روحانی و مدیریت کرونا، افزایش مرگ و میر و ادعای موفقیت دولت

حسن روحانی رئیس جمهور ایران ورود کشور به مرحله جدیدی از شیوع ویروس کرونا را اعلام کرد و با بیان این موضوع بر ضرورت قطع هر چه سریعتر زنجیره ابتلا و کاهش نرخ مرگ و میر تاکید کرد. وی همچنین اظهار داشت این وضعیت جدید نیازمند اقدامات هماهنگ و نظارت دقیق بر فعالیت‌هاست که باید از سوی دستگاه‌های مختلف اجرایی شود. وی همچنین بر ضرورت ارائه طرحی جامع برای مقابله با این بیماری متناسب با وضعیت شیوع در شهرهای مختلف کشور تاکید کرد.

اظهارات حسن روحانی در خصوص ضرورت قطع زنجیره‌ی ابتلا در کشور در حالی عنوان می‌شود که قطع زنجیره ابتلای کرونا در کشور در حالی امکان پذیر است که دولت برنامه‌ی جامع و عملیاتی روشنی برای شناسایی افراد مبتلا به کرونا و همچنین شناسایی افرادی که با افراد مبتلا در ارتباط بوده‌اند در اختیار داشته باشد،‌و با شناسایی افراد مرتبط با بیماران و در صورت ضرورت جداسازی این افراد،‌اقدام به قطع زنجیره‌ی ابتلا کند.
به گفته‌ی بسیاری از تحلیل‌گران، برای قطع زنجیره‌ی ابتلا به کرونا به غیر از این اقدام، از هیچ طریق دیگری نمی‌توان اقدام کرد و تا زمانی که دولت برنامه‌ای برای شناسایی افراد مبتلا و همچنین افراد مرتبط با آنها در اختیار نداشته باشد و آن را عملیاتی نکند، حتی اگر ماه‌های متوالی هم اقدام به تعطیلی کشور کند و محدودیت‌های متعدد اعمال کند، نه امکان کنترل بیماری وجود خواهد شد و نه اقدامی در راستای قطع زنجیره ابتلا قابل انجام خواهد بود.
حسن روحانی در ادامه‌ی اظهاراتش در جلسه کمیته‌های تخصصی ستاد ملی مقابله با کرونا، فرایند طی‌شده برای مدیریت مقابله با کرونا را همراه با فراز و نشیب دانست و اظهار داشت با وجود این فراز وفرودها، با توجه به اطلاعات کسب‌شده و اقدامات انجام‌شده، تجارب بسیاری ارزشمندی به دست آمده است.
وی همچنین ستاد ملی مقابله با کرونا را مرجع اصلی تصمیم‌گیری در این خصوص دانست و گفت ستاد باید طرحی جامع را برای مهار بیماری تدوین کند. وی همچنین خواستار تدوین طرحی شد که از طریق آن کشور به بخش‌های زرد و قرمز و بحرانی تقسیم شود و بر اساس هریک از وضعیت‌ها، سیاست‌های مقابله‌ای و اعمال محدودیت‌ها تدوین و اجرایی شود.
روحانی اقناع افکار عمومی را از الزامات اجرای این طرح عنوان کرد و تاکید کرد ستادهای استانی با توجه به این طرح که اختیاراتی به آنان تفویض خواهد شد، موظف هستند سیاست‌های ابلاغی متناسب با وضعیت ایجاد شده در استان خود در قالب طرح جامع اجرایی و عملیاتی کنند.
اظهارات حسن روحانی در خصوص تدوین طرحی جامع بر اساس تقسیم کشور به بخش‌های زرد،‌ قرمز و بحرانی در کشور در حالی عنوان می‌شود که این مناطق ثابت نیستند و در هر مقطعی بسته به شرایطی که وجود دارد و میزان مراقبت‌ها و کنترل‌ها ممکن است وضعیت منطقه از زرد به قرمز یا برعکس تغییر کند.
به گفته‌ی تحلیل‌گران و کارشناسان، طرح جامع پیشنهادی باید شامل برنامه‌هایی مبتنی بر پیشگیری و اقدامات مقابله‌ای قبل از بیماری باشد، اما مانند دیگر برنامه‌های دولت در خصوص مثقابله با بحران‌ها این طرح هم بر اساس پس از وقوع بحران برنامه‌ریزی شده و دولت این بار هم به جای تمرکز بر برنامه‌های جامع پیشگیرانه، در صدد است تا برنامه‌ای تدوین کند تا از طریق آن، پس از انتشار و پس از بحرانی شدن شرایط برنامه‌های عملیاتی برای کترل آن را ارائه کند.
این اقدامات در دولت در حالی در حال برنامه‌ریزی است که شدت شیوع بیماری و ابتلا و همچنین میزان مرگ و میر روز به روز در حال افزایش است و میزان مرگ و میرها در اخرین روز، با ثبت عدد رسمی ۴۵۷ فوت‌شده، در حال نزدیک شدن به ۵۰۰ نفر در روز است.
این در حالی است که ماه‌هاست بسیاری از دست‌اندرکارن امر بهداشت و درمان در کشور چه در حوزه‌ی عمومی و چه کادر درمانی مرتبط با ستاد مقابله با کرونا، بارها تاکید کرده‌اند که آمار اعلام‌شده‌ی رسمی تنها بخش کوچکی از تعداد مرگ و میرها در کشور در اثر کرونا را روایت می‌کنند و برای دستیابی به عدد دقیق‌تر، باید، عدد رسمی اعلام‌شده را در ۳ یا ۴ ضرب کرد تا به عدد دقیق‌تری دست یافت.
با این وصف و با وجود شدت یافتن روز به روز بیماری درکشور و افزایش تعداد مرگ و میرها، دولت و ستاد ملی نقابله با کرونا به جای تمرکز بر برنامه‌های پیشگیرانه و کنترل بیماران و شناسایی هرچه بیشتر مبتلایان، تمرکز خود را بر محدودیت‌های ترددی و استفاده از ماسک قرار داده است. موضوعی که دیگر در بسیاری از کشورها که تعداد مبتلایان در این کشورها به صفر رسیده است، چندان هم معمول نیست و این کشورها تنها از طریق کنترل بیماران و رصد کردن افرادی که با بیماران در ارتباط بوده و جداسازی بیماران و وابستگان آنها توانسته‌اند که در صد انتشار را به حداقل و در بسیاری از کشورها به صفر برسانند.