دولت رئیسی و چالش بودجه سال آینده و معضل کسری بودجه

سید ابراهیم رئیسی با بالا گرفتن بحران مالی حکومت و چالشهای افزایش کسری بودجه وبدنبال عدم پیروی نهادهای دولتی در فروش اموال دولتی عصر پنج‌شنبه در ادامه نشست با مجامع استانی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در دیدار نمایندگان استان‌های گیلان، مازندران و گلستان مجددا یکی از راه‌های حل کسری بودجه را مولدسازی یا فروش دارایی‌های مازاد دولت دانست و از وزیران و مدیران دولتی خواست با جدیت و تلاش مستمر در این زمینه عمل کنند.
این در حالیست که وزیر اقتصاد گفته وزارتخانه ها و نهادهای دولتی حاضر نشدند که اموال مازاد را به فروش برسانند .
او لایحه بودجه را مهمترین سند مالی کشور در سال دانست و با اشاره به مراحل نهایی تدوین این لایحه برای سال ۱۴۰۱ گفت: این سند مالی طی چند روز آینده، تقدیم مجلس شورای اسلامی خواهد شد که در آن اصلاح ساختار بودجه که مورد تأکید، رهبر جمهوری اسلامی بوده توجه قرار گرفته است. رییسی افزود: رشد اقتصادی، افزایش تولید، افزایش اشتغال و فقرزدایی از ویژگی‌های مهم این لایحه است.
او با تأکید بر نشاندهنده تحول شدن نظام بودجه‌نویسی در کشور در لایحه بودجه ۱۴۰۱، خاطر نشان کرد: در این لایحه ساختار بودجه به گونه‌ای تنظیم شده است که نقش استان‌ها و اختیارات استانداران روشن‌تر خواهد شد. سهم قابل توجهی به لحاظ خلق ثروت برای وزارتخانه‌ها و استان‌ها در نظر گرفته شده است.
رئیسی با اشاره به عدالت توزیعی در نظام بودجه‌ریزی کشور، خاطرنشان کرد: ما باید براساس سند آمایش سرزمینی حرکت کنیم و سازمان برنامه و بودجه نیز بر همین اساس در حال عادلانه کردن ساختارهای بودجه‌ریزی در کشور است.
او با تأکید بر اینکه محور کار دولت در بودجه براساس عدالت خواهد بود، بیان داشت: نظام صحیح و عادلانه اختصاص بودجه‌ها در بخش‌های محتلف کشور و به تناسب ظرفیت‌ها و نیازها مشکلات اقتصادی کشور را به سمتی پیش خواهد برد که فقر مطلق ریشه‌کن شود.رئیسی با مهم دانستن نقش صنعت گردشگری در رونق اقتصادی کشور بویژه مناطق شمالی با توجه به جاذبه‌های طبیعی این استان‌ها، گفت: در بسیاری از موارد به دلیل اینکه درست از نعمت‌های الهی استفاده نمی‌شود این نعمت‌ها تبدیل به نقمت می‌شود.
سخنان رییسی نشان دهنده است که دولت میخواهد بودجه را برمبنای نظرات رهبر جمهوری اسلامی ببنند و همین به معنی افزایش مالیاتهاست و مشخص نیست درشرایط تحریم و بدون جذب سرمایه گذاری چکونه دولت میخواهد تولید را افزایش دهد.علاوه براین با وضعییت فعلی حکومت و مسئله تحریمها و محدودیتهای اجتماعی معلوم نیست چگونه حکومت میخواهد گردشگری را تقویت کند و سخنان رییسی در این زمینه بیشتر شعار است و عملا این موضوع نمیتواند تحقق پیدا کند.