ادعاهای رییس سازمان انرژی اتمی و نامه سناتورهای آمریکایی به آژانس بین المللی اتمی

محمد اسلامی معاون رییس جمهور و رییس سازمان انرژی اتمی که مدعی شده بود آژانس گفته اماده بستن پرونده ایران هست وقتی با موضع گروسی رییس سازمان انرژی اتمی بین المللی اتمی مواجه شد که گفت برغم آنکه دولت تهران بر بسته شدن پروندۀ تحقیقات آژانس بین المللی انرژی اتمی برای احیای پیمان هسته‌ای ۲۰۱۵ اصرار دارد، مسائل باقی مانده بین ایران و ناظر هسته ای سازمان ملل، نادیده گرفته نخواهد شد. اکنون گفته بر اساس گزارش‌های مکرر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، هیچ‌گونه انحرافی در برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد؛ بنابراین با غوغاسالاری نمی‌توانند اهداف خود را پیش ببرند.وی افزود اکنون بر اساس شرایطی که برای توافق طی شده و آخرین وضعیت مذاکرات، طرف مقابل متوجه شده است که شرایط جمهوری اسلامی ایران به‌گونه‌ای نیست که بتوانند با عملیات روانی و اقدامات سیاسی به ما فشار بیاورند و با استفاده از اهرم فشار و تحریم بتوانند از ما امتیاز بگیرند و با امتیازگیری، ایران را تضعیف کرده و اهداف خود را تسهیل کنند تا زودتر به نتایج مورد نظر خود برسند.
وی تاکید کرد: نباید ناامید بود بلکه باید کار و تلاش را سرلوحه قرار داد و باید ایثارگرانه گام‌های محکم را برای پیشرفت کشور برداشت تا ان‌شاءالله زیرساخت‌های مورد نیاز برای پیشرفت اقتصادی و اجتماعی و حوزه فناوری و صنعتی بیشتر شود و آسیب‌پذیری ما از بین رود و از آن طریق بتوان با وضعیت متفاوت‌تری کیفیت زندگی و معیشت مردم را ارتقا داد و در اقتصاد ملی اثرگذار بود این در حالیست که جیمز ریش، راب پورتمن و مارکو روبیو سناتورهای جمهوری‌خواه ر آمریکایی با ارسال نامه‌ای سرگشاده به رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نگرانی خود را از خواسته‌های جمهوری اسلامی به‌ اطلاع او رساندند. امضا کنندگان این نامه نگرانی خود رادر مورد خواست ایران برای پایان‌دادن به تحقیقات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره فعالیت‌های مخفی هسته‌ای این کشور ابراز داشته و نوشته‌اند ما شما را به‌شدت تشویق می‌کنیم که پرونده این تحقیقات را تا زمانی که ایران پاسخ‌هایی شفاف در مورد مکان‌ها، مواد و فعالیت‌های موجود در آن ارائه دهد، باز نگه‌دارید.
در این نامه اشاره شده است که کشورهای گروه ۵+۱، شامل ایالات متحده، چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا و آلمان با امضای یک‌ توافق هسته‌ای دیگر با ایران، در آستانه تکرار اشتباه‌های پیشین هستند.
این سناتورها به سوابق همکاری نکردن ایران با تحقیقات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، رعایت نکردن مفاد برنامه جامع اقدام مشترک برجام و رفتار ستیزه‌جویانه در جریان مذاکرات پرداخته و نوشته در ابتدای ماه جاری، در حالی‌که مذاکرات به اوج خود رسید، ایران برای پیشرفت توافق از آژانس خواست که به‌طور دائم به تحقیقاتی که در مورد فعالیت‌های هسته‌ای گزارش‌نشده ایران، در حال انجام بود پایان دهد انها گفتند.
زمانی که ایران در سال ۲۰۱۵ از این تاکتیک برای پیش‌برد برجام استفاده کرد، گروه ۵+۱ تسلیم شد و با بسته‌شدن زودهنگام پرونده تحقیقات آژانس، در مورد ارتباط احتمالی بین برنامه هسته‌ای ایران و قوای نظامی این کشور، جامعه بین‌المللی به ایران اجازه داد تا هدف و دامنه برنامه هسته‌ای خود را پنهان کند، در نتیجه، اعتبار این سازمان کاهش یافته و پیمان منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای‌مان، به‌طور جدی تضعیف شد. در پایان این نامه آمده پیشنهاد بسته‌شدن پرونده این تحقیقات، بدون اطلاع از ماهیت یا وسعت فعالیت‌های هسته‌ای ایران، جایی که مواد مورد بحث اکنون در آن قرار دارد و این‌که آیا ایران به چنین فعالیت‌هایی ادامه خواهد داد، مشروعیت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را تضعیف کرده و ایران را برای توسعه بیشتر برنامه هسته‌ای با مصونیت از مجازات و خارج از محدوده تعهدات بین‌المللی، جسورتر می‌کند.
آنها از گروسی خواسته‌اند که بر تعهد خود مبنی بر اینکه ایران پاسخ‌هایی صادقانه را در مورد برنامه هسته‌ای خود ارائه می‌دهد و این‌که در قبال هرگونه نقض، بر اساس قوانین بین‌المللی پاسخ‌گو خواهد بود، پافشاری کنید.
به نظر میرسد جمهوری اسلامی از لحاظ پاسخگویی به آژانس دچار مساله است و سعی میکند با این نوع تهدیدها مساله را لاپوشانی کند . علاوه براین عملا حتی توافق برجام را حاضر نشد احیا کند که می توانست از شدت تنش میان ایران و آژانس بکاهد بلکه در جهت تشدید فضا گامهایی برداشته که سوظنها برای انکه جمهوری اسلامی قصد دارد به سمت ساخت بمب هسته ای پیش برود را افزایش داده است .