جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در آخرین روز دولت دوازدهم با بیان این که ترامپ میخواست حتی یک بشکه نفت ایران فروخته نشود، از کسانی که در این مدت از دولت نپرسیدند چطور نفت فروخته است انتقاد کرد و اظهار داشت حسن روحانی در دوران ریاست جمهوری کشور را از شرایط بسیار سختی عبور داد.
وی همچنین به حضور قبلی حسن روحانی در مشاغل حساس اشاره کرد و با بیان این موضوع که وی گنجینه اسرار کشور است، اظهار داشت وی در این دوران هم توانست کشور را از شرایط سختی عبور دهد. جهانگیری خاطرنشان کرد قطعا روزی قدر کار رئیس جمهور برملا خواهد شد.
بر خلاف آنچه که مقامهای جمهوری اسلامی بیان میکنند، مردم به خوبی از شرایط سختی که کشور در آن قرار داشت و قرار دارد اطلاع دارند اما تفاوت مردم عادی و بسیاری تحلیلگران با مقام ها و مسئولین جمهوری اسلامی در این نیست که مشکلات را نمی دانند و یا از تلاش های دولت بی اطلاع هستند بلکه معتقدند که دلیلی برای تحمل این رنج ها وجود ندارد و جمهوری اسلامی با تغییر رویکرد خود نسبت به منافع ملی و در اولویت قرار دادن نیازهای مردم به جای خواستههای ایدئولوژیک خود به خوبی می تواند اقداماتی انجام دهد که نه این فشارها به دولت و نه به مردم تحمیل نشود.
جهانگیری به شرایط کشور در سال 1392 اشاره کرد و اظهار داشت همه فراموش کرده اند که کشور در آن سال ها چه شرایط سختی داشت و چه تحریم های سختی را تحمل می کرد. وی همچنین به اوج اختلافات داخلی بین نهادهای رسمی در این سالها اشاره کرد و اظهار داشت مشکلات به حدی شدید بود که رئیس جمهور علیه رئیس مجلس شورای اسلامی نوار پخش میکرد. وی افزود دولت در چنین شرایطی کار خود را شروع کرد.
معاون اول رئیس جمهور همچنین به امیدواری مردم و نخبگان برای اصلاح امور اشاره کرد و اظهار داشت فعال شدن بخش خصوصی و همچنین کاهش تورم و افزایش رشد اقتصادی از جمله دستاوردهای دولت یازدهم تا سال 94 بود.
جهانگیری همچنین این ادعای امریکاییها را که ایران سر امریکا کلاه گذاشته دروغ دانست و اظهار داشت آنچه در برجام رخ داد یک توافق بود و کسی سر دیگری را کلاه نگذاشت.
وی دلیل رای بالای حسن روحانی در دور دوم را كارنامه وی عنوان کرد و اظهار داشت به خاطر موفقیتهایی که در دولت یازدهم کسب شد دولت توانست در دور دوم رای بیشتری از مردم را جلب کند.
این اظهارات جهانگیری درست نبیست و مصادره به مطلوب رای مردم است.
مردم با وجود رفع نسبی تحریمها و چشم اندازهای تقریبا مثبتی که ایجاد شده بود، نسبت به بهبود شرایط امیدوار بودند اما از دولت روحانی به خاطر اقدامات خود رضایت کافی نداشتند و همچنان معتقد بودند که دولت به جای همراهی با مردم، با حاکمیت همراهی میکند و بیش از جلب رضایت مردم در صدد جلب حمایت حاکمیت است. ضمن اینکه مردم در دور دوم بیشتر به وعده های جدیدی که حسن روحانی داد دل بستند و با رای به او در واقعا خواستار آن بودند که بتوانند امیدی را برای بهبود شرایط کشور از یک سو و رفع مشکلات اصلی کشور من جمله رفع حصر ایجاد کنند. حسن روحانی وعده محدود کردن قدرت سپاه و همچنین صدا و سیما را داده بود و بارها گفته بود که تحقق بسیاری از خواستههای مردم منوط به رای بالای است که مردم به او بدهند. اما مردم رای بالا را به حسن روحانی دادند اما حسن روحانی از حد اظهارات انتقادی در خصوص سپاه و صدا و سیما فراتر نرفت و در سال های اخیر همان انتقادات را هم کنار گذاشت و گرچه بارها در خصوص ضرورت توقف فعالیت های عمرانی و اقتصادی سپاه صحبت کرده بود، در سال های پایانی دولت بارها از اقدامات عمرانی و اقتصادی سپاه تقدیر کرد و آن را در حد بازوی دولت ارتقا داد.
جهانگیری همچنین به تلاش های ترامپ برای توقف فروش نفت ایران اشاره کرد و با بیان این موضوع که وی حتی اجازه نداد که حتی یک بشکه نفت فروخته شود به اقدامات تروریستی امریکا و اسرائیل به نفتکش های ایرانی اشاره کرد و اظهار داشت اسرائیل افراد خود را به داخل نفتکش ها می فرستاد تا به آنها آسیب بزند و آنها را منفجر کند.
وی افزود اسرائیل 12 نفتکش ایرانی را منفجر کرد.
جهانگیری خاطرنشان کرد اگر صنعت پتروشیمی و فولاد و مس نبود، امکان تامین ارز کشور وجود نداشت و ممکن بود نقشه دشمن موفق شود. وی خاطرنشان کرد با تلاش های دولت در دوران جنگ اقتصادی هیچ کارخانهای به دلیل نرسیدن مواد اولیه، تعطیل نشد.
این اظهارات جهانگیری در خصوص تامین مواد اولیه کارخانه ها در دوران جنگ اقتصادی در حالی عنوان می شود که فراتر از صنایع پتروشیمی و کارخانجات کشور ماه هاست مواد اولیه بسیاری از داروها را در اختیار ندارد و کمبود دارو بسیاری از بیماران را با مشکل مواجه کرده است، آن هم درباره داروهایی که همگی ساخت داخل هستند و تنها به علت نبود مواد اولیه امکان تولید آنها وجود ندارد.
جهانگیری در عین حال در بخشی از اظهارات به شکاف بین حکومت و مردم اشاره کرد و با بیان این موضوع که این شکاف می توان به خسارت های جبران ناپذیری ختم بشود، اظهار داشت مهمترین مانع عبور کشور از شرایط سخت، دیرفهمی تغییرات جامعه بر جهان و بیتوجهی به سرمایه اجتماعی است که شکاف جامعه و حاکمیت و مردم و دولت ممکن است به حوادث نگران کننده منجر شود.
وی ابراز امیدواری کرد دولت بعدی بتواند از هماهنگی قوا و حمایت نهادهای حاکمیتی برای حل مشکلات استفاده کند.
مساله شکاف حاکمیت و مردم بالاترین چالشی است که جمهوری اسلامی در سالهای پیش رو با آن مواجه است و به گفته تحلیلگران و منتقدان ناآرامی ها و اعتراضاتی را ایجاد خواهد کرد که به بی ثباتی هرچه بیشتر جامعه و همچنین شکنندگی هرچه بیشتر حاکمیت خواهد انجامید و در هر حالت موجب آسیب دیدگی بیشتر کشور خواهد شد.