ابراهیم رئیسی در هنگام دفاع از خطیب وزیر پیشنهادی وزارت اطلاعات با اشاره به اینکه وی از دانش اطلاعاتی و امنیتی برای اداره وزارت اطلاعات برخوردار است، به تجربه چندین سالهی خطیب در وزارت اطلاعات اشاره کرد و خاطرنشان کرد که خطیب هم از علم و دانش و هم تجربه کافی برای اداره وزارت اطلاعات برخوردار است.
رئیس جمهور همچنین ابراز امیدواری کرد که وزیر پیشنهادی وی برای وزارت اطلاعات بتواند با روحیه تحولی که دارد و با انتخاب همکاران و مدیران انقلابی در مجموعه وزارت اطلاعات تحول ایجاد کند و بتواند در راستای پیشگیری و مبارزه با فساد و جلوگیری از نفوذ، صیانت از دولت و صیانت از همه بخشهای نظام و صیانت از مردم در مقابل هجومها برنامهریزی کند.
با توجه به تاکید ابراهیم رئیسی در خصوص تغییر در مدیران وزارت اطلاعات، و تجربه عمومی تغییرات مدیریتی در سازمانهای نظارتی و اطلاعاتی، به نظر میرسد که جمهوری اسلامی ایران در راستای اقدامات خود برای اجرای گام دوم انقلاب اسلامی در صدد هستند تا با تغییرات در وزارت اطلاعات هرچه بیشتر این وزارتخانه را به بازوی امنیتی و اطلاعاتی انقلاب اسلامی تبدیل کنند و با کنترل هرچه بیشتر نظام اجتماعی، زمینه هرگونه مدارا با جامعه مدنی و توسعه و تقویت اعتراضات سیاسی و مدنی را کاهش دهد و از آن ممانعت کند.
در همان حال دفاع و حمایت ابراهیم رئیسی از وزیر اطلاعات و سوابق او در در حالی صورت میگیرد که مخالفان با وزارت وی، او را یکی از افراد در وزارت اطلاعات میدانند که در موقعیت های حساس در جمهوری اسلامی ایران من جمله سال 85 و سال 88، به تشدید برخوردهای امنیتی با مردم اقدام کرده است.
یکی از نمایندگان در رد صلاحیت خطیب برای تصدی وزارت خارجه تاکید کرده است که وی برای بچههای انقلابی قم پروندهسازی کرده و فتنه گران را به به قم راه داده است.
جلالی نماینده رفسنجان همچنین در بخش دیگر اظهارات خود در رد صلاحیت خطیب برای تصدی وزارت اطلاعات گفته است وی موجب ابطال انتخابات شده و از برگزاری راهپیمایی در سال 88 جلوگیری کرده است.
این در حالی است که محمدباقر قالیباف در تایید صلاحیت خطیب و تایید وی توسط علی خامنهای به صراحت اعلام کرد که علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران موافقت خود با حضور خطیب در وزارت اطلاعات را اعلام کرده است.
پیش از این همه گزارشها و اخباری در خصوص مداخله رهبر انقلاب با حضور یا عدم حضور کاندیداهای پیشنهادی در وزارت خانه های جمهوری اسلامی عنوان میشد، اما این بار در مجلس شورای اسلامی به صراحت در خصوص هماهنگی با علی خامنه ای دربارهی معرفی کاندیداها صحبت کردند و نمایندگان و در راس همه، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس به صراحت درباره اظهارات و اعلام موضع صریح علی خامنهای در خصوص کاندیداها، صحبت کرد و به صراحت اعلام کرد که کاندیداها با هماهنگی وی معرفی شدهاند.
مخالفت ها با حضور خطیب و همراهی وی با حامیان رویدادهای سال 88 و حمایت از حضور هاشمی در قم در حالی به عنوان نکات منفی خطیب مطرح میشود که ذوالنور نماینده قم در دفاع از عملکرد وی، اظهار داشت اقدامات و عملکرد خطیب در قم سر سوزنی با انقلاب فاصله نداشته است.
وی تاکید کرد هنگامی که جلسه سخنرانی هاشمی در سال 85 در قم بهم خورد، فشار شدیدی به خطیب وارد شد. وی افزود خطیب کسی بوده است که پس از دستگیری افراد در قم، اقدامات لازم را انجام داده تا احکام این افراد اجرا نشود.
اظهارات و اعتراف صریح ذوالنور در خصوص جلوگیری از مجازات کسانی که در سال 85 مانع از برگزاری سخنرانی هاشمی شدند، با واکنش فعالان سیاسی و مدنی مواجه شده است.
برخی فعالان مدنی تاکید دارند که اظهارات صریح ذوالنور در این خصوص که لباسشخصیها و آتش به اختیارها با هماهنگی وزارت اطلاعات و نیروهای داخلی وزارت امور خارجه معرفی و مجازات نشدهاند، نشان داد که دلیل این عدم مجازات، ممانعت بخش امنیتی و دستگاه قضایی از اجرای احکام آنهاست که با هماهنگی کامل بین دستگاه امنیتی وقضایی صورت میگیرد که جوانان مومن و انقلابی آسیب نبینند.
به نظر میرسد که با وجود تغییرات در وزارت اطلاعات که ابراهبم رئیسی وعدهی آن را میدهد، این هماهنگی در عدم مجازات لباسشخصیها بیش از پیش تقویت خواهد شد. خطیب بخاطر حضور د اداره اطلاعات قم به مدت دوازده سال و نیز ریاست حفاظت قوه قضاییه بمدت هفت سال و داشتن منصبهایی در نهاد رهبری میخواهد پروژه های رهبر در مورد یکپارچگی در زمینه اطلاعاتی را در کشور اجرا کند .