روحانی چالشهای واکسن و بودجه

حسن روحانی رئیس جمهور ایران روز یکشنبه با ابراز امیدواری در خصوص خرید واکسن اظهار داشت دولت امیدوار است با اقدامات انجام گرفته، در هفته‌های آینده با خرید واکسن از شرکت‌های مختلف و انتقال آن به داخل کشور، بتواند واکسیناسیون را در دستورکار قرار دهد و بر اساس اولویت بندی و جداول آماده شده از جامعه هدف در کشور با اولویت کادر درمانی و سالمندان،‌ واکسیناسیون را در کشور آغاز کند.
وی در عین حال ابراز امیدواری کرد که همزمان با واردات واکسن،‌ ساخت واکسن در داخل نیز با موفقیت انجام شود.
وی ضمن تاکید بر لزوم تسریع در اقدامات و فعالیت‌های انجام‌شده در این زمینه از بانک مرکزی، وزارت امور خارجه و سازمان برنامه و بودجه خواست تا در کنار وزارت بهداشت که مسئول دقت‌های لازم کارشناسی است، طوری برنامه‌ریزی کنند که خرید و انتقال واکسن به کشور سریعتر انجام شود.
موضوع تامین واکسن برای ایران به یکی از چالشی‌ترین موضوعات در داخل کشور تبدیل شده و در همان حال هم مردم با ناامیدی از هرگونه اقدام دولت برای تامین نیازهای درمانی و بهداشتی کشور، امیدی به تامین واکسن توسط دولت ندارند. محرومیت مردم ایران از واکسن در شرایطی است که تقریبا تمامی کشورهای منطقه واکسیناسیون را شروع کرده‌اند و ایران تنها کشوری است که هیچ اقدامی هنوز برای تامین واکسن کرونا انجام نشده است و دولت ایران تازه انجام اقدامات برای واردات واکسن را آغاز کرده است، در حالی که حتی هنوز اعلام نکرده است که از کدام کشورها قصد وارد کردن واکسن را دارد.
گرچه دولت اعلام کرده است ۱۵ هزار واکسن فایزر توسط یکی از خیرین به ایران اهدا شده است، اما در همان حال اطلاعاتی در این خصوص که این واکسن‌ها که بر اساس گمانه‌زنی‌ها برای تزریق به مسئولین بلندپایه کشور خریداری شده است،‌ در اختیار چه کسانی قرار گرفته، ‌منتشر نشده است.
حسن روحانی در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به اینکه دولت بودجه را واقعی توصیف کرد و اظهار داشت دولت با استفاده از تجارب به دست آمده از خلال سه سال مقابله با جنگ اقتصادی و با تکیه بر تجارب به دست آمده از ایستادگی در برابر این جنگ و خنثی‌سازی تحریم‌های اقتصادی، بودجه سال آینده را تنظیم کرده است. وی افزود این بودجه با هدف توسعه اقتصادی و نیز حمایت موثر معیشتی از مردم، تنظیم شده است.
وی در ادامه‌ی این اظهارات یادآور شد وضعیت و شرایط اقتصادی کشور اقتضا می‌کند که با لحاظ تمامی الزامات، نیازها و داشته‌های کشور، افقی امیدوارکننده و آرامش‌زا در توسعه اقتصادی و معیشت ارائه شود و مردم بتوانند اثرات مثبت آن را در زندگی خود احساس کنند. وی افزود هیچ تصمیمی که منجر به فشار مضاعف اقتصادی به معیشت مردم و اقتصاد کشور شود، توسط دولت پذیرفته نخواهد بود.
رئیس جمهور همچنین میزان درآمدهای مالیاتی و نیز درآمدهای حاصل از صدور نفت و فراوردها، در بودجه پیشنهادی را بر مبنای پیش‌بینی روند اقتصادی کشور در سال آینده دانست و تأکید کرد این برآوردها به صورت واقع‌بینانه و با تاکید بر توان اقتصادی و استیفای حقوق کشور تنظیم شده است.
این اظهارت حسن روحانی در واکنش به اظهارات برخی نمایندگان در مجلس و کمیسیون اقتصادی مجلس عنوان شده است که تاکید دارند بودجه‌ی ارائه شده توسط دولت خوش‌بینانه نوشته شده و با واقعیت اقتصادی پیش روی دولت و ایران فاصله دارد.
همچنین به گفته‌ی بسیاری از ناظران،‌ دولت بودجه سال ۱۴۰۰ را بر اساس رفع تحریم‌ها و بازگشت ایران به تعاملات اقتصادی و تجاری پیشین تنظیم کرده است، در حالی که بازگشت امریکا به برجام و برداشتن تحریم‌ها توسط امریکا و برقرار شدن امکان فروش نفت برای ایران که منبع اصلی تامین درامد برای دولت است، ‌همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و موضوعی نیست که دولت بتواند بودجه یک سال آینده مالی خود را بر اساس آن طراحی کند.
گرچه مجلس در حالی بودجه پیشنهادی توسط دولت را غیرواقعی می‌داند و معتقد است به علت عدم پیش‌بینی درست و واقع‌بینانه‌ی منابع تامین بودجه، دولت با کسری بودجه مواجه خواهد شد، که پیشنهادات خود مجلس نیز در تشدید ان کسری بودجه در سال آینده نقش خواهد داشت و اصرار مجلس در خصوص افزایش پرداختی به مردم،‌و افزایش حقوق‌ها و کمک معیشتی، در حالی که بودجه فعلی هم با کسری مواجه است و واقع‌بینانه نیست، بر مشکلات بودجه‌ای خواهد افزود.