ابراهیم رئیسی که معتقد است در مسیر قله پیشرفت قرار دارد روز سه شنبه باردیگر در هنگام ارایه سند بودجه سال اینده به مجلس شورای اسلامی به بیان ادعاهای گزاف و متناقض در مورد اقتصاد کشور پرداخت. رییسی ضمن تشریح برنامه های اقتصادی دولتش، با بیان این موضوع که بانکها و موسسات مشکلزا یکی پس از دیگری درحال تعیین تکلیف هستند، هدف از این کار را انضباط مالی دانست و گفت این وضعیت موجب تورم شده است. وی افزود زمانی که این نهادها کنترل شوند طبیعتا تورم هم کاهش خواهد یافت.
ابراهیم رئیسی، از تلاش های دولت برای اجرای قانون بودجه ۱۴۰۲ با همکاری همه بخشها به ویژه مجلس شورای اسلامی خبر داد و گفت هدف دولت این بوده است که اجرای قانون به رشد اقتصادی، رشد تولید، و مهار تورم بیانجامد. وی افزود ملت ایران تلاش ها و توطئه های دشمنان را ناکام گذاشت و دولت و همه نهادها موفق شدند گام دیگری در جهت رشد اقتصادی کشور و نزدیک تر شدن به قله بردارند.
رئیسی بودجه سال آینده را واقع نگرانه دانست و تاکید کرد بنای دولت این است که قوانین چه در ذیل برنامه ششم، چه در برنامه هفتم اجرایی شود. وی افزود اولین نکته آن است که در بودجه سال آینده تلاش شده واقعیت دیده شود. رئیس جمهور واقع نگری را از محورهای مورد توجه در بودجه دانست و گفت تلاش شده است تا هم هزینه واقعی دیده شود هم درآمد، و برنامهها واقعی ارائه شود.
رئیس جمهور با بیان این موضوع که بودجه ۱۴۰۳ مبتنی بر برنامه هفتم توسعه است، اظهار داشت تلاش شده است در بودجه بسیاری از ناترازی هایی که امروز موجب رنج همه است با حرکتی جهادی تراز شود.
رئیسی در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به این که با کسب درآمد کسری بودجه مدیریت شده است، گفت تلاش شده است در جهت مهار تورم عمل شود. وی کسری بودجه و رشد نقدینگی و ناترازی بانک ها و برداشت ها از بانک مرکزی را از جمله علل مهم تورم دانست و گفت در دولت وی تلاش بر این بوده است که کسری بودجه نداشته باشد.
وی افزود وقتی دولت در شش ماهه دوم ۱۴۰۰ آغاز به کار کرد با کسری بودجهی بالا و 480 همتی مواجه بود، اما با کسب درآمد نه با استقراض و چاپ پول تلاش کرد تا در شش ماهه دوم کسری از بین برود.
رئیسی در ادامه سخنانش بار دیگر دولت حسن روحانی را مقصر وضعیت فعلی معرفی کرد و با بیان این موضوع که رشد اقتصادی یک دهه تعطیل بوده است. وی مدعی شد در اولین سال فعالیت، دولت رشد اقتصادی بیش از ۴ درصد، و در سال ۱۴۰۱ رشد اقتصادی بیش از هشت درصد داشته است. این در حالیست که بر خلاف نظر رییسی رشد اقتصادی در دولت روحانی و بعد از توافق برجام از رشد منفی به رشد دو رقمی تبدیل شد .
ابراهیم رئیسی از موفقیت دولت در مهار رشد نقدینگی خبر داد و با بیان این موضوع که رشد نقدینگی همه را نگران کرده بود، آن را یکی از علل تورم دانست و گفت رشد نقدینگی به بیست و شش درصد رسیده است. وی از هدف گذاری دولت برای 2 کاهش رشد نقدینگی به 25 درصد خبر داد و گفت معلوم میشود دولت موفق شده رشد نقدینگی را مهار کند.
این سخنان در حالیست که دولت ابراهیم رئیسی بر خلاف ادعاهایش یکی از بالاترین میزان تورم را به مردم تحمیل کرده است و به نظر می رسد که حدود شش ماه کاهش تورم در کالاهای خاص، که معمولا با تحمیل تورم چند صددرصدی به سایر کالاها جبران میشود، دولت ابراهیم رئیسی را دچار این توهم کرده است که توانسته تورم را کنترل کند.
این در حالی است که توان خرید مردم روز به روز در حال کاهش است و مردم برای حفظ سبک زندگی و کیفیت زندگی خود در حال تبدیل دارایی های سرمایه ای خود به پول نقد برای جبران کمبود امکانات اقتصادی خود و بهبود زندگی خود هستند.
رئیسی در بخش دیگری از سخنانش از تلاش ها برای تعیین تکلیف بانک ها خبر داد و گفت از ابتدای سال برنامه بانک مرکزی و دولت در قبال بانک ها این بود که وضعیت آنها را روشن کند. وی افزود وضعیت این بانک ها یکی پس از دیگری تعیین تکلیف می شود. رئیسی همچنین گفت این اقدامات برای انضباط بخشی صورت می گیرد و هیچ سهامداری دچار مشکل نخواهد شد.
وی با تاکید بر این که وضعیت ناتراز بانکی باید حل شود، گفت این مسائل موجب تورم می شود. رئیسی اظهار داشت زمانی که این مسائل کنترل شوند طبیعتا تورم هم کاهش خواهد یافت. رئیسی همچنین از کاهشی شدن تورم نقطه به نقطه سالانه خبر داد.
ضمن این که موضوع ادغام بانک ها به دلیل نگرانی مردم به خاطر از بین رفتن دارایی های آنها نگرانی ایجاد نکرده است. همه می دانند که با ادغام تعهدات بانک ها به قوت خود باقی است و تغییری در دارایی های مردم ایجاد نمی شود. اما نکته ای که نگرانی گسترده مردم و کارشناسان را به دنبال داشته است، این نکته مهم است که ناترازی بانک ها مبدا به بانک مقصد انتقال یافته است و به بانک هایی که سرمایه ملی مردم است ورشکستگی ای تحمیل شده که بار ان بر دوش دارندگان آن حساب ها قرار می گیرد.
جمهوری اسلامی خیلی راحت اجازه فساد در دستگاه های دولتی و نیمه دولتی را می دهد و بعد این ورشکستگی اقتصادی را از جیب مردم جبران می کند. این چیزی است که کمارشناسان را نگران کرده نه این که با ادغام دارایی های مردم در معرض خطر قرار بگیرند.
رئیسی در ادامه سخنانش با بیان این موضوع که بیش از شش هزار واحد صنعتی تعطیل و نیمه تعطیل واحد چرخه تولید شدهاند، گفت تلاش دولت این بوده است که بتواند نقدینگی را به سمت تولید هدایت کند.
وی افزود دولت کاملا می تواند گزارش دهد که چه میزان از نقدینگی به سمت تولید رفته است و این نقدینگی چگونه موجب رشد تولید و ماشین آلات و ابزار تولید شده است. رئیسی همچنین مدعی شد این تلاش ها موجب شده است بیش از شش هزار واحد صنعتی تعطیل و نیمه تعطیل واحد چرخه تولید شوند. وی تولید را مسأله اول و محوری در اقتصاد مقاومتی دانست و تصریح کرد تولید محور کار در دولت و مجلس است و تلاش بر این است تولیدکننده با مشکل مواجه نشود.
رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن بیان این موضوع که در شش ماهه اول امسال ۸۵۰ هزار شغل ایجاد شده است، گفت ایران ظرفیت های بسیاری دارد و اظهار داشت انتظار مردم از مسئولان این است که به متن بپردازند نه حاشیه.
رئیسی همچنین لایحه بودجه 1403 را مبتنی بر واقعیات دانست و گفت دولت تلاش کرده است تا هم در بخش هزینهها و هم درآمدها و هم برنامهها بودجهای واقعی ارائه شود.
رئیسی همواره بر رشد اقتصادی کشور تاکید دارد آن هم در شرایطی که وضعیت نامناسب اقتصادی روز به روز مردم را فقیرتر کرده و محدودیت های اقتصادی بیشتری به آنها تحمیل کرده است.
