عملیات زمینی ارتش اسرائیل در غزه

با افزایش حملات هوایی اسرائیل به نوار غزه از روز یکشنبه، شبکه العربیه گزارش داد که منابعی اطلاع دادند که یک نیروی زمینی ویژه اسرائیلی وارد مرکز خان یونس شده تا مأموریتی برای آزادسازی گروگان‌های اسرائیلی اجرا کند. با این حال این منابع تأکید کردند که «در این عملیات هیچ‌یک از گروگان‌های اسرائیلی آزاد نشدند».

در همین حال، یک منبع اسرائیلی فاش کرد که «هدف عملیات، ربودن یکی از فرماندهان گردان‌های القسام و آزادسازی گروگان‌ها بوده است».

از سوی دیگر، سخنگوی ارتش اسرائیل اعلام کرد که نیروهای اسرائیلی در حال اجرای عملیات «ارابه‌های گدعون» در سراسر غزه هستند، بدون آنکه به عملیات خان یونس اشاره‌ای کند.

خبرنگار شبکه العربیه نیز گزارش داد که مجموعه‌ای از حملات هوایی اسرائیل مناطقی در خان یونس در جنوب نوار غزه را هدف قرار داده‌اند.
او افزود که دو حمله توسط بالگردهای نظامی و حمله سوم توسط جنگنده‌های اسرائیلی انجام شده، که هم‌زمان با تیراندازی شدید از سوی هواپیماها به سمت شرق شهر خان یونس بوده است.
او همچنین توضیح داد که یکی از حملات هوایی مدرسه‌ای را در کنار بیمارستان ناصر در جنوب غزه هدف قرار داد.

این تحولات میدانی پس از آن رخ می‌دهد که ارتش اسرائیل روز گذشته اعلام کرد نیروهای زمینی‌اش عملیات‌هایی را در مناطق مختلف شمال و جنوب غزه در چارچوب عملیات «ارابه‌های گدعون» آغاز کرده‌اند.

مقام‌های ارتش اسرائیل اعلام کردند که پنج تیپ پیاده‌نظام و زرهی در این عملیات شرکت دارند؛ عملیاتی که شامل بازاشغال کامل بخش‌هایی از نوار غزه و هموارسازی کامل آن است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، نیز روز یکشنبه از آغاز «نبرد نظامی شدید در غزه» خبر داد.
او افزود که نیروهای اسرائیلی وارد نوار غزه شده‌اند. او در ویدیویی که در حساب خود در پلتفرم «ایکس» منتشر کرد، گفت: «ما با قدرت وارد غزه شده‌ایم تا اهداف جنگ را محقق کنیم.»

به گزارش خبرگزاری «رویترز»، اسرائیل در تلاش است، با افزایش فشار نظامی بر حماس در نوار غزه، این گروه را به ارائه امتیازات بیشتر در میز مذاکره وادار کند.

در مقابل، حماس بر شرط پایان کامل جنگ و ورود کمک‌های انسان‌دوستانه در ازای آزادی کامل اسرا پافشاری می‌کند.

برآوردهای ارتش اسرائیل نشان می‌دهد که هنوز حدود ۵۸ اسیر از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ در غزه نگهداری می‌شوند که ۲۴ نفر از آن‌ها زنده هستند.

در همین حال دفتر نخست وزیر اسرائیل پس از دو ماه و نیم مسدود بودن ورود کمک‌های امدادی به نوار غزه اعلام کرد که این کشور اجازه ورود محدود غذا به این باریکه را می‌دهد.

این خبر اندکی پس از آن منتشر شد که ارتش اسرائیل از عملیات زمینی گسترده در شمال و جنوب نوار غزه خبر داد.

دفتر بنیامین نتانیاهو شامگاه یکشنبه ۲۸ اردیبهشت اعلام کرد که به توصیه ارتش «و به دلیل نیاز عملیاتی برای گسترش نبرد شدید برای شکست حماس، اسرائیل اجازه ورود مقادیر اولیه غذا را خواهد داد تا از بروز بحران گرسنگی در نوار غزه جلوگیری شود».

به نوشته این بیانیه، چنین بحرانی عملیات جدید ارتش اسرائیل را به خطر می‌اندازد و اقداماتی «برای جلوگیری از تصرف این کمک‌های بشردوستانه توسط حماس» انجام خواهد شد.

حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته می‌شود و اسرائیل از سوم مارس برابر با ۱۳ اسفند پارسال با متهم کردن این گروه به دزدیدن کمک‌های بشردوستانه، ورود این کمک‌ها به نوار غزه را مسدود کرده است.

گروه افراطی حماس اتهام تصرف کمک‌های بشردوستانه را رد می‌کند.

نهادهای امدادی وابسته به سازمان ملل متحد در هفته‌های اخیر درباره کمبود شدید غذا، آب آشامیدنی، سوخت و دارو در نوار غزه هشدار داده‌اند.

چند روز پیش نیز دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، با بیان اینکه در نوار غزه «بسیاری از مردم گرسنه هستند» گفت: «ما به این موضوع رسیدگی خواهیم کرد.»

پس از بیانیه دفتر بنیامین نتانیاهو درباره مجوز ورود محدود غذا به نوار غزه، ژان‌نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، با تاکید بر اینکه روند از سرگیری کمک‌ها به غزه «باید فوری، گسترده و بدون مانع» باشد، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که ورود کمک‌ها به غزه «باید به وضعیت فاجعه‌بار انسانی پایان دهد و قحطی را به‌طور قطعی متوقف کند».

هنوز جزئیاتی درباره زمان و چگونگی ورود محدود غذا به نوار غزه اعلام نشده اما سخنگوی تام فلچر، مسئول هماهنگی کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل، گفت که مقامات اسرائیلی از این نهاد خواسته‌اند «تحویل محدود کمک‌ها را از سر بگیرد» و مذاکرات درباره تدارکات «با توجه به شرایط میدانی» ادامه دارد.

در همین حال خبرگزاری رویترز به نقل از منابع هر دو طرف گزارش داده که در دور جدید مذاکرات غیرمستقیم اسرائیل و حماس در دوحه قطر هیچ پیشرفتی حاصل نشده است.