در حالی که تنها دو روز از انتخاب رسمی امیرعبدالهیان به عنوان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران میگذرد، حاشیههای وزارت امور خارجه، فعالیت های اصلی در حوزه دیپلماسی را تحت تاثیر قرار داده است.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران که به صورت آنلاین برگزار شد، درباره جایگاه ایستادن امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در عکس یادگاری نشست بغداد آن را حاشیهپردازی خواند و با بیان این موضوع که این حاشیهها موضوع سیاست خارجی نیست، به همگرایی در اجلاس بغداد اشاره کرد و اشاره به مساله محل ایستادن امیرعبداللهیان را جزو حواشی نشست دانست و تاکید کرد کسانی که به این موضوعات حاشیهای میپردازند، هدفشان این است که متن پررنگ برگزاری اجلاس را بپوشانند.
خطیبزاده همچنین در خصوص ارسال محمولههای سوخت به لبنان نیز با اشاره به اینکه آمریکا در جایگاهی نیست که بخواهد جلوی تجارت مشروع را بگیرد، اظهار داشت جمهوری اسلامی در اعمال حاکمیت خود بسیار جدی است. وی همچنین تجارت مشروع را جزو بدیهیات اولیه حقوق بینالملل دانست و اظهار داشت جمهوری اسلامی تا زمانی که مشتری و تقاضا باشد، این مسیر و فروش را ادامه میدهد.
خطیبزاده همچنین خاطرنشان کرد کشورهای دیگر هم اگر بتوانند از رنج مردم لبنان بکاهند نباید لحظهای درنگ کنند.
وی همچنین به گفتوگوی تلفنی امیرعبداللهیان و جوزپ بورل، نماینده اتحاده اروپا در سیاست خارجی اشاره کرد و موضوع گفتگوی طرفین را تبریک انتخاب امیرعبداللهیان و همچنین مذاکرات وین عنوان کرد و اظهار داشت امیرعبداللهیان در این گفتگو ضمن استقبال از دیپلماسی تاکید کرده است منافع و حقوق مردم ایران در اولویت گفتگوها قرار دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین خاطرنشان کرد هدف مذاکرات وین برای رسیدن به یک متن جدید نیست. وی یادآور شد که مذاکرات وین برای اطمینان از اجرای برجام توسط آمریکا در حال انجام است. بنا به گفتهی خطیبزاده، اگر آمریکا به تمامی تعهداتش ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ به صورت راستیآزمایی شده برگردد ایران موافقت خواهد کرد آمریکا در اتاق برجام بنشیند.
خطیبزاده با بیان اینکه جمهوری اسلامی در مذاکرات وین با آمریکا هیچ گفتوگوی مستقیم یا غیرمستقیمی ندارد، افزود گفتوگوها در وین بین ایران و ۱+۴ است. وی همچنین خاطرنشان کرد به محضی که تغییر در رفتار دیده شود برجام قابل بازگشت خواهد بود.
به گفتهی کارشناسان جمهوری اسلامی هیچ چارهای غیر از بازگشت به برجام ندارد. ذخایر ارزی جمهوری اسلامی به پایان رسیده است و جمهوری اسلامی برای بازگرداندن وضعیت بودجه کشور به حالت عادی و کسب درآمد، چارهای غیر از فروش نفت ندارد که جز از طریق رفع تحریمهای ایالات متحده، تحقق آن امکانپذیر نیست.
دولت جدید ابراهیم رئیسی هم به خوبی از این موضوع آگاه است، اما توجه ندارد که اظهارات تند در این خصوص که دولت نیازی به رفع تحریمها ندارد و تقویت این احتمال در فضای عمومی که ممکن است اقدامی برای بازگشت برجام و اجرای مجدد برجام توسط دولت سیزدهم صورت نپذیرد، فضای اقتصادی را در کشور به شدت ملتهب و متشنج میکند و همچنان که در روزهای اخیر رخ داده است، به رشد فزاینده قیمت ارز و سایر کالاها در ایران میانجامد که زندگی را باز هم برای مردم دشوار و غیرممکنتر خواهد کرد.