مواضع مقامات جمهوری اسلامی درباره «غنی‌سازی صفر»

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در نشست خبری روز دوشنبه گفت که «موضوع غنی‌سازی به هیچ عنوان قابل مذاکره نیست.»
بقائی افزود: «غنی‌سازی یک موضوع فانتزی نیست و نتیجه دهه‌ها تلاش و خون دانشمندان ماست.»

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه دولت پزشکیان در نشست خبری دوشنبه ۲۹ اردیبهشت گفت: «اگر اروپایی‌ها سازوکار ماشه را اجرا کنند، آن را بی‌پاسخ نمی‌گذاریم و قطعا رویکردهایمان را تغییر می‌دهیم.»

سخنگوی وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی در نشست خبری تأکید کرد: ما هیچ پیشنهاد مکتوبی از طرف آمریکایی تا الان دریافت نکردیم؛ هر آنچه بوده شفاهی بوده؛ در حین مذاکرات یا در فاصله بین مذاکرات از طریق واسطه عمانی به ما منتقل شده اما پیشنهاد مکتوبی دریافت نکردیم. این پیشنهادهای شفاهی هم به صورت مکرر تغییر داده می شود.
او ادامه داد: هر بار یک بحثی را طرف‌های مذاکره کننده یا سایر مراجع ذی‌ربط آمریکایی طرح می‌کنند و این خودش ایجاد ابهام و سردرگمی شدیدی ایجاد می کند.

وی افزود: بسیار دشوار هست که شما یک پروسه مذاکراتی را بخواهید به پیش ببرید در شرایطی که یک طرف مطلقا از ثبات قدم در بیان موضوعات و مواضع مذاکراتی برخوردار نیست و مدام تغییر میدهد.

بقائی تصریح کرد: ایده‌ و ابتکار کنسرسیوم هسته‌ای از سوی ما مطرح‌ نشده و به هیچ عنوان قرار نیست که جایگزین غنی‌سازی هسته‌ای و غنی سازی اورانیوم شود؛ در چارچوب خودش قابل بررسی است اما اگر نیت و قصد از طرح این موضوع این هست که از غنی سازی منصرف شویم چنین چیزی اتفاق نخواهد افتاد.

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در پاسخ به سوالی درباره مذاکره موازی علی شمخانی با طرف‌های آمریکایی، گفت: «هیچ مذاکره دیگری غیر از مذاکرات رسمی عراقچی و ویتکاف وجود ندارد».

علی شمخانی، دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، پیشتر به شبکه ان‌بی‌سی گفت تهران آماده است مشروط به برخی شرایط و در ازای لغو تحریم‌های اقتصادی با دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، توافق هسته‌ای امضا کند.

در این گزارش به نقل از شمخانی آمده تهران در توافق هسته‌ای با ترامپ، از اورانیوم با غنای بالا صرف‌نظر خواهد کرد.

بر اساس این گزارش، شمخانی گفت جمهوری اسلامی «متعهد خواهد شد در ازای لغو فوری تمام تحریم‌های اقتصادی، هرگز سلاح هسته‌ای نسازد، ذخایر اورانیوم با غنای بالای خود را که قابلیت استفاده نظامی دارد کنار بگذارد، تنها تا سطح پایین مورد نیاز برای مصارف غیرنظامی غنی‌سازی انجام دهد، و به بازرسان بین‌المللی اجازه نظارت بر این فرآیند را بدهد.»

اسماعیل بقائی در زمینه سرمایه‌گذاری احتمالی آمریکا در ایران نیز گفت که تحریم‌های وضع شده از سوی آمریکا «مانع سرمایه‌گذاری شرکت‌های آمریکایی در ایران شده و ما منعی در این رابطه نداریم.»

‌مجید تخت‌روانچی، معاون سیاسی وزارت خارجه جمهوری اسلامی هم درباره صحبت‌های اخیر استیو ویتکاف، نماینده ویژه دولت آمریکا در خاورمیانه و همچنین مارکو روبیو، وزیر خارجه این کشور درباره موضوع غنی‌سازی جمهوری اسلامی با اشاره به اینکه موضع ما درباره غنی سازی روشن است و بار‌ها اعلام کردیم که غنی‌‎سازی یک دستاورد ملی برای ما است، گفت: این موضوع دستاوردی است که دانشمندان خودمان به آن رسیدند و سال هاست که در جریان است.

تخت ‎روانچی با تاکید بر اینکه به هیچ وجه در موضوع غنی‌‎سازی کوتاه نمی‌آییم و نخواهیم آمد، گفت: درباره غنی‌‎سازی صفر از ابتدا گفتیم که اگر موضعشان این باشد طبیعی است که عملا کار به جایی نخواهد رسید.

معاون سیاسی وزارت خارجه جمهوری اسلامی با اشاره به اینکه البته همواره گفته‌ایم که مذاکره باید در اتاق‌های مذاکره انجام شود، اما بعضی از طرف‌های آمریکایی ترجیح می‌دهند از طریق رسانه‌ها مذاکره کنند، گفت: طبیعی است که ما هم اظهار نظر می‌کنیم و مواضع خود را در این زمینه اعلام می‌کنیم.
وی ادامه داد: ما در این زمینه به خصوص بسیار صریح نظرات خود را اعلام کردیم و برای طرف‌های دیگر هم این موضوع کاملا روشن است که ما چه می‌گوییم و دلایلی که مطرح کردیم چه است.

تخت‌روانچی در بخشی دیگر با بیان اینکه در طول این سال‌ها مشخص شده که ما نمی‌توانیم به کسی اتکا کنیم، تاکید کرد: ما توانایی این کار را داریم و خودمان می‌توانیم این کار را انجام دهیم و براساس نیاز‌های کشور این کار را انجام دادیم و خواهیم داد.

روزنامه کیهان، هم که زیر نظر نماینده علی خامنه‌ای است، نوشت: دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا «با زیر پا گذاشتن اصول اولیه دیپلماسی، حسن‌نیت لازم برای مذاکرات را از بین برده است.» کیهان تاکید کرد: «جمهوری اسلامی زیر بار تحمیل نخواهد رفت.»

در روسیه نیز «میخائیل اولیانوف» نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین با اشاره به صحبت‌های فرستاده ویژه کاخ سفید در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این ادعای عجیب با واقعیت و عمل اثبات نمی‌شود.»
وی افزود: «ایران سالهاست بدون هیچ سلاحی به غنی‌سازی اورانیوم می‌پردازد. همچنین اگر یک برنامه هسته‌ای تحت راستی‌آزمایی موثر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پابرجا بماند، هیچ خطری در حوزه سلاح‌سازی وجود ندارد.»

میخائیل اولیانوف پیشتر نیز بر حق جمهوری اسلامی برای داشتن چرخه کامل سوخت هسته‌ای تاکید کرده بود.