مذاکرات آتش‌بس غزه در مراحل نهایی

مذاکره‌کنندگان روز چهارشنبه اعلام کردند که جزئیات توافق آتش‌بس در مذاکرات فشرده قطر تقریباً نهایی شده است. مقام‌های قطری، مصری، آمریکایی، اسرائیلی و حماس تأیید کردند که دستیابی به توافق نزدیک‌تر از هر زمان دیگری است.

ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر، در نشستی خبری گف دو طرف پیش‌نویس توافق را دریافت کرده‌اند و مذاکرات برای جزئیات نهایی در حال انجام است. یک مقام بلندپایه حماس به «رویترز» اعلام کرد که این جنبش هنوز پاسخ خود را ارائه نداده است. به گفته این مقام، حماس منتظر دریافت نقشه‌ اسرائیل درباره خروج نیروهایش از غزه است.

این در حالیست که سازمان رادیو و تلویزیون اسرائیل روز چهارشنبه اعلام کرد که فرماندهی منطقه جنوبی اسرائیل آماده‌سازی برای خروج تدریجی از نوار غزه را آغاز کرده است. این اقدام در انتظار تأیید نهایی سطح سیاسی است که هنوز دستوری در این خصوص صادر نشده است.

به گزارش این رسانه، ارتش اسرائیل طرحی برای بازچینی نیروهای خود در اطراف غزه و خروج تدریجی از «نتساریم» و «محور فیلادلفی» تصویب کرده است. همچنین، مقرر شده است که پس از مدت کوتاهی از امضای توافق، نیروهای اسرائیلی گذرگاه رفح را نیز ترک کنند.

ارتش اسرائیل در اطراف نوار غزه منطقه‌ای حائل به طول ۶۰ کیلومتر و عرض ۸۰۰ متری ایجاد کرده است که فلسطینی‌ها اجازه نزدیک شدن به آن را نخواهند داشت.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، نیز به خانواده‌های گروگان‌ها اطلاع داده است که برای دستیابی به یک آتش‌بس طولانی‌مدت به منظور بازگرداندن تمامی اسرا آماده اقدام است. او تأکید کرد که حماس هنوز به پیش‌نویس پیشنهادی پاسخ نداده است و آنچه در حال حاضر مطرح می‌شود، صرفاً گمانه‌زنی است.
به گفته نتانیاهو، حماس درخواست مهلت چندساعته برای ارائه پاسخ نهایی کرده است. او همچنین اظهار داشت که با آغاز ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، قواعد بازی به‌طور اساسی تغییر خواهد کرد و هرگونه نقض آتش‌بس با پاسخی شدید مواجه خواهد شد.

در همین حال یک مقام دیپلماتیک اسرائیلی، حماس را به «دروغ‌پردازی» برای جلوگیری از نهایی شدن توافق آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها متهم کرد. این مقام گفت: «حماس با ادعای کذب مبنی بر اینکه اسرائیل شرایط جدیدی را به مذاکرات اضافه کرده، سعی دارد از اجرای توافق فرار کند.»

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، هم روز سه‌شنبه در تماسی تلفنی با عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهوری مصر، درباره پیشرفت مذاکرات گفتگو کرد. هر دو طرف بر هماهنگی نزدیک برای نهایی‌سازی توافق تأکید کرد

همچنین محمد مصطفی، نخست‌وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین در نشست اسلو با موضوع راه‌حل دو دولتی میان اسرائیل و فلسطین گفت: «هیچ نهاد دیگری غیر از تشکیلات خودگردان در آینده نباید اداره نوار غزه را بر عهده بگیرد.»
مصطفی گفت: «در حالی که منتظر آتش‌بس هستیم، لازم است تاکید کنیم که هیچ نهادی جز رهبری قانونی و دولت کشور فلسطین نباید اداره نوار غزه را بر عهده بگیرد.» او اضافه کرد: «هر تلاشی برای تثبیت جدایی بین کرانه باختری و نوار غزه یا ایجاد نهادهای انتقالی رد خواهد شد.»
مصطفی تاکید کرد: «ما نباید غزه را به حال خود رها کنیم. ما دولت فلسطین هستیم و آماده‌ایم تا همانند گذشته مسئولیت‌های خود را در نوار غزه بر عهده بگیریم.»

حماس در سال ۲۰۰۷ با کنار زدن تشکیلات خودگردان فلسطین، قدرت را در نوار غزه به دست گرفت.
آمریکا خواستار بازگشت تشکیلات خودگردان فلسطین به اداره کرانه باختری و غزه پیش از تشکیل دولت مستقل شده، اما دولت اسرائیل با این ایده مخالف است.

حماس پیش‌تر اعلام کرده بود که مذاکرات به مراحل پایانی رسیده است و ابراز امیدواری کرده که این دور از مذاکرات به یک توافق منجر شود. یک مقام اسرائیلی نیز اظهار داشت که مذاکرات به مرحله‌ای حساس رسیده است، اما هنوز بر سر برخی جزئیات توافق حاصل نشده است.