در واکنش به اقدام مجلس در خصوص تصویب مصوبه اقدام راهبردی در خصوص تحریمها، که پسلرزههای متعددی در پی داشته و به واکنشهای متعددی در داخل و خارج از کشور انجامیده است، رافائل گروسی مدیرکل آژانس اتمی افزایش غنیسازی و اخراج بازرسان آژانس در ایران را عاملی در راستای انحراف بیشتر از تعهدات برجامی دانست و ابراز امیدواری کرد بتوانند به شیوهای که لازم است با ایران همکاری داشته باشند.
وی در عین حال در خصوص هرگونه اقدامی که پس از ترور محسن فخریزاده وضعیت را متشنجتر کند، هشدار داد. گروسی تاکید کرد ایران نباید تهدیدات خود را برای افزایش غنیسازی اورانیوم و اخراج بازرسان آژانس عملی کند.
مدیرکل آژانس انرژی اتمی با بیان اینکه در صورت تشدید فعالیتهای ایران شرایط دشوارتر خواهد شد، اظهار داشت مشخص نیست چه کسی پیروز چنین وضعیتی خواهد شد.
وی تاکید کرد اگر محدودیتی در تعداد بازرسان آژانس اتمی رخ دهد، این اقدام در کار آنها اخلال ایجاد میکند. گروسی یاداور شد آژانس باید به طور کاملا شفاف در این باره مطلع باشد. وی تاکید کرد آژانس باید دربارهی آنچه که در حال رخ دادن است با جهان کاملا شفاف باشد.
مدیر کل آژانس انرژی اتمی همچنین در واکنش به ترور محسن فخریزاده با بیان اینکه وی رئيس یک سازمان بینالمللی است اظهار داشت وی همواره با مسائل مربوط به صلح، امنیت و عدم اشاعه سر و کار دارد و این امیدواری را دارد که چنین اتفاقاتی نه در گذشته رخ میداد و نه در آینده رخ دهد.
واکنش گروسی نسبت به احتمال افزایش اقدامات هستهای ایران پس از آن بیان میشود که سه کشور اروپایی آلمان، انگلیس و فرانسه نیز ضمن هشدار نسبت به افزیش فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی، نگرانی خود را از تصمیم ایران برای نصب سانتریفیوژهای جدید در تاسیسات نطنز مطرح کرده و آن را ناقض توافق هستهای و مخالف دیپلماسی دانسته بودند. در این میان در اخرین تحول معاون وزیر امورخارجه بریتانیا جیمز کلورلی در نشستی پیرامون سیاست دولت انگلیس در قبال ایران، انتخاب رویکرد صحیح در قبال تهران را حائز اهمیت توصیف کرد و گفت اولویتهای دولت این است که از هستهای شدن ایران جلوگیری، امنیت و ثبات را در منطقه تقویت و آزادی تمامی شهروندان دارای تابعیت مضاعف انگلیسی را تضمین کند. وی همچنین با بیان اینکه رئیس جمهوری منتخب آمریکا گفته که اگر ایران به اجرای کامل برجام بازگردد آمریکا هم به این قرارداد باز میگردد تا آن را تقویت کند و توسعه دهد گفت این فرصت مهمی برای از سرگیری تعامل میان ایران و آمریکا و تحقق اهداف مندرج در برنامه جامع اقدام مشترک بشمار میرود که ما از آن حمایت میکنیم.
وی افزود در عین حال موضع ما روشن است که ایران باید از سرپیچی سیستماتیک از تعهداتش ذیل برجام را به عقب برگرداند. ما عمیقاً از اقدامات ایران، به خصوص فعالیتهایش در زمینه تحقیقات و توسعه و ذخیره اورانیوم کمغنا که نقض مفاد توافق هستهای هستند، نگرانیم.
وی گفت اگر ایران نسبت به برجام جدی است نباید قانونی را که اخیرا توسط مجلس ایران درباره گامهای بیشتر در مسیر نقض برجام به تصویب رسید اجرا کند چون این اقدامات مسیر بازگشت به دیپلماسی را که دولت جدید آمریکا پیشنهاد داده تضعیف می کند.وی گفت ایران میتواند انتخاب کندو ما قویا میخواهیم که گزینه معقول و عملی را به سمت دیپلماسی انتخاب کند.وی تهدید کرد که با ادامه این وضع ممکن است بریتانیا سازوکار حل اختلاف در برجام را به کار بیاندازد و بر همین اساس از ایران خواست که به عنوان گام مهم برای بازگشت اعتماد نسبت به اجرای تعهداتش ذیل برجام، به این توافق بازگردد.
جمهوری اسلامی همواره تاکید کرده است که افزایش فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی در چارچوب آنچه که در برجام قید شده صورت میپذیرد و جمهوری اسلامی توافق هستهای را زیر پا نگذاشته است.
واکنش غرب به مصوبه مجلس همانی است که با تصویب طرح، بسیاری از تحلیلگران پیشبینی کرده بودند و تاکید داشتند که این اقدام مجلس میتواند بار دیگر جمهوری اسلامی را به عنوان یک عامل تهدید بالقوهی جهانی تحت فشار قرار دهد، و تلاشها برای مواجهه دیپلماتیک با چالش جمهوری اسلامی با غرب را بار دیگر با بنبست مواجه سازد
