چالش جدید برنامه هسته‌ای ایران

چالش بین ایران و غرب و آژانس انرژی اتمی بر ادامه غنی سازی ایران در حالی که وضعیت برجام همچنان مبهم و نامشخص است همچنان ادامه دارد.
بر اساس گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، جمهوری اسلامی ایران، در ماه‌های اخیرغنی‌سازی اورانیوم خود را افزایش داده است. بر اساس این گزارش ایران دو مجموعه از سانتریفیوژهای پیشرفته خود را به غنی سازی 60 درصد اختصاص داده است. در این گزارش تاکید شده که جمهوری اسلامی ایران یک مجموعه 153 عددی از سانتریفیوژهای خود در نظنز را برای غنی سازی تا 60 درصد مورد استفاده قرار داده است.
این گزارش در حالی ارائه شده است که جمهوری اسلامی ایران همواره بر صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای خود تاکید دارد و بارها گفته است که هدف این کشور از توسعه برنامه هسته‌ای تامین برق، توسعه تجهیزات پزشکی و سایر فعالیت‌های صلح‌آمیز است. اما به گفته کارشناسان صرفنظر از اینکه جمهوری اسلامی ایران با وجود صرف هزاران میلیون دلار هزینه برای توسعه برنامه هسته‌ای، در حال حاضر نه تنها در تامین برق شهروندان بلکه تامین سایر نیازهای بنیادی دچار چالش جدی است،.
همچنین بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ایران 200 گرم اورانیوم با غنای 20 درصد تولید کرده است.
جمهوری اسلامی ایران در واکنش به این گزارش، با بیان این موضوع که همه برنامه‌ها و اقدامات هسته‌ای ایران در انطباق کامل با ان‌پی‌تی است و تعهدات ایران ذیل پادمان و تحت نظارت آژانس هستند، تاکید کرده است این اقدامات با اعلام قبلی صورت گرفته‌اند.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنش به این گزارش با بیان این موضوع که اقدامات کاهشی و جبرانی ایران در ارتباط با برجام نیز در چارچوب خود برجام صورت پذیرفته، تاکید کرده است این اقدامات با اعام قبلی بوده و هدف از آن، واکنش ایران به نقض گسترده برجام و قطعنامه 2231 از طرف ایالات متحده و عدم پایبندی طرف‌های برجامی، به‌ویژه سه کشور اروپایی، به تعهدات خود ذیل برجام صورت گرفته است.
خطیب زاده همچنین خاطرنشان کرده است که تا زمانی که اجرای کامل و بی قید و شرط برجام از طرف آمریکا و دیگر طرف‌های برجامی از سر گرفته نشود، جمهوری اسلامی ایران برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای خود را صرفاً بر اساس نیازها و تصمیمات حاکمیتی و در چارچوب تعهدات پادمانی‌اش پیگیری خواهد کرد.
در عین حال وی تاکید کرده است که در صورتی که واشنگتن و سایر طرفها به تعهدات خود ذیل برجام بازگردد و به‌صورت کامل و مؤثر و قابل راستی‌آزمایی تحریم‌های یکجانبه و غیرقانونی‌‌اش ضد مردم ایران را مرتفع کنند، تمامی اقدامات‌ کاهشی و جبرانی ایران ذیل برجام برگشت‌پذیر خواهند بود.
اقدامات ایران در راستای کاهش تعهدات برجامی در حالی صورت می‌گیرد که جمهوری اسلامی ایران بر خلاف امریکا و‌غرب، در صورت تایید نقض قطعنامه ۲۲۳۱، می‌تواند به اتهام نقض این قطعنامه مجددا ذیل فصل ۷ منشور سازمان ملل قرار گیرد.
عدم پایبندی غرب و‌امریکا به تعهدات برجامی تنها به مخالفت و‌ واکنش جمهوری اسلامی می‌انجامد، اما در صورت نقض تعهدات، امکان تنبیهی برای این کشورها وجود ندارد، اما جمهوری اسلامی می‌تواند مجددا با خطر حمله نظامی به ایران، ‌یا حداقل حمله به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران مواجه شود.