مجید تختروانچی، معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در خصوص مذاکرات با آمریکا و درباره اظهارات عباس عراقچی، مذاکره کننده ارشد هستهای جمهوری اسلامی بعد از جلسه روز یکشنبه در مسقط تأکید کرد که هنوز جزئیاتی درباره محدودیت احتمالی بر غنیسازی ایران مطرح نشده و آنچه که توسط عراقچی مطرح شد صرفاً بیان چارچوب بود.
تخت روانچی گفت: هنوز وارد جزئیات درباره سطح و میزان غنیسازی نشدهایم؛ به عنوان یک چارچوب اعلام کردهایم که برای یک دوران محدودی میتوانیم یک سری محدودیتهایی را در ارتباط با سطح و ظرفیت غنیسازی و این گونه مسائلی که در حوزه هستهای است به عنوان اقدامات اطمینان ساز بپذیریم.
وی تصریح کرد که این اعلام آمادگی ایران برای اتخاذ این گونه اقدامات در مقابل لغو تحریمها است و افزود: بنابراین اقدامات ما از این دست گامهایی نیست که یک طرفه برداشته میشود بلکه به عنوان بخشی از اقدامات اطمینانسازی است که میتواند از طرف ایران مطرح شود که بگوییم برنامه هستهای ما کاملا صلح آمیز است.
معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی تاکید کرد: در مقابل، باید اقداماتی از سوی دیگران برداشته شود تا تحریمها لغو شود.
وی در پاسخ به این سوال که جزئیات زمانی و درصد محدودسازی چه قدر است، گفت: هنوز به آن مرحله نرسیدهایم. در ابتدای کار هستیم و هنوز وارد این مقوله نشدهایم که بخواهیم زمان یا درصد (سطح غنیسازی) تعیین کنیم.
تختروانچی درباره برخی گمانهزنیها درباره احتمال محدودیت ۲۵ ساله، گفت: خیر. هیچ کدام از این گمانهزنیها قابل تأیید نیستند. نه درباره زمان و نه درصد. همانطور که گفته شد نکته مطرح شده توسط آقای عراقچی صرفا بیان چارچوب بود.
در همین حال علی لاریجانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، گفت در کشاکش مسائل بینالمللی، ایران تنها پرونده روی میز نیست و چندین مساله مهم دیگر هم مطرح هستند: «مثلا یکی از دغدغههای کشورهای بزرگی مانند آمریکا، وضعیت چین در سالهای آینده است.»
او تعرفهها را موضوعی جدی خواند و گفت چین با آمریکا درگیری ایدئولوژیک یا منطقه نداشت یا از فلسطین حمایت نکرده بود اما باید به شکلی با آن «تسویه حساب» کنند.
لاریجانی افزود: «بعضی فکر میکنند جمهوری اسلامی به خاطر حمایت از فلسطین، دچار ضیغ شده است.»
او افزود: «مساله فلسطین ربطی به ایران نداشت، ریشه تاریخی دارد. البته به مردم فلسطین کمک کردیم و افتخار هم میکنیم.»
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: «غربیها معتقدند ایران از نظر اقتصادی وضعیت مناسبی ندارد و بنابراین فشارها را باید بر ایران افزایش بدهند یعنی عملا بر پیکره سرمایه اجتماعی ایران ضربه بزنند.»
لاریجانی در ادامه گفت غربیها تصور میکنند ایران در این زمان شرایطی پیدا کرده که «باید با او تسویه حساب کنند».
از سویی دیگر ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، از دیدار اعضای این کمیسیون با امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران خبر داد و گفت او آخرین وضعیت منطقه را به لحاظ امنیتی و نظامی و «مواضع دشمن» تشریح و گزارشی از تواناییهای دفاعی، موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی ارائه کرد.
بر اساس این گزارش، حاجیزاده دومین حمله به اسرائیل در مهر سال گذشته را که جمهوری اسلامی از آن با عنوان عملیات «وعده صادق ۲» نام میبرد، «بزرگترین عملیات موشکی جهان» خواند.
فرمانده هوافضای سپاه تهدیدات علیه جمهوری اسلامی را «بدون پایه» خواند و گفت «آسیبپذیری دشمن نسبت به گذشته بیشتر شده و دشمن توان آسیب زدن به سیستم آفندی ما را ندارد».
حاجیزاده همچنین گزارشها درباره ضعیف شدن جمهوری اسلامی را «تبلیغات دشمن و ساخته و پرداخته رسانههای عبری و غربی» نامید و تاکید کرد که «قدرت ایران دست نخورده و قدرتمندتر از گذشته شده است».
در طرف دیگر هم ساموئل وربرگ، سخنگوی منطقهای وزارت امور خارجه آمریکا، در گفتوگو با شبکه الشرق تاکید کرد تمرکز واشینگتن در مذاکرات با تهران، بر جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است.
وربرگ که دونالد ترامپ را در سفر به ریاض همراهی کرده است، عربستان سعودی را شریک کلیدی آمریکا در امنیت و ثبات منطقه توصیف کرد.