شبکه خبری فاکسنیوز با استناد به تصاویر ماهوارهای، از وجود یک تاسیسات هستهای مخفی جمهوری اسلامی در استان سمنان با مساحت حدود دو هزار و ۵۰۰ هکتار خبر داد.
این گزارش که پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت منتشر شد، بر مبنای تصاویر ماهوارهای «شورای ملی مقاومت ایران» تهیه شده است.
جیلیان ترنر، خبرنگار وزارت خارجه فاکس نیوز، روز پنجشنبه در برنامه «اتاق خبر آمریکا» اطلاعات جدیدی درباره کشف «تاسیسات هستهای مخفی» در ایران، ارایه داد.
براساس این گزارش، فاکس نیوز به تصاویری ماهوارهای دست یافته که «تاسیسات تسلیحات هستهای پنهان ایران» را نشان میدهد. فاکسنیوز مینویسد این ادعا در بحبوحه مذاکرات جاری میان تهران و دولت ترامپ، نگرانیهای تازهای را برانگیخته است.
این افشاگری در شرایطی صورت میگیرد که تاکنون سه دور از مذاکرات هستهای تهران و واشینگتن برگزار شده است و برخی گزارشها از احتمال برگزاری دور چهارم این گفتوگوها در هفته آتی خبر میدهند.
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، ۱۸ اردیبهشت اعلام کرد در تلاش است تا پرونده هستهای حکومت ایران را بدون نیاز به بمباران حل و فصل کند.
در واکنش به انتشار این گزارش نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل وجود چنین سایتی را «ساختگی» دانسته است.
این نمایندگی در بیانیهای گفته است که این سازمان گزارشهای ساختگی را در «قالب یافتههای بهاصطلاح اطلاعاتی در اختیار سرویسهای غربی از جمله آمریکا قرار میدهد تا کسب اعتبار کند.»
عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی در واکنش به این گزارش در پیامی در اکس با لحنی کنایهآمیز نوشت که این تصاویر «بسیار ترسناک» دقیقا سر بزنگاه در زمانی که قرار است مذاکرات «غیرمستقیم» جمهوری اسلامی و آمریکا از سرگرفته شود منتشر میشود. او این اقدام را تلاشی از جانب نتانیاهو با استفاده از «دستنشاندههای قدیمی و جدید» برای دیکته کردن اینکه «ترامپ چه میتواند بکند و چه نمیتواند بکند»، توصیف کرد.
عراقچی پیشتر درباره گزارشهای مربوط به سایت هستهای در تورقوزآباد گفته بود که نتانیاهو را «سرکار» گذاشتهاند. اما بعدا روشن شد که در این محل که جمهوری اسلامی آن را قالیشویی «برادران رضایی» عنوان کرده بود، رد اورانیوم پیدا شده است. تاسیسات غنیسازی ایران نیز دو دهه پیش افشا شد و مقامات جمهوری اسلامی پیش از آن این فعالیتها را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع نداده بودند.
مقامات دولت آمریکا همواره به «برچیدن کامل» برنامه هستهای ایران تاکید کردهاند.
عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، تاکید کرده است که جمهوری اسلامی به عنوان یکی از امضاکنندگان موسس معاهده انپیتی، «کاملا حق داشتن چرخه کامل سوخت هستهای را دارد.»
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا هم به تازگی در مصاحبهای گفت که ایران باید غنیسازی و ساخت موشکهای دوربرد را متوقف کند. دو موضوعی که مقامهای ایرانی آنها را خط قرمز خود در مذاکرات میدانند.
فاکسنیوز مینویسد، سایت تازه شناساییشده ۲۵۰۰ هکتار مساحت دارد و در استان سمنان واقع شده و فاصله زیادی از تاسیسات شناختهشده هستهای جمهوری اسلامی دارد.
مقامات جمهوری اسلامی این سایت را با عنوان «سایت رنگینکمان» معرفی کردهاند و بیش از یک دهه است که تحت پوشش شرکتی شیمیایی به نام «دیبا انرژی سیبا» فعالیت میکند.
فاکسنیوز به نقل از «مجاهدین خلق» مدعی شد، کارکرد اصلی سایت رنگینکمان، استخراج تریتیوم است — ایزوتوپی رادیواکتیو که برای تقویت تسلیحات هستهای بهکار میرود. فاکسنیوز مینویسد، برخلاف غنیسازی اورانیوم، تریتیوم عملا هیچ کاربرد صلحآمیز یا تجاری ندارد و همین موضوع، تردیدهای بیشتری درباره ادعای مداوم جمهوری اسلامی مبنی بر غیرنظامی بودن برنامه هستهایاش ایجاد میکند.
گزارشها درباره وجود یک تاسیسات مخفی هستهای در ایران در حالی منتشر میشود که دولت ترامپ درگیر مذاکرات حساسی با تهران است. او همزمان هم به برچیدن برنامه هستهای ایران اشاره دارد و هم میگوید هنوز درباره انجام غنیسازی در ایران تصمیم نگرفته است.
با این حال مقامات ارشد همچنان ابراز خوشبینی میکنند. معاون رئیسجمهور، جیدی ونس، روز سهشنبه گفت: «بدون آنکه از نتیجه مذاکرات پیشداوری کنم، باید بگویم تا اینجا همه چیز خوب پیش رفته است. ما از نحوه واکنش ایرانیها به برخی نکات مطرحشده از سوی ما، رضایت داشتهایم.»
همزمان با افزایش گمانهزنیها درباره احتمال حمله نظامی به تاسیسات اتمی ایران، خبرگزاری رویترز سوم اردیبهشت گزارش داد جمهوری اسلامی در حال ایجاد محیط امنیتی گسترده در اطراف دو مجموعه تونلی زیرزمینی است که به تاسیسات اتمی نطنز متصل هستند.