اسحاق جهانگیری روز دوشنبه در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به موفقیت اقتصاد ایران در مواجه با تحریمهای آمریکا و شیوع بیماری کرونا، اشاره کرد و اظهار داشت یکی از اهداف اصلی ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی از طرف آیتالله خامنهای افزایش تحمل و مقاومت اقتصاد کشور در برابر تکانههای خارجی بوده است.
جهانگیری به ابلاغ این سیاستها در سال ۱۳۹۲ از طرف آیتالله خامنهای اشاره کرد و با بیان این موضوع که فضای اقتصادی کشور در این سال به خاطر توافق اولیه با کشورهای ۱+۵ مثبت بوده است، گفت دولت طوری اقدام کرده است که حتی در صورت ادامهی تحریمها امکان تقویت اقتصاد کشور وجود داشته باشد.
جهانگیری همچنین خروج امریکا از برجام و نیز شیوع کرونا را دو تکانه مهم اقتصادی در کشور دانست که کشور را با بحران ارزی و ریالی مواجه کرده است. وی همچنین سال ۱۳۹۹ را یکی از دشوارترین سالهای پس از انقلاب از نظر بودجه و اقتصادی دانست و اظهار داشت درآمد ارزی دولت از محل فروش نفت در سال ۹۹ حدود ۵ میلیارد دلار بوده است. جهانگیری افزود این در حالی است که پیش از این درامد ایران تا صدمیلیارد دلار هم بوده است.
جهانگیری در ادامهی اظهاراتش ضمن بیان این موضوع که با وجود همه تحریمها کارخانهای در کشور به دلیل نیاز به مواد اولیه خارجی تعطیل نشده است، اظهار داشت وی در آغاز تحریمها این نگرانی را داشته است که ممکن است برخی از کارخانههای کشور به دلیل نیاز به مواد اولیهای که انحصار آن در اختیار آمریکا یا تعداد محدودی کشور است از جریان تولید خارج شوند.وی خاطرنشان کرد با وجود این نگرانیها نه تنها چنین اتفاقی رخ نداده، بلکه تولید و صادرات هم افزایش یافته است.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه اگر آمریکا از برجام خارج نمیشد و ایران با ویروس کرونا مواجه نمیشد، وضعیت اقتصاد کشور بسیار متفاوتتر با شرایط فعلی بود، اظهار داشت در این خصوص دولت باید برای تنویر افکار عمومی گزارشهای مقایسهای را تهیه و منتشر کند. وی همچنین به تلاش امریکاییها برای فروپاشی اقتصاد ایران اشاره کرد و اظهار داشت در کنار تلاشهای امریکا بسیاری از اقتصاددانان داخلی هم شرایط اسفناکی را برای ایران پس از وقوع تحریمها و کرونا پیش بینی کرده بودند.
جهانگیری افزود اقتصاددانها پیشبینی میکردند که اقتصاد ایران مانند اقتصاد ونزوئلا و تورم ایران ونزوئلایی و ۱۰۰۰ درصدی خواهد شد. وی اظهار داشت اما دولت توانسته است که نرخ تورم را در ۳۶ درصد متوقف کند.
وی با تایید این موضوع که شرایط برای مردم دشوار شده و مردم بسیار اذیت شدهاند، اظهار داشت با وجود این مشکلات هدفی که در پیش رو قرار داشت که اقتصاد ایران باید متلاشی میشد، تحقق پیدا نکرد.
وی در عین حال بخشی از مشکلات را ناشی از عدم ارتباط دولت با مردم دانست و اظهار داشت این کوتاهی از دولت بوده است که برای مردم توضیح نداده است که قرار است با اقدامات دشمنان چه بلاهایی سر کشور اقتصاد ایران بیاید.
وی افزود باید از ظرفیت متخصصان علوم اجتماعی و هنرمندان استفاده شود که مردم بدانند که برای اداره کشور چه اقداماتی انجام شده، و چه مشکلاتی ممکن بود بر سر کشور بیاید که از آن جلوگیری شده است.
وی همچنین ناکارآمدی دولت را یک اتهام دانست که در کمال مظلومیت به دولت زده شده است. جهانگیری اظهار داشت دستاوردهای دولت باید ثبت شود تا در آینده مشخص شود که دولت چقدر در انجام وظایف خود موفق بوده است.
گرچه دولت همواره ادعا میکند که توانسته است اقتصاد کشور از سقوط و فروپاشی نجات دهد و با وجود تحریمهای سخت، مانع از نابودی اقتصادی ایران شود و با وجود شرایط سخت تا حدودی توانسته است شرایط را مدیریت کندو از هرچه بحرانیتر شدن شرایط جلوگیری کند، اما بسیاری از منتقدان تاکید دارند که نارضایتی مردم عمدتا ناشی از این نیست که تحریمها شرایط سختی را به مردم تحمیل نکرده است یا آنکه دولت با وجود فشارها نتوانسته است شرایط را به گونهای مدیریت کند که از بحرانی شدن شرایط جلوگیری کند، بلکه بسیاری از منتقدان و تحلیلگران تاکید دارند که اساسا دلیلی وجود نداشته است که ملت ایران در چنین شرایط سختی قرار گیرد و دولت میتوانست با مدیریت کردن روابط و تصمیمات خود در سطح داخلی و بینالمللی اساسا مانع از چنین فشاری بر مردم شود.