بحث مذاکره با دولت جو بایدن و افزایش مخالفت اصولگرایان مجلس

در حالی که با روی کار آمدن بایدن در انتخابات اخیر امریکا، چه در بین مردم، چه بازار سرمایه و چه دولت این امیداوری ایجاد شده است که با بهبود شرایط بین‌المللی و کاهش تنش‌های سیاسی امریکا با دیگر کشورهای جهان، هم گشایشی در وضعیت اقتصادی مردم ایجاد شود و هم با بهبود شرایط تجارت بین‌المللی منابع مالی کشور افزایش یابد، اصول‌گراها بخصوص در مجلس همچنان با اصرار بر عدم مذاکره، در تلاش هستند تا کمترین احتمالی را که برای بهبود شرایط، کاهش قیمت کالاهای وابسته به دلار و موارد مشابه ایجاد شده، خنثی کنند و با تاکید بر اینکه مجلس اجازه مذاکره با امریکا را نخواهد داد، احتمال کاهش تنش بین جمهوری اسلامی و امریکا را نیز به صفر برسانند.
این تلاش از طرف اصولگراها برای خنثی‌سازی احتمال مذاکره بین ایران و امریکا در حالی عنوان می‌شود که بسیاری از تحلیل‌گران و حتی تحلیل‌گران و فعالان سیاسی اصلاح‌طلب، مدت‌هاست از اصلاح طلب‌ها می‌خواهند تا با واگذاری امکان مذاکره برای اصولگراها، امکان تقویت شرایط اقتصادی کشور را نیز تقویت کنند. بسیاری از تحلیل گران تاکید دارند،‌اگر اصول‌گراها و گروه سیاسی نزدیک به حاکمیت به عنوان گروه مذاکره‌کننده با امریکا انتخاب شود، با توجه به تاثیر مثبتی که این گفتگوها بر اقتصاد ایران خواهد داشت و گروه مذاکره‌کننده را به عنوان قهرمان بهبود شرایط اقتصادی کشور در افکار عمومی تقویت خواهد کرد، مورد استقبال اصولگراها قرار دارد و بهتر است که این فرصت به نفع مردم ایران و با امید بهبود شرایط اقتصادی به اصولگراها داده شود
. در همین حال برخی نمایندگان اصولگرا در مجلس، ضمن هشدار به روحانی و ظریف برای مذاکره با امریکا هشدار داده‌اند اگر این افراد و دولت روحانی بخواهند وارد مذاکره با امریکا شوند، مجلس چنین اجازه‌ای را نخواهد داد. در پی اظهارات اخیر روحانی در خصوص فرصتی که با روی کار‌امدن بایدن برای جمهوری اسلامی ایجاد شده است و همچنین اظهارات اخیر محمدجواد ظریف در این خصوص که در صورت بازگشت امریکا به قطعنامه‌ی ۲۲۳۱ سازمان ملل، جمهوری اسلامی هم بدون هیچ مذاکره و پیش‌شرطی به تعهدات برجامی خود باز خواهد گشت، برخی نمایندگان اصولگرای مجلس تاکید کرده‌اند که مجلس اجازه مذاکره به دولت نخواهد داد و اجازه نخواهد داد که با چنین رفتارهایی، جمهوری اسلامی مقابل آمریکا و جامعه جهانی تحقیر شود و دوباره کشور متحمل خسارات بزرگ شود.
در عین حال علیرضا نظری نماینده‌ی اصولگرای مجلس که چنین اظهاراتی را بیان کرده، تاکید کرده است که مسیر مذاکرات و موضوعات مشابه توسط ترامپ بسته شده و راهی برای باز شدن آن وجود ندارد.
وی در عین حال انجام هرگونه مذاکره با آمریکا را مستلزم بازگشت بدون قید و شرط امریکا به برجام دانسته و تاکید کرده است که امریکا در این بازگشت باید با رفتاری مبنی بر جبران خسارت و اجرای تعهدات عقب مانده در برجام رفتار کند.
اظهارات این نماینده در خصوص ضرورت بازگشت امریکا به برجام و منوط دانستن مذاکرات به بازگشت امریکا به برجام در حالی عنوان می‌شود که دولت نیز بارها تاکید کرده است تنها در صورتی حاضر به مذاکره با امریکاست که امریکا به برجام باز گردد و جمهوری اسلامی در چارچوب کشورهای ۵+۱ که امضاکنندگان برجام هستند، امکان مذاکره با امریکا را نیز خواهد داشت و تاکنون هیچگاه بحثی در خصوص مذاکره‌ی مستقل با امریکا مطرح نبوده است که نمایندگان اصولگرای مجلس بخواهند با آن مخالفت کنند. در عین حال این نماینده مجلس با بیان این موضوع که پیوستن به لوایح پالرمو و FATF برای رفع مشکلات اقتصادی جمهوری اسلامی راهگشا نیست، خاطرنشان کرده است در صورت لغو تحریم‌ها جمهوری اسلامی نیازی به این لوایح ندارد.
این اظهارات این نماینده مجلس در حالی عنوان می‌شود که به نظرمی‌رسد که وی بدون اطلاع از کاربرد و نقش این لوایح در تعاملات تجاری بین‌المللی، در صورت لغو تحریم‌ها پیوستن به لوایح پالرمو را بی‌اثر و بلافایده می‌داند.
این در حالی است که درست برعکس آنچه که این نماینده عنوان می‌کند در صورت لغو تحریم‌ها ضرورت پیوستن ایران به FATF به علت ضرورت قرار گرفتن در کریدور تجارت بین‌المللی که لازمه‌ی ‌آن پذیرش این لوایح است دوچندان خواهد شد و در صورت لغو تحریم‌ها، در صورتی که پیوستن ایران به پالرمو محقق نشود، برداشتن تحریم‌ها هم کمک چندانی به بهبود شرایط تجارت بین‌المللی ایران نخواهد کرد.