شبکه تلویزیونی انبیسی نیوز آمریکا در گزارشی که در وبسایت خود منتشر کرده، گزارش داده که مسعود پزشکیان، رییس دولت در جمهوری اسلامی در مصاحبهای اختصاصی با این شبکه گفته است که تهران هرگز قصد ترور دونالد ترامپ را نداشته و در آینده نیز چنین کاری نخواهد کرد.
این در حالی است که حدود دو ماه پیش وزارت دادگستری آمریکا مردی ایرانی را به ارتباط با طرحی متهم کرد که اعلام شد نیروی قدس سپاه پاسداران برای کشتن دونالد ترامپ داشته است. بهگفتۀ مقامهای آمریکایی، این طرح پیش از اجرا خنثی شده بود.
خود ترامپ هم در جریان مبارزات انتخاباتیاش ادعا کرده بود که احتمالاً حکومت ایران در طراحی نقشههایی برای کشتن او دست داشته است.
مسعود پزشکیان اما در گفتوگو با ان.بی.سی با قاطعیت این اتهام را رد کرد و گفت ایران هرگز چنین قصدی نداشته و نخواهد داشت.
پزشکیان در پاسخ به پرسشی درباره طرح توطئه برای ترور ترامپ که مقامات آمریکایی مطرح کردهاند ادعا کرد: «این یکی دیگر از همان توطئههایی است که اسرائیل و برخی کشورها برای ترویج ایرانهراسی طراحی کردهاند. … ایران هرگز نه برای ترور کسی تلاش کرده و نه چنین قصدی دارد. حداقل تا جایی که من اطلاع دارم.»
هولت سپس از پزشکیان پرسید: «آیا شما میگویید هرگز هیچ طرح ایرانی برای کشتن دونالد ترامپ وجود نداشته است؟»
پزشکیان پاسخ داد: «اصلا هیچگونه.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی پس از کشته شدن قاسم سلیمانی در عراق که ترامپ دستور آن را صادر کرده بود، بارها از انتقام سخت صحبت کرد. فرماندهان سپاه نیز تهدیدهای مشابهی مطرح کردند. اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه نیز گفت: «انتقام خون سلیمانی بهزودی گرفته خواهد شد، حتی اگر در داخل خاک آمریکا باشد. ترامپ باید بداند که او و هر کسی که در این ترور نقش داشته، مسئول این خونریزی خواهند بود.»
همینطور در دیماه ۱۴۰۰ وبسایت رهبر جمهوری اسلامی انیمیشنی را تحت عنوان «پویانمایی برگزیده پویش قهرمان» در صفحه اول خود منتشر کرد. «پویش قهرمان» با موضوع گرفتن انتقام قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس برگزار شده بود. او ۱۳ دیماه ۱۳۹۸ هنگام خروج از فرودگاه بغداد در حمله پهپادی نیروهای آمریکایی با دستور مستقیم دونالد ترامپ کشته شد. از آن پس علی خامنهای وعده انتقامی سخت داد که تا امروز محقق نشده است.
در دومین سالگرد کشته شدن سلیمانی، ابراهیم رییسی، رییسجمهوری اسلامی وقت هم تهدید کرد که اگر دونالد ترامپ و مایک پومپئو وزیر امور خارجه او محاکمه نشوند، مسلمانان انتقام سلیمانی را از آنها خواهند گرفت.
کاخ سفید و وزارت امور خارجه دولت جو بایدن درباره این تهدید شهروندانشان در خاک آمریکا نخست سکوت کردند و سپس گفتند که واکنش به چنین اقدامی بسیار سنگین خواهد بود.
پزشکیان که در این مصاحبه با کمک مترجم دولت به پرسشها پاسخ میداد، در پاسخ به این سول که آیا ایران حاضر است قول بدهد که هیچ تلاشی برای ترور ترامپ انجام نخواهد شد، پزشکیان گفت: «ما هرگز از ابتدا چنین کاری نکردهایم و هرگز هم انجام نخواهیم داد.»
انبیسی پیشتر به نقل از یک مقام آمریکایی که هویت آن را اعلام نکرد، گزارش داده بود، جمهوری اسلامی در اواسط اکتبر سال گذشته، از طریق دیپلماتهای سوئیسی پیامی کتبی ارسال کرد که در آن ادعا کرد، قصدی برای کشتن ترامپ ندارد.
مسعود پزشکیان در بخش دیگری از مصاحبه با شبکۀ ان.بی.سی، ضمن تأکید بر اینکه ایران بهدنبال دستیابی به سلاح هستهای نیست، به دونالد ترامپ دربارۀ خطر جنگ هشدار داد.
پزشکیان گفت امیدوار است رئیسجمهور منتخب ایالات متحده به صلح و ثبات در منطقه و جهان متعهد باشد و بهدنبال خونریزی و جنگ نرود.
مسعود پزشکیان در عین حال با تأکید بر «واکنش متناسب تهران به هر اقدامی» گفت ایران از جنگ نمیترسد، اما بهدنبال آن هم نیست.
رئیسجمهور اسلامی این موضوع را در پاسخ به سؤالی در ارتباط با چراغ سبز دونالد ترامپ به حملۀ احتمالی اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران مطرح کرد. ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتیاش، از چنین احتمالی سخن گفته بود.
رئیسجمهوری اسلامی ایران درباره شکستهای جمهوری اسلامی در منطقه و تضعیف گروههای نیابتیاش در غزه، لبنان و عراق نیز ادعا کرد، «در مقایسه با سال گذشته در داخل کشور، ما منسجمتر هستیم، قویتر شدهایم، مشارکت بیشتری داریم و امنیت ما در کشور محکمتر است.»
او در حالی از «محکمتر شدن امنیت» در جمهوری اسلامی صحبت میکند که اسرائیل اخیرا در چند موج حمله، پدافند هوایی ایران را در نقاط مختلف هدف گرفت.
از زمان انتخاب پزشکیان در تابستان گذشته، جمهوری اسلامی با مجموعهای از شکستهای شدید در شبکه نیابتی خود در منطقه مواجه شده است. نیروهای اسرائیلی خسارات سنگینی به حزبالله در لبنان و نیروهای حماس در غزه وارد کردهاند. همچنین، حکومت بشار اسد در سوریه، که متحد نزدیک تهران محسوب میشد، ماه گذشته سقوط کرد. علاوه بر این، اسرائیل اهدافی را در داخل ایران مورد حمله قرار داده است.
با این همه و به نوشته وبسایت انبیسی نیوز، پزشکیان در مصاحبه خود با این شبکه ضعف موقعیت جمهوری اسلامی را انکار کرده است.
مسعود پزشکیان در پاسخ به سؤال لِستِر هولت، خبرنگار ان.بی.سی، همزمان دربارۀ امکان گفتوگوی دو کشور پس از بازگشت دونالد ترامپ به قدرت ابراز بدبینی کرد.
پزشکیان، با اشاره به خروج یکجانبۀ ایالات متحده از برجام در دورۀ قبلی ریاستجمهوری دونالد ترامپ، گفت: «مشکل دو طرف گفتوگو نیست بلکه تعهد و پایبندی به محتوای گفتوگوها است».
مسعود پزشکیان در ادامه یادآوری کرد که «این آمریکا بود که به وعدهها و وظایفش متعهد نماند».
ایران ۱۰ سال پیش و در زمان ریاستجمهوری حسن روحانی با قدرتهای غربی ازجمله ایالات متحده به توافق هستهای موسوم به برجام دست یافت که بر اساس آن و در مقابل رفع تحریمهای آمریکا و اروپا علیه تهران، جمهوری اسلامی هم ابعاد برنامۀ هستهای خود را محدود میکرد.
اما دو سال بعد، همزمان با ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، دولت آمریکا به سرعت از تعهدات خود به این توافق کاست و در نهایت به شکل یکجانبه از آن خارج شد.
در مقابل، جمهوری اسلامی هم بهشکل تدریجی از تعهدات برجامی خود فاصله گرفت و ازجمله به میزان انباشت و غلظت غنیسازی اورانیوم افزود؛ موضوعی که نهایتاً در سال گذشته میلادی به صدور دو قطعنامۀ انتقادی در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی هستهای انجامید.
درحالیکه بسیاری از کشورها و از جمله سه قدرت اروپایی عضو برجام، با تردید از احتمال احیای این توافق صحبت میکنند، عباس عراقچی وزیر خارجۀ جمهوری اسلامی و از مذاکرهکنندگان ارشد ایران در زمان گفتوگوهای برجام، از آمادگی جدی اروپا برای از سرگرفتن مذاکرات هستهای گفته است.