نخستین تماس ابراهیم رئیسی با پوتین، وعده تولید واکسن و تایید عضویت ایران درپیمان شانگهای

ابراهیم رئیسی رئیس جمهور نظام روز چهارشنبه در گفتگو با رئیس جمهور روسیه ضمن تاکید بر ضرورت توسعه همکاری‌های دوجانبه، با بیان این موضوع که جمهوری اسلامی ایران برای نهایی کردن هرچه سریعتر سند جامع همکاری‌های ایران و روسیه اراده جدی دارد، توسعه و تحکیم روابط با روسیه را اولویت مهم سیاست خارجی جمهوری اسلامی دانست و تاکید کرد جمهوری اسلامی به دنبال رفع موانع در روابط و گشودن دریچه‌های جدید همکاری است. وی همچنین تاکید کرد دولت وی مصمم است حجم تجارت دوجانبه با روسیه را افزایش دهد.
ابراهیم رئیسی همچنین خاطرنشان کرد دولت وی تصمیم قطعی دارد که روابط دوستانه و جامع دو کشور را به گونه‌ای ارتقا دهد که به الگویی موفق برای مناسبات همسایگی تبدیل شود. وی همچنین اقدام و ابتکار عمل مسکو برای به جریان انداختن فرآیند عضویت ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای را اقدامی در راستای تحکیم مناسبات بسیار نزدیک فیمابین دانست و از آن تقدیر کرد.
رئیسی در بخش دیگری از اظهارات خود ضمن اینکه از همکاری‌های روسیه برای پیشگیری از شیوع کرونا در ایران و نیز تلاش برای تولید مشترک واکسن کرونا تشکر کرد، از روسیه خواست تا به دلیل شرایط خاص کنونی محموله‌های بیشتری از واکسن کرونا را در اختیار ایران قرار دهد.
این اظهارات و تشکر ابراهیم رئیسی از روسیه به خاطر راه اندازی خط تولید مشترک تولید واکسن در حالی توسط ابراهیم رئیسی عنوان می‌شود که دولت پوتین تاکنون به هیچ یک از تعهدات پیشین خود در خصوص واکسن کرونا، نه در خصوص راه‌اندازی خط مشترک و نه در خصوص تحویل واکسن مورد نیاز به ایران، با ایران همکاری نکرده است و با وجود پرداخت پول خرید واکسن‌، واکسن‌های سفارش داده شده را به جمهوری اسلامی ایران تحویل نداده است.
به گفته بسیاری از تحلیلگران بسیار عجیب است که دولت روسیه با وجودی که بارها در خصوص وعده‌های داده شده خلف وعده کرده و حتی به بدیهی ترین وعده‌های خود و تعهدات دوجانبه نیز عمل نکرده است، با این وجود، دولت ایران و جمهوری اسلامی ایران همچنان دولت روسیه را تنها هم‎‌پیمان خود تلقی می‌کند و همچنان با امید همکاری‌های بیشتر به وی برای همکاری های بیشتر با ایران و تامین نیازهای دولت و حکومت جمهوری اسلامی التماس می‌کند.
رئیس جمهور در بخش دیگری از گفتگوی خود با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، ضمن تاکید بر پایبندی جمهوری اسلامی ایران به معاهدات بین‌المللی از جمله NPT، تاکید کرد جمهوری اسلامی در استیفای حقوق ملت خود در زمینه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای و برخورداری آنها از منافع و دستاوردهای این فناوری در همه عرصه‌های صلح آمیز، کاملا جدی است.
وی همچنین با انتقاد از امریکا، خاطرنشان کرد آمریکا قصد دارد با بازی‌های سیاسی و رسانه‌ای به جای نشستن در جایگاه مجرم، در مقام مدعی بایستد و به جای پاسخگویی به خاطر نقض عهدها و اقدام‌های ظالمانه و غیرقانونی،‌ ایران را در موضع پاسخگویی قرار دهد.
به گفته‌ی تحلیلگران این همه ضعف سیاسی در مقابل روسیه، در حالی که این کشور هیچگاه تاکنون نشان نداده که منافع جمهوری اسلامی ایران و منافع ملت ایران را در اقدامات و همکاری‌های خود با ایران در نظر می‌گیرد، از جایی ناشی می‌شود که جمهوری اسلامی ایران تمرکز خود در توسعه‌ی روابط با روسیه را تنها بر رویکرد روسیه نسبت به برنامه‌ی هسته‌ای ایران و حمایت روسیه از برنامه هسته‌ای ایران قرار داده است و به قیمت حمایت لفظی روسیه از برنامه هسته‌ای ایران که جز هزینه، برای ملت ایران دستاوردی نداشته است، حاضر است با وجود بدعهدی‌های روسیه در قبال ایران و همچنین عهدشکنی روسیه، همچنان به اعتماد بی‌ثمر خود به روسیه ادامه دهد.