دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، با انتشار پیامی، نوروز را به ایرانیان و همه مردمی که این سنت باستانی را جشن میگیرند، تبریک گفت. ترامپ در این پیام نوروز را “آغازی برای بهار و سال نو ایرانی” توصیف کرده است.
در پیام دونالد ترامپ که روز پنجشنبه ۳۰ اسفند منتشر شد، آمده که «نوروز برای پارسیها مناسبت شادی به شمار میرود که لحظه برابری اعتدال بهار و تحویل سال است».
به گفته او، «این سنت دیرینه، زمانی جهت تأمل در مورد برکات سال قبل و آمادگی برای بهار پیشرو با روحیهای تازه از خوشبینی را ارائه میدهد».
رئیسجمهوری آمریکا تأکید کرده که «پارسیها با فرهنگ پر جنبوجوش و استعدادهای استثنایی خود در زمینههایی مانند ریاضی، علوم، حقوق، فناوری، و هنر، کمکهای اساسی زیادی برای جامعه انجام میدهند».
«من به نمایندگی از ایالات متحده آمریکا، صمیمانهترین تبریکات خود را برای یک عید شادیآور تقدیم میکنم. نوروز پیروز!»
در پیام نوروزی ۱۴۰۴ آقای ترامپ هیچ اشارهای به تنشهای جاری بین ایران و ایالات متحده نشده است.
این در حالی است که روسایجمهوری آمریکا در سالهای گذشته همواره در پیامهای خود رهبران جمهوری اسلامی را مورد اشاره قرار داده و از اعتراضات مسالمتآمیز مردمی و لزوم تأمین حقوق اولیۀ شهروندان ایرانی حمایت کرده بودند.
از جمله جو بایدن، رئیسجمهور پیشین آمریکا، در پیام نوروزی ۱۴۰۳ خود تأکید کرده بود که ایالات متحده در کنار زنان شجاع ایران که برای آزادی خود میجنگند، همچنان ایستاده است.
بایدن در پیام نوروزی ۱۴۰۲ خود نیز گفته بود که آمریکا به همراهی با زنان و همه شهروندان ایران «که با اعتقاد و شهامت خود، الهامبخش جهان شدهاند»، ادامه خواهد داد.
این دو پیام در جریان اعتراضات پس از جانباختن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد صادر شد که منجر به مخالفت علنی زنان در ایران با حجاب اجباری شد؛ مبارزهای که علیرغم هزینههای سنگین قضایی و پلیسی، کماکان ادامه دارد.
خود آقای ترامپ نیز در پیامهای نوروزی چهار سال نخست ریاستجمهوری خود تأکید کرده بود که در کنار مردم ایران و آرمانهایشان میایستد و از اعتراضات مردمی در ایران حمایت کرده بود.
در همین حال، علی خامنهای در پیام سال جدید اول فرورودین ۱۴۰۴ خود با اشاره به کشته شدن ابراهیم رئیسی، حسن نصرالله و تعدادی از فرماندهان نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی، وقایع سال گذشته را شبیه حوادث سال ۱۳۶۰ دانست که در آن تعدادی از مقامات ارشد جمهوری اسلامی از جمله محمدعلی رجایی و محمدحسین بهشتی، در بمبگذاری کشته شدند.
خامنهای همچنین گفت که در طول سال و بهخصوص در بخش دوم سال، «مشکلات اقتصادی بر مردم فشار آورد» اما پس از کشته شدن رئیسی و برگزاری انتخابات «یک پدیده عظیم و عجیبی وجود پیدا کرد» که نشان از «قوت اراده، روحیه معنوی و اتحاد ملت ایران» داشت.
رهبر جمهوری اسلامی سال ۱۴۰۳ را سال «جهش تولید با مشارکت مردم» خوانده بود اما در این سال همه شاخصهای اقتصادی در ایران نزول کرد. از جمله بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، نرخ ماهانه تورم در بهمن ۱۴۰۳ به ۴/۱ درصد رسید که بالاترین نرخ تورم ماهانه از اسفند ۱۴۰۱ تاکنون محسوب میشود و رکوردی دو ساله به جا گذاشته است.
خامنهای در پیام نوروزی امسال خود نیز گفت که مساله عمده امسال نیز اقتصاد است.
او خواستار افزایش تولید شد و افزود: «اگر سرمایه در راه تولید به کار رفت، دیگر به سمت کارهای مضر مثل خرید طلا، خرید ارز و امثال اینها نخواهد رفت.»
مسعود پزشکیان، رییس دولت جمهوری اسلامی، نیز در پیام نوروزی خود گفت: «من مشکلات تورم و گرانیها را با تمام وجود درک میکنم و برای حل این مشکلات حتما راهی پیدا خواهیم کرد.» او تاکید کرد: «امروز با همه مشکلاتی که داریم، در “شبهای قدر” باید تصمیم بگیریم در هر جایی که هستیم روند و مسیر را تغییر خواهیم داد.»
پزشکیان در پیام نوروزی خود نیز مانند گذشته به کمبود در همه حوزهها از جمله انرژی اذعان کرد و در عین حال راه رفع کمبودها را اصلاح روش زندگی مردم دانست.
او تاکید کرد: «مدیریت و زندگی به روش گذشته بهمعنی بدتر شدن و شدت بخشیدن به ناترازیهاست.»
دو روز پیش از آغاز سال نو در ایران، قیمت سکه طلای طرح جدید با افزایش بیش از ۱۱ درصد در ۲۴ ساعت، به ۹۷ میلیون تومان رسید. قیمت دلار نیز در آستانه ۹۹ هزار تومان قرار گرفت.
پس از آنکه آمریکا با حملات به یمن، جمهوری اسلامی را به مواجهه نظامی در صورت تداوم حمایتش از حوثیها تهدید کرد، بازار ارز و طلا در ایران بیش از پیش آشفته شد.
از زمان برگزاری مراسم تحلیف دونالد ترامپ در اول بهمن و از سرگیری سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی، بازار دلار و سکه در ایران دچار نوسانات شدیدی شده و چندین بار افزایش قیمت را تجربه کرده است.
ترامپ که از زمان بازگشت دوباره به قدرت، سیاست «فشار حداکثری» را در قبال ایران در پیش گرفته، به مقامات جمهوری اسلامی همچنین دربارۀ ادامۀ فعالیتهای نظامی حوثیهای مورد حمایت تهران نیز هشدار داده و به صراحت گفته که آمریکا در ارتباط با ایران به «لحظات پایانی» رسیده است.