بحران بهداشتی و وضعیت نگران‌کننده نظام درمان در ایران

در حالیکه حکومت سعی میکند همه نگاهها را به غزه جلب کند و فجایع و کمبودهای روشنی نیز که در جامعه نیز وجود دارد تحت الشعا این امر قرار دهد اما علیرغم این موضوع چالشها و نیازهای بخش بهداشتی و درمانی کشور چنان اشکار و مهم است که نگراینهای علنی متخصصان و کارشناسان در خصوص وضعیت آینده درمان در ایران همچنان ادامه دارد. در همین رابطه و در پی بیان اظهاراتی در خصوص پذیرش دانشجوی تخصصی پزشکی از مقطع دیپلم یا کارشناسی، محمد رئیس زاده، رئیس کل سازمان نظام پزشکی در واکنش به این اظهارات، هشدار داد تنه تنومند پزشکی کشور دارد دچار آفت می‌شود. وی تصریح کرد نظام پزشکی این آفات را می‌بیند و از مسئولین خواست تا و در بازدید‌های میدانی مشکلات را ببینند.
وی در ادامه گفت همین افرادی که به پذیرش دانشجوی تخصصی پزشکی از مقطع دیپلم یا کارشناسی اشاره کرده‌اند، کسانی هستند که اذعان دارند که پزشکی کشور در منطقه از کیفیت خوبی برخودار است. رییس زاده تصریح کرد بنابراین باید به علل و زیر ساخت‌های این کیفیت بالا هم‌ توجه داشت و به این زیر ساخت‌ها و علل احترام گذاشت.
رییس نظام پزشکی در ادامه گفت نباید این عوامل کنار گذاشته شوند. وی تصریح کرد اگر این علل و عوامل کنار گذاشته شوند و با فلان رشته در مورد آموزش پزشکی تصمیم گرفته شود، کیفیت حفظ نخواهد شد. رییس زاده تصریح کرد در صورت چنین تصمیماتی کیفیت با سر بر زمین خواهد ‌خورد.
رئیس زاده در ادامه با اشاره به بی معنی بودن تصمیم گیری برای انتخاب تخصص پزشکی جوانان کنکوری، گفت این اظهارات از واقعیت ماجرا و بحث‌های کارشناسی کاملا فاصله دارد.
رئیس‌زاده برخی اظهار نظر‌های غیرکارشناسی در حوزه آموزش پزشکی را ناشی از تلاش برای ساده‌انگاری علم پزشکی عنوان کرد و تصریح کرد بحث پذیرش دانشجوی تخصصی پزشکی از مقطع دیپلم یا کارشناسی، بحث خامی است. وی افزود با توجه به سوابق دوسال اخیر، طرح چنین مباحثی هشدار دهنده است.
رئیس کل نظام پزشکی ضمن ابراز نگرانی از اجرایی شدن چنین افکار خامی اظهار داشت این نگرانی وجود دارد که این افکار خام منشاء تصمیمات اجرایی شود. کمااینکه در گذشته نیز شاهد بودیم.
وی دلیل این اظهارات را نگاه غیرتخصصی به حوزه پزشکی کشور دانست و گفت روندی در دو سال اخیر تشدید شده که هر کسی از هر زوایه‌ای و با هر نیتی می‌خواهد در حوزه بهداشت و درمان کشور ایفای نقش کند. وی این رویکرد را بسیار خطرناک و خلاف قانون دانست.
رئیس زاده در ادامه گفت اگر خواسته‌ای از سر دلسوزی برای مردم باشد این افراد باید از وزارت بهداشت بخواهند که تصمیم‌گیری کند، نه اینکه خود آنها ورود کنند و هر کسی تصمیمی بگیرد.
رئیس کل سازمان نظام پزشکی حفظ تولیت بهداشت و درمان کشور را اصل اول دانست و‌ گفت اگر این تولیت چندپاره شود و یکی در مجلس برای تعداد پزشکان تصمیم بگیرد و یکی برای گرفتن متخصص، یکی برای پزشکان طرحی، یکی برای دارو و تجهیزات پزشکی و بیمارستان؛ بنابراین تولیتی وجود نخواهد داشت. رئیس زاده تصریح کرد این تصمیم گیری چندگانه به ضرر مردم، کشور و سلامت است.
وی از مسئولین‌خواست تا این اصل را رعایت کنند.
رئیس زاده بار دیگر نسبت به برخی اظهار نظر‌های غیر کارشناسی در حوزه سلامت کشور هشدار داد و گفت با این نوع سیاست گذاری، جهت‌گیری، تصمیم گیری، ورود غیر کارشناسی به حوزه تخصصی پزشکی و فوق تخصصی کشور، حوزه افتخارآمیز کنونی در توانمندی علم پزشکی و کیفیت و خودکفایی در آینده وجود نخواهد داشت.
رئیس کل نظام پزشکی کمبود جراح قلب اطفال در کشور را یکی از معضلات کشور دانست و از مسئولین خواست تا با نظارت میدانی در بیمارستان‌ها بررسی کنند تا ببینند چرا کشور در آینده جراح قلب اطفال نخواهد داشت. وی علاوه بر این از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی خواست تا بروند و وضعیت جراحان قلب اطفال کشور را در بیمارستان شهید رجایی و مرکز طبی اطفال از نزدیک بررسی کنند و از پزشکان بپرسند چرا از تخصص جراحی قلب کودکان استقبال نمی‌کنند؟ وی از مسئولین خواست تا شرایط عمل جراحی قلب اطفال را ببینند و از متخصصان بپرسند چرا کسی تمایلی ندارد راه جراحان قلب اطفال را ادامه دهد.
وی افزود راه حل این معضل این نیست که مسئولین تصمیم بگیرند که از دیپلم جراح قلب اطفال پذیرش شوند.
رئیس کل نظام پزشکی کشور معضل دیگر نظام‌ پزشکی را عدم‌ تمایل به رشته بیهوشی دانست و گفت برای فهمیدن دلایل این معضلات مسئولین باید به اتاق های عمل مراجعه کنند و آنجا بررسی کنند که چرا کسی حاضر نیست بیهوشی بخواند.
کارشناسان وضعیت درمان و آینده نظام درمان در ایران را بسیار نگران‌کننده عنوان می‌کنند و تاکید دارند که روند نظام درمانی کشور به سمت و سویی است که ایران در آینده با چالش‌های جدی در حوزه درمان مواجه خواهد شد.
به گفته برخی مهاجرت گسترده پزشکان و کادر درمان از یکسو و عدم تمایل به رشته‌های تخصصی پزشکی از سوی دیگر از جمله مواردی است که در آینده نه چندان دور به شکل جدی برای درمان کشور چالش ایجاد خواهد کرد.
ضمن این که بسیاری از کادر درمانی به دلیل کم بودن درآمدها ترجیح می‌دهند با مهاجرت درامدهای خود را افزایش دهند. علاوه بر مسیله اقتصادی از سال گذشته بسیاری از مردم با توجه به شرایط سیاسی و اجتماعی کشور پس از سرکوب تظاهرات دست به مهاجرت زده اند. در این میان مسیله کمبود دارو و عدم اختصاص بودجه لازم به مساله داروی مردم و نیز تجهیزات پزشکی و بیمارستانی و لابراتورهای ازمایشگاهی چالشهای بنیادی برای موقعیت بهداشت و در مان کشور ایجاد کرده است که به این راحتی قابل حل و فصل نیست.