ایالات متحده روز دوشنبه ۱۲ مه، درست یک روز پس از دور چهارم مذاکرات هستهای ایران و آمریکا، در چارچوب کارزار فشار حداکثری علیه تهران، دو فرد و یک نهاد ایرانی را به اتهام «همکاری با برنامه گسترش سلاحهای کشتار جمعی جمهوری اسلامی و نقض تحریمهای آمریکا» تحریم کرد.
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا در بهروزرسانی فهرست افراد و نهادهای تحریمشده، نام محمدرضا صدیقی صابر، ۵۱ ساله و احمد حقیقتطلب، ۶۲ ساله را اضافه کرد.
همچنین شرکت «فناوران آیندهنگر پویا پارس» که با نامهای دیگری از جمله «ایدهآل وکیوم» و «ایدهآل وکیوم استور» فعالیت میکرده، نیز تحریم شد. بنابر اطلاعات وزارت خزانهداری آمریکا، این شرکت در منطقه صنعتی شمسآباد تهران واقع است و مشمول تحریمهای ثانویه شده است.
در این اطلاعیه همچنین نام محمدرضا مهدیپور، شهروند ۵۰ ساله ایرانی آمده که پیشتر تحت تحریم ایالات متحده قرار گرفته بود و اطلاعات او در فهرست تحریمها بهروزرسانی شده است. آقای مهدیپور در سال ۲۰۱۹ و با اتهامات مشابه تحت تحریم وزارت خزانهداری آمریکا قرار گرفته بود.
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا طی بیانیهای اعلام کرد که این سه شهروند و یک نهاد ایرانی با «سازمان پژوهشهای نوین دفاعی» یا «سپند»، از مجموعههای وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران در ارتباط هستند.
در این بیانیه آمده است: «سپند اکنون جانشین مستقیم برنامه تسلیحات هستهای ایران است که پیش از سال ۲۰۰۴ در جریان بود و با نام «پروژه آماد» نیز شناخته میشد. تمامی افراد تحریمشده، در فعالیتهایی نقش داشتند که یا مستقیما به اشاعه سلاحهای کشتار جمعی کمک میکند و یا خطر چنین مشارکتی را به همراه دارد.»
آقای روبیو با اشاره به این که جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری است که بدون داشتن سلاح هستهای، غنیسازی اورانیوم را با غلظت بالای ۶۰ درصد انجام میدهد، گفت: «جمهوری اسلامی ایران همچنان به گسترش چشمگیر برنامه هستهای خود ادامه میدهد و به تحقیق و توسعه با کاربرد دوگانه و با قابلیت استفاده در سلاحهای هستهای و سامانههای پرتاب آنها ادامه میدهد.»
وزیر خارجه آمریکا افزود که جمهوری اسلامی ایران «همچنان از شرکتهای صوری و عوامل خرید برای پنهان کردن اقداماتش در زمینه تهیه اقلام با کاربرد دوگانه از تامینکنندگان خارجی استفاده میکند.»
آقای روبیو تاکید کرد که تحریمهای جدید در چارچوب فرمان اجرایی دونالد ترامپ مبنی بر احیای کارزار «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی ایران و با هدف «کاهش سرعت پیشرفت و تضعیف توانایی سپند در انجام تحقیقات و توسعه تسلیحات هستهای» وضع شده و نشاندهنده «تعهد ایالات متحده به جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی ایران به سلاح هستهای» است.
وزیر خارجه آمریکا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که تحریمهای جدید «برای اطمینان از این است که جمهوری اسلامی ایران هیچگاه به سلاح هستهای دست نمییابد.»
از آغاز مذاکرات هستهای ایران و آمریکا تاکنون ایالات متحده بارها اشخاص و نهادهای ایرانی مرتبط با برنامه هستهای و موشکی جمهوری اسلامی ایران را تحریم و اعلام کرده که این اقدامات در چارچوب کارزار «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی ایران اتخاذ شدهاند.
این درحالی است که عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران که سرپرستی هیات ایرانی را در این مذاکرات بر عهده دارد، بارها اعلام کرده که هدف تهران از شرکت در این مذاکرات لغو تحریمها در قبال وضع محدودیت بر برنامه هستهای خود است.
بنابر بیانیههای وزارت خارجه و وزارت خزانهداری آمریکا، دارایی تمامی افراد و نهادهای تحریمشده در ایالات متحده مسدود شده و افراد و شرکتهای آمریکایی از همکاری با آنها منع شدهاند. همچنین بنابر تحریمهای ثانویه وضع شده، اشخاص و شرکتهای غیرآمریکایی نیز درصورت همکاری با این افراد یا شرکتها مشمول تحریمهای ایالات متحده میشوند.
تحریمهای جدید آمریکا در آستانه سفر دونالد ترامپ به خاورمیانه وضع شد. رئیسجمهوری آمریکا از امروز ۱۳ تا ۱۶ مه در چارچوب سفری رسمی به عربستان سعودی، قطر و امارات عربی متحده وارد عربستان شد.
ترامپ روز دوشنبه رفتار جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هستهای را «بسیار عاقلانه» توصیف کرد و گفت: «خواهیم دید که چه میشود. به نظرم به هرحال، در آنجا اتفاقات خوبی در حال وقوع است. آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند، اما فکر میکنم آکنون با درایت صحبت میکنند. ما با آنها در میانه گفتگوها هستیم و آنها اکنون بسیار عاقلانه عمل میکنند.»
رئیسجمهوری آمریکا افزود: «ما میخواهیم ایران کشوری ثروتمند، شاد، عالی و موفق باشد، اما نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد. موضوع بسیار ساده است. به نظرم آنها درک کردهاند که من در این زمینه جدی هستم و فکر میکنم تا اینجا رفتاری منطقی داشتهاند.»