دولت روحانی و چالشهای جنگ اقتصادی

حسن روحانی رئیس جمهور ایران روز پنج شنبه در مراسم افتتاح طرح‌های آب و خاک و منابع طبیعی وزارت جهاد کشاورزی در استان‌های اردبیل، خوزستان و گلستان با بیان این موضوع که در چند سال گذشته جنگ اقتصادی کم نظیر بوده است، گفت در این سه سال هیچ شبی با خیال آسوده نخوابیده است.
وی افزود در این سه سال احساس مسئولیت دوران جنگ تحمیلی را داشته است. حسن روحانی به مقاومت مردم ایران اشاره کرد و با بیان این موضوع که مردم به خاطر این جنگ اقتصادی رنج فراوانی دیده‌اند، به قیمت بالای اجناس اشاره کرد و گفت مردم به خاطر این قیمت ها رنج می‌کشیدند.
وی البته مدتی قبل گفته بود که گرانی کالاها طوری اتفاق افتاده است و دولت به گونه‌ای ارز نیمایی را از ۴۲۰۰ تومان به ۱۱۵۰۰ تومان افزایش داده است که مردم اصلا متوجه تغییر قیمت‌ها نشدند و متوجه نشدند که دولت قیمت ارز نیمایی را سه برابر کرده است.
حسن روحانی البته توضیحی در این باره نداد که در شرایطی که گرانی هنوز بر مردم فشار می‌آورد و مردم همچنان دچار مشکلات زیادی در زمینه ی گرانی هستند، چرا تصور می‌کند که این مشکلات به اتمام رسیده است.
واضح است که حسن روحانی چشم به مذاکرات با امریکا و تاثیر آن بر کاهش تحریم‌ها و همچنین آزاد شدن منابع اری ایران و کاهش قیمت‌ها دوخته است،‌اما بسیاری از تحلیل‌گران تاثیر این رخداد‌ها بر کاهش قیمت کالاهای اساسی را ناچیز می‌دانند و تاکید دارند که آزادشدن منابع ارزی ایران و همچنین کاهش تحریم‌ها تاثیر زیادی بر کاهش قیمت کالاهای اساسی که مردم را در فشار قرار داده است،‌ندارد.
ضمن اینکه تا تاثیر احتمالی ورود ایران و امریکا به مذاکرات به طرو نسبی بخواهد آشکار شود تورم سال جدید که لاجرم در همه‌ی سال‌ها اتفاق می‌افتد از راه رسیده است و همان مقدار کاهش نسبی هم که ممکن است تحت تاثیر روانی بازار رخ داده باشد،‌تحت تاثیر تورم سال جدید خنثی خواهد شد.
روحانی همچنین افزود وقوع چنین جنگ اقتصادی علیه یک کشور تاکنون بی‌نظیر بوده است. وی افزود در تاریخ شاید کسی پیدا نشود که کشور یا ملتی را تا این حد تحت فشار قرار بدهد.
وی به محدودیت صادرات اشاره کرد و دلیل عمده‌ی گرانی و فشار بر مردم را ناتوانی دولت از صادرات محصولات نفتی و میعانات گازی عنوان کرد.
موضوعی که توسط بسیاری از تحلیل‌گران مورد انتقاد قرار دارد و تاکید دارند که فساد گسترده‌ی کشور از یکسو و عدم مدیریت صحیح بر منابع و مصارف عامل عمده‌ای است که فراتر از محدودیت صادرات و منابع ارزی بر وضعیت اقتصادی کشور تاثیر گذاشته است و حداقل اینکه اثار تحریم‌ها و پیامدهای آن را دوچندان کرده است.
وی در عین حال به منابع غذایی کشور اشاره کرد و اظهار داشت خودکفایی در برنج و روغن و شکر و گندم کشور را از قحطی و کمبود مواد غذایی نجات داده است و موجب شده است که مردم در این خصوص مشکلات زیادی را متحمل نشوند.
وی همچنین در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به اینکه باید از زمین‌ها و منابع طبیعی کشور حراست و نگهبانی شود، یادآور شد که با محافظت از زمین ها و منابع کشور می‌توان جلوی زمین‌خواری را گرفت. وی این کار را اقدامی بزرگ برای مقابله با فساد دانست و تاکید کرد باید با فساد زمین‌خواری مقابله شود.
این اظهارات در حالی عنوان می‌شود که نهادهای دولتی و رسمی و حاکمیتی بزرگ‌ترین زمین‌خواران درکشور هستند و از سال‌ها قبل با شناسایی زمین‌های مرغوب یا در قالب وقفیات و یا منابع طبیعی بخش مهمی از زمین‌ها را بهت صرف خود در می‌آورندو با تغییراتی که در کاربری‌ها ایجاد می‌کنند، زمینه را برای زمین‌خواری‌های عمده فراهم می‌کنند و با فروش دوباره‌ی آنها به خود مردم، سود هنگفتی هم بری خود به دست می‌آوزند.
جمهوری اسلامی ایران هیچگاه در مقابله با زمین‌خواری جدی نبوده است و در عین حال زمینه را برای زمین‌خواری‌های بزرگ در کشور فراهم کرده است.