتحادیه اروپا در پی بحران افغانستان در تلاش است تا از ورود موج جدیدی از پناهجویان افغان و تکرار بحران مهاجرتی در این بلوک جلوگیری کند. یلوا یوهانسون کمیسر امور داخلی اتحادیه اروپا دیروز تاکید کرد که باید پیش از رسیدن مهاجران به مرزهای اروپا وارد عمل شد.و افزودما در شرایطی قرار داریم که نیازمند رویکرد یکپارچه در قبال افغانستان هستیم. باید از بحران انسانی، مهاجرتی و امنیتی در این کشور جلوگیری کنیم و باید به سرعت وارد عمل شویم و منتظر نباشیم که موجی از پناهجویان به مرزهای ما برسند و گروههای تروریستی فرصت تقویت داشته باشند.
در این میان بحران افغانستان دغدغه دیگری را در میان اتحادیه اروپا به طور جدی دامن زده است و ان هم داشتن ارتش مستقلی است که اروپا در اموردفاعی متکی به امریکا و ارتش این کشور نباشد
مقامات ارشد اتحادیه اروپا می گویند خروج آشفته نیروهای غربی از افغانستان نشان داده است که اتحادیه اروپا باید بتواند در بحرانهایی از این دست بدون تکیه بر نیروهای آمریکایی مداخله نظامی کند. جوزپ بورل نماینده سیاست خارجی اتحادیه اروپا، خروج آشفته نیروهای اروپایی از افغانستان را نشانه عدم استقلال و وابسته بودن این نیروها به کاخ سفید خواندند و بر تشکیل ارتش مستقل و مشترک اروپایی تاکید کرد.در همین راستا، محور اصلی گفتگوهای وزرای دفاع ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در روز چهارشنبه توافق اولیه بر سر طراحی نیروی دفاعی مشترک اروپایی تا پیش از مارس ۲۰۲۲ بود.
قرار است که هسته اولیه این نیروی دفاعی مشترک از ۵ تا ۶ هزار نظامی خبره تشکیل شود.
به گزارش رویترز دو مقام ارشد اروپایی که ناشناس مانده اند در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفته اند که خروج ناگزیر نیروهای اروپایی تا پایان ماه اگوست از افغانستان یک شکست بزرگ به حساب می آید.
مقامات نظامی و سیاسی فرانسه و آلمان دو ابرقدرت اتحادیه اروپا و بریتانیا بارها از خواست خود برای تمدید تاریخ خروج گفته بودند اما نهایتا این دولت جو بایدن بود که تصمیم نهایی را بدون توجه به خواست رهبران اروپایی گرفت.
در این میان شارل میشل، رهبر شورای اروپا که در نشست وزاری دفاع کشورهای عضو اتحادیه اروپا در اسلوونی شرکت کرده، به خبرنگاران گفت ما دیگر نیازی به تکرار چنین رویداد تلخ ژئوپلیتیک، اتفاقات هفته های اخیرافغانستان، نداریم تا برای استقلال نیروهای اروپایی و گسترش ظرفیت اقدام نظامیان خود در جهان وارد عمل شویم . وزاری دفاعی کشورهای عضو اتحادیه اروپا در حال حاضر پیش نویس پیشنهادی اولین نیروی مشترک دفاعی را برای بحث در نشست رهبران اروپایی آماده می کنند.
دیپلمات های اروپایی می گویند زمانی که فرانسه، پرقدرت ترین نیروی نظامی اتحادیه اروپا، ریاست شش ماهه اتحادیه اروپا را به عهده بگیرد تشکیل نیروی نظامی مشترک در دستور کار اتحادیه اروپا قرار خواهد گرفت.
سال گذشته میلادی اولین بار امانوئل ماکرون و آنگلا مرکل دو رهبر فرانسه و آلمان بودند که پیشنهاد تشکیل نیروی دفاع مشترک اروپایی را مطرح کردند. در حال حاضر تنها در چارچوب سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، است که نیروهای دفاعی و نظامی اروپایی دست به اقدام های مشترک می زنند. به نظر می رسد اتفافات افغانستان بیش از همیشه ایده تشکیل نیروی دفاعی مشترک اروپایی را به واقعیت نزدیک خواهد کرد.