رسانههای ایران از گفتوگوی تلفنی رافائل گروسی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با عباس عراقچی وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در مورد مذاکرات هستهای با آمریکا خبر دادند.
به گزارش ایسنا، در این تماس تلفنی که صبح امروز انجام شد، همچنین آخرین وضعیت روند گفتوگوهای غیرمستقیم ایران-آمریکا مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
به گزارش رسانهها، قرار است دور چهارم مذاکرات جمهوری اسلامی و آمریکا یکشنبه در عمان برگزار شود.
یک منبع آگاه از گفتوگوهای هستهای گفت: «ایران با موضوع بازرسیهای فشرده و سختگیرانه سایتهای هستهای خود از سوی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی موافقت کرده و دو طرف درباره مسائل مربوط به راستیآزمایی و کنترل برنامه هستهای ایران هم توافق کردهاند.»
این منبع گفت با وجود این توافقات، برخی اختلافات موجب ابهام در ادامه مذاکرات شد و افزود اختلاف اصلی دو طرف بر سر حق غنیسازی در داخل ایران است که طرف آمریکایی با آن مخالف است.
او در ادامه با اشاره به آنچه «نوعی شلختگی و سردرگمی» در هر دو طرف مذاکره خوانده، گفت همین موجب شده است روند مذاکرات بهسختی پیش برود. به این معنا که در هر دور از گفتوگوها دستور کار تغییر میکند و گفتوگوها بر اساس یک چهارچوب کلی پیش نمیرود.
در همین حال بهروز کمالوندی، معاون سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی با اشاره به سخنان وزیر خارجه آمریکا در خصوص موجه نبودن غنیسازی اورانیوم در ایران، گفت: «کشورهایی مانند بلژیک، هلند، کره جنوبی، ژاپن، آرژانتین و آلمان سلاح هستهای ندارند، اما غنیسازی میکنند».
کمالوندی افزود: «کادر وزارت خارجه از سخنان وزیر خارجه آمریکا ناراحت شدهاند زیرا باید گفت ایران تنها کشوری نیست که غنیسازی میکند و در عین حال سلاح هستهای ندارد.»
پیشتر مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در گفتوگو با فاکس نیوز گفت جمهوری اسلامی باید غنیسازی اورانیوم، ساخت موشک دوربرد و حمایت از تروریسم را متوقف کند.
روبیو گفت: «اگر جمهوری اسلامی بهدنبال یک برنامه صلحآمیز هستهای غیرنظامی است، یعنی قصد دارد مانند بسیاری از کشورهای دیگر نیروگاه هستهای برای تولید برق داشته باشد، راه مشخصی برای آن وجود دارد: ساخت راکتور و واردات اورانیوم غنیشده برای سوخت این راکتورها. دهها کشور در جهان همین مسیر را طی میکنند.»
وزیر خارجه آمریکا گفت: «تنها کشورهایی که خود اورانیوم را غنی میکنند، آنهایی هستند که سلاح هستهای دارند. ایران ادعا میکند که نمیخواهد به سلاح دست یابد، اما در واقع چیزی را مطالبه میکند که بیسابقه است: تنها کشور فاقد سلاح هستهای در جهان باشد که اورانیوم غنی میکند.»