وزیرخارجه،چالش دیپلماتیک باآمریکا وامکانات بهبود روابط با همسایگان

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه بار دیگر امریکا را به تروریسم اقتصادی متهم کرد و با بیان اینکه تحریم جدید بانک مرکزی به معنی تحریم غذایی و دارویی است،‌ تحریم بانک مرکزی را نوعی جنایت جنگی دانست و گفت تغییر وضعیت تحریمی بانک مرکزی ایجاد محدودیت در خرید اقلام دارو و غذا است. وی با بیان این موضوع که اقدامات امریکا در خصوص اعمال محدودیت برای جمهوری اسلامی را نمی‌توان تحریم به شمار آورد، افزود امریکا جنگ اقتصادی خود را بر اساس نقض قوانین بین‌المللی آغاز کرده است. ظریف با بیان این موضوع که استفاده از کلمه تحریم برای اقدامات آمریکا در مقابل ایران مبنای حقوقی ندارد، به تحلیل‌گران و کارشناسان بین‌المللی پیشنهاد کرد اگر نمی‌خواهند از واژه تروریسم اقتصادی برای تحریم‌های ایران استفاده کنند، از واژه اقدامات قهرآمیز علیه ایران استفاده کنند.
ظریف در ادامه اظهار داشت جنگ‌افزارهای جدید آمریکا، همان ابزار جنگ اقتصادی است که مردم عادی را هدف قرار داده است.
وی همچنین با اشاره به تلاش‌های دولت برای اجرای برجام و لغو تحریم‌های اقتصادی، اظهار داشت روی کارآمدن ترامپ موجب آسیب جدی به فعالیت‌های تجاری کشور شده است.ظریف در ادامه اظهار داشت کشور باید در حال حاضر از روش‌هایی در دیپلماسی خارجی استفاده کند که در برابر سلطه دلار آسیب‌پذیری کمتری داشته باشد. وی همچنین گفت برای مقابله با تروریسم اقتصادی امریکا باید روش‌هایی به کار گرفته شود که رصد آن برای آمریکایی‌ها دشوار باشد و ایمنی بیشتری برای طرفین تجاری داشته باشد. وی افزود سیاست خارجی دولت جمهوری اسلامی ایران بهبود معیشت مردم را مدنظر قرار داده است.ظریف در همین راستا بر ضرورت کاهش تنش بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای همسایه تاکید کرد و با اشاره به اینکه توان ملی باید بر هدف‌های آتی یعنی مقابله با تروریسم اقتصادی آمریکا متمرکز شود،‌ اظهار داشت در شرایط فعلی نگاه‌های سنتی و مبتنی بر عوامل و مکان‌های قدرت‌های سنتی دیگر نمی‌تواند پاسخگوی مناسبی برای تحریم‌ها باشد.
جمهوری اسلامی سال‌هاست تمامی تلاش خود را به جای پرداختن بر روش‌های هوشمندانه‌ی دیپلماتیک، ‌بر چگونگی دورزدن تحریم‌ها متمرکز کرده است. گرچه در دستگاه دیپلماسی چهل ساله‌ی جمهوری اسلامی محمدجواد ظریف بیش از بقیه بر به کارگیری دیپلماسی در مواجهه با تحریم‌ها تاکید دارد و اقدام کرده است، اما در مجموع سیستم روابط خارجی جمهوری اسلامی بر یافتن راهی برای دورزدن تحریم‌ها و چگونگی تداوم تجارت‌های بین‌المللی با وجود تحریم‌ها متمرکز است و موضوع اصلی دیپلماسی در جمهوری اسلامی رفع تحریم است تا توسعه روابط دیپلماتیک. به همین علت است که جمهوری اسلامی به جای توسعه روابط دیپلماتیک و رفع موانع برای بهبود روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی، تمام همتش بر رفع و یا دور زدن تحریم‌ها به عنوان مهم‌ترین راهبرد دیپلماتیک جمهوری اسلامی متمرکز است.