عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه روز پنجشنبه در جشنواره تجلیل و تکریم از کارآفرینان و مدیران اشتغالزای کشور، با اشاره تحولاتی که از سال گذشته تا امروز در عرصه سیاست خارجی ایران رخ داده است، به پایان دورهی ریاست جمهوری ترامپ اشاره کرد و با بیان این موضوع که وی فشار حداکثری علیه ایران تحمیل کرد، فشار حداکثری علیه ملت ایران را شکست خورده دانست. وی در عین حال اظهار داشت این شکست در فشار حداکثری علیه ملت ایران،ربطی به شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ندارد، بلکه این سیاست از اساس شکست خورده است.
عراقچی با تاکید بر اینکه همهکسانی که با سیاست بینالمللی آشنایی دارند، سیاست فشار حداکثری را یک سیاست شکستخورده میدانند، اظهار داشت حتی سیاستمداران امریکایی هم ادغان کردهاند که سیاست حداکثری علیه ملت ایران شکست خورده است. وی با بیان این موضوع که شکست سیاست فشار حداکثری به این معنی نیست که این سیاست بر مردم فشاری وارد نکرده یا آزاری به مردم نرسانده است، بلکه تاکید کرد معنی شکست سیاست حداکثری امریکا این است که نتوانسته است امریکا را به اهدافی که داشته است برساند.
عراقچی در ادامهی اظهاراتش با بیان این موضوع که جمهوری اسلامی در مقابل سیاست فشار حداکثری، مقاومت حداکثری را انتخاب کرده است، با اشاره به اینکه هرگز نباید در مقابل فشار تسلیم شد، اظهار داشت اگر دولتی در مقابل سیاست فشار آمریکا یا فشار از سوی هر قدرت خارجی دیگری سر فرود بیاورد، باید تا ابد زیر فشار دیگران زندگی کند. وی افزود اگر اجازه داده شود که سیاست فشار علیه ایران سیاستی موفق باشد، ایران هرگز از این سیاست رهایی نخواهد یافت.
وی افزود سیاست فشار زمانی شکست خواهد خورد که با تمام توان در برابر آن ایستادگی شود. وی افزود این سخن نه شعار است نه ادعایی غلوآمیز، بلکه واقعیتی در عرصه روابط بینالملل است. عراقچی تاکید کرد کشورهایی که به فشار خارجی تن میدهند، تا ابد مجبورند تحت این فشار زندگی کنند.
عراقچی در ادامه با اشاره به اینکه سیاست مقاومت حداکثری جمهوری اسلامی موجب شده است که آمریکا چارهای جز تغییر این سیاست نداشته باشد، دلیل نتیجه بخش بودن سیاست مقاومت حداکثری را از خود گذشتگی مردم ایران دانست.
وی در عین حال بار دیگر تاکید کرد موفقیت مقاومت حداکثری به این معنی نیست که فشاری بر مردم ایران نیامده است. وی برعکس فشارها بر مردم ایران را بسیار سنگین دانست و در عین حال خاطرنشان کرد که این فشار همچنان ادامه دارد. عراقچی تاکید کرد آزارهایی که اقتصاد ایران طی دوران ریاست جمهوری ترامپ متحمل شد بیسابقه است.
عراقچی اهداف عمدهی سیاست فشار حداکثری را تن دادن جمهوری اسلامی برای امضای یک توافق دیگر، و یا فروپاشی نظام جمهوری اسلامی دانست و اظهار داشت هیچکدام از این اهداف محقق نشدند.
وی در عین حال گفت برعکس اهداف امریکا شرایط به گونهای شده است که جمهوری اسلامی طی دوره چهارساله مقاومت به نقطهای رسیده است که میتوان گفت وضعیت و ثبات ایران بهتر از زمانی است که این سیاست شروع شد. وی افزود جمهوری اسلامی پس از دو سال توانست به نقطهای برسد که اتکا به نفت را در سیاست خود کنار گذاشته است.
گرچه عراقچی توضیحی در این باره نداد که جمهوری اسلامی کسری بودجهی خود را از طریق نوسانگیری در بورس و از طریق فروش دلارهای ذخیره بانک مرکزی در بازار آزاد و خالی کردن جیب مردم و بازگرداندن همان پول دوباره به مردم جبران کرده است.
عراقچی با اشاره به تاکید دولت بایدن در خصوص بازگشت به دیپلماسی با بیان اینکه جمهوری اسلامی از بازگشت به دیپلماسی دفاع می کند، اظهار داشت اگر امریکا تمام تحریمهای هستهی علیه جمهوری اسلامی و همچنین تحریمهای بعدی که توسط دولت قبلی آمریکا علیه ایران اعمال شده است را حذف کند، ایران هم کاملا آمادگی دارد که هر اقدامی را که در راستای کاهش تعهدات برجامی انجام داده است به عقب برگرداند.
عراقچی همچنین با اشاره به اظهارات بورل، هماهنگ کننده ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا، که هماهنگکنندهی اجرای برجام هم هست، گفت وی در روزهای اخیر از جایگزینی دیپلماسی حداکثری به جای فشار حداکثری سخن گفته است عراقچی اظهار داشت دیپلماسی حداکثری امری است که مورد استقبال جمهوری اسلامی واقع خواهد شد.
وی در عین حال تاکید کرد این دیپلماسی وقتی موفق خواهد بود که منجر به اعاده کامل برجامی شود که نه چیزی از آن کم شده باشد و نه چیزی به آن اضافه شود.
عراقچی اظهار داشت امریکا باید به برجام بازگردد و تعهداتش را انجام دهد. وی افزود جمهوری اسلامی ایران نیز آمادگی دارد این کار را انجام دهد. وی دیپلماسی حداکثری را تنها مسیر برای برای دستیابی به این هدف دانست.
عراقچی همچنین با اشاره به خروج امریکا از برجام اظهار داشت این آمریکاست که تعهدات خود را زیر پا گذاشته و میز مذاکره را ترک کرده است و لذا این آمریکاست که باید دوباره یه میز مذاکره برگردد. و این آمریکاست که باید اقدامات خود را به عقب برگرداند.
وی گفت اگر این اتفاق بیفتد ایران هم به تعهداتش بازخواهد گشت. عراقچی این اقدامات را یک اقدام متوالی و تکرار شونده دانست و گفت در یک قابل هماهنگ شده قابل دستیابی است.
عراقچی همچنین اسرائیل و کشورهای عربی را نیروهای تاریکی خواند و با بیان اینکه نیروهای تاریکی تمام عزم خود را برای جلوگیری از احیای برجام آغاز کردهاند، گفت آنها به خوبی می دانند که در صورت برداشته شد تحریمها ایران با توانمندیهای خود به یک قدرت بلامنازع در منطقه و جهان تبدیل خواهد شد و لذا تمام تلاش خود را میکنند که از اساس از تحقق برجام جلوگیری کنند.
عراقچی همچنین با اشاره به اینکه اجرای بازگشت برجام و لغو تحریمها برای ایران اتفاقی خوب است اما این طور نیست که جمهوری اسلامی برای آن التماس کند.
وی افزود اگر آنها فکر میکنند برجام برای نظام عدم اشاعه، امنیت منطقه و امنیت جهان مفید است باید به اجرای تعهداتشان بازگردند. عراقچی گفت اما اگر هم این اتفاق نیفتد کسی برای آنها فرش قرمز پهن نمیکند.
وی مسیر جمهوریاسلامی ایران را مسیر حفظ عزت و حیثیت ایران دانستو با بیان اینکه جمهوری اسلامی به مسیر خود ادامه خواهد داد اظهار داشت اگر آنها آماده تغییر مسیرشان باشند جمهوری اسلامی هم استقبال خواهد کرد.
عراقچی پیش از این نیز با استقبال از اقدام دولت بایدن برای رفع تحریمها، با بیان این موضوع که جمهوری اسلامی حتی یک دقیقه را نیز برای لغو تحریمها از دست نخواهد داد، گفته بود در صورت لغو تحریمها، جمهوری اسلامی غنیسازی ۲۰ درصدی را متوقف میکند.
بنظر می رسد که جمهوری اسلامی تمام مملکت و منافع مردم را به گروی پدیده غنی سازی برده است و دو دهه است که این عمل را ادامه میدهد .
مقامهای جمهوری اسلامی عمدتا تاکید دارند که هدف امریکا از اعمال سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران، نابودی جمهوری اسلامی و تغییر رژیم جمهوری اسلامی است، در حالی که علاوه بر اینکه امریکا همواره گفته است به دنبال تغییر رژیم در ایران نیست، ولی سیاست فشار حداکثری علیه مردم ایران عملا در مسیر تضیعف اقتصادی ایران بود که با کاهش بیش از چهارصد درصدی ارزش پول ایران،به نظر میرسد در جهت این سیاست گامهای بلندی برداشته شده است .
مقامهای امریکایی دولت قبل از جمله مایک پمپئو وزیر امور خارجه دولت قبل امریکا ، بارها در سخنان رسمی و آشکار خود اعلام کرد که هدف آنها از اعمال این فشارها این است که با رشد مشکلات معیشتی مردم علیه نظام به مقابله بپردازند .رشد شاخصهای فقر در سه سال اخیر که دولت ترامپ تحریمها را مجددا علیه ایران اعمال کرده است.، همه نشان میدهد که دولت امریکا در این جهت گام برداشته است .
