کرونا، واکسن و ادعاهای وزیر بهداشت

سعید نمکی وزیر بهداشت ایران که هنوز کمتر از یک ماه از گلایه‌های او برای ناتوانی در مدیریت کرونا می‌گذرد، روز شنبه ۱۵ آذرماه در واکنش به اخبار مربوط به تولید واکسن کرونا که در خصوص کشورهای مختلف منتشر شده است و حاکی از این است که به زودی بسیاری از کشورها اقدام به تزریق این واکسن خواهند کرد، اظهار داشت به زودی وزارت بهداشت در زمینه‌ی واکسن کاری کارستان خواهد کرد. وی با بیان اینکه دنبا قبول کرده است که جمهوری اسلامی یکی از پیشتازان عرصه واکسن‌سازی در دنیاست، گفت وزرت بهداشت اجازه نخواهد داد که غرور ملی ایرانی برای در اختیار نداشتن واکسن آسیب ببیند
. نمکی همچنین به ساخت رمدسویر و فاویپراویر به عنوان داروهای اصلی کرونا و همچنین ساخت ونتیلاتور و ماسک اشاره کرد و با اشاره به اینکه کشور توانسته است طی دو ماه به مرحله صادرات این محصولات برسد، موفقیت‌ها در این زمینه را بااهمیت توصیف کرد.
اظهارات نمکی در این خصوص در حالی عنوان می‌شود که تمامی این تجهیزات توسط بخش خصوصی تولید شده است و وزارت بهداشت نقش مستقیمی در توسعه‌ی این تجهیزات و نیز رفع این کمبودها نداشته است و این شرکت‌های خصوصی بودند که با درک نیاز بازار، اقدام به فعالیت شبانه‌روزی و ساخت ونتیلاتور در این خصوص کردند.
به گفته‌ی تحلیل‌گران اگر رفع کمبود در زمینه تجهیزات موردنیاز کرونایی و در شرایط کرونا به عنوان یک اولویت وزارت بهداشت مطرح می‌بود، وزارت بهداشت در ۱۰ماه گذشته که به روایت خود وزیر و رئیس ستاد مقابله با کرونا در آماده‌باش کامل برای مقابله با کرونا قرار داشته است،‌اقدام به توسعه تجهیزات بیمارستانی و رفع کمبودهای بستری می‌کرد که پس از ۸ ماه کشور با کمبود تخت بیمارستانی و تجهیزات ساده‌ی بیمارستانی مواجه نباشد.
وزیر بهداشت همچنین با اشاره به اینکه چندان اطمینانی در این خصوص ندارد که واکسن یا داروهای خاص درمان کرونا چندان تاثیری در کنترل بیماری داشته باشند، اظهار داشت این اقدامات را وزارت بهداشت با وجود عدم اطمینان از اثربخشی فقط به این دلیل انجام می‌دهد که مردم ایران احساس نکنند که امریکایی‌ها از این امکانات برخوردارند و ایرانی‌ها برخوردار نیستند و آیندگان تصور نکنند که مادران و پدران آنها به این دلیل از بین رفتند که دارو نداشتند.
نمکی در ادامه‌ی اظهاراتش با بیان این موضوع که بحث کرونا و مدیریت کرونا، فقط به وزارت بهداشت مربوط نمی‌شود، اظهار داشت توفیق و عدم توفیق هم در مدیریت کرونا به حساب وزارت بهداشت ثبت نخواهد شد. وی افزود مدیریت کرونا در شرایط تحریم، به عزت جمهوری اسلامی در سطح کلان مربوط می‌شود و یادآور شد هرگونه لغزش و یا عدم توفیق، عدم توفیق جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
این همان فردی است که در ماه‌های گذشته از زمان شیوع کرونا در اسفندماه تا ماه‌های متوالی، مانع از مشارکت هر گروه یا مجموعه یا نهادی در امر مدیریت کرونا می‌شد و در مقابل تمامی برنامه‌هایی که از طرف مدیران محلی برای مدیریت نسبی بر کرونا مطرح می‌شد، جبهه‌گیری داشت و بر خلاف ماه نخست شیوع کرونا در ایران، وزیر بهداشت به عنوان رئیس‌ ستاد مقابله با کرونا، اجازه‌ی هیچگونه مداخله یا برنامه‌ریزی به مدیران محلی برای کنترل بیماری داده نشد و وزیر بهداشت بارها تاکید کرد که اگر تمرکز مدیریت در اختیار ستاد و شخص وی نباشد، وی مسئولیت هیچکدام از مشکلات بعدی در خصوص شیوع کرونا را نخواهد پذیرفت.
گرچه بسیاری از تحلیل گران مواجهه وزیر بهداشت در نخستین روزهای انتشار خبر شیوع کرونا در چین را در ماه فوریه مناسب ارزیابی می‌کنند، ا ما در عین حال تاکید دارند که در ماه‌های بعدی ناتوانی در مدیریت شرایط بحرانی، سابقه‌ی خوبی برای وزیر بهداشت در مقابله با بیماری ایجاد نکرده است.
در همان حال اظهارات نمکی در خصوص اقدامات محیرالعقول کشور در زمینه‌ی واکسن کرونا و همچنین بیان این موضوع که ایران در زمینه‌ی واکسن کرونا ۵ به یک از امریکا جلو است، در حالی عنوان می‌شود که مینو محرز، مدیر تیم تحقیقاتی تولید واکسن کرونا ضمن اعلام خبر آغاز مطالعات انسانی واکسن کرونا، در همان حال گفته است که واکسن ایرانی زودتر از تیرماه در دسترس نخواهد بود.
این خبر در حالی منتشر شده است که بسیاری از کشورها من‌جمله امریکا در ماه اخیر واکسیناسیون کرونا را آغاز خواهند کرد و تا مقطع زمانی مورد اشاره‌ی رئيس تیم تحقیقات تولید واکسن کرونا در ایران، بسیاری از این کشورها واکسیناسیون بخش عمده‌ی جمعیت خود را به اتمام رسانده‌اند.