عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان، در نشست خبری خود در روز شنبه با اشاره به اینکه مصوبه مربوط به طرح مجلس برای اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری، هنوز به دست شورای نگهبان نرسیده است، اظهار داشت نمیتواند دربارهی این موضوع که آیا این طرح به انتخابات سال ۱۴۰۰ خواهد رسید یا نه، اظهارنظر کند.
وی افزود شورای نگهبان مثل همیشه تجربه خود را از طریق پژوهشکده شورای نگهبان بیان میکند و خاطرنشان کرد که نظرات اعضای شورا، صرفا شخصی است.
کدخدایی خاطرنشان کرد نظر نهایی زمانی که مصوبه به صورت رسمی برای شورای نگهبان ارسال شود، داده میشود.
سخنگوی شورای نگهبان در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره با اینکه ثبت نام زنان برای ریاست جمهوری بلامانع است، یاداور شد بحثهای دیگرش مربوط به ریاست جمهوری زنان باید بتدریج حل شود. وی در ادامه اظهار داشت هیچ وقت هیچ کاندیدایی به دلیل زن بودن رد نشده است.
وی همچنین در پاسخ به اینکه آیا مصادیق رجل سیاسی از نظر فقهای شورای نگهبان رد شده است یا خیر اظهار داشت وی پیش از این تاکید کرده است که بحثهای فرهنگی در ایران جدی است و مسالهای نیست که با یک قانون بتوان آن را حل کرد.
کدخدایی یادآور شد این امیدواری وجود دارد که در دورههای آتی مساله فرهنگی حل شود.سخنگوی شورای نگهبان در عین حال تاکید کرد نظر فقها درباره بحث ریاست جمهوری خانمها هیچ تغییری نکرده است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه از شورا خواسته شده تا در خصوص رجل سیاسی، شاخصها را تعریف کند، این شاخصها تعریف و به مجلس ارسال شده است. وی با بیان اینکه تعیین شاخصها برای رجل سیاسی و مذهبی و مدیر بودن امر سادهای نیست، افزود شورا وظیفهی خود را انجام داده است. کدخدایی همچنین اظهار داشت در حال حاضر هم که این امر در مجلس در حال اصلاح است، روزانه نسبت به آن اظهارنظر میشود.
موضوع رجل سیاسی و اینکه ایا در ریاست جمهوری شامل زنان هم میشود یا خیر، از ابتدای تشکیل جمهوری اسلامی و تدوین قانون اساسی پرمناقشهترین موضوع در تعیین مصادیق رئیس جمهور بوده است.
با وجودی که شورای نگهبان هیچگاه به صراحت رئیس جمهوری زنان را رد نکرده است، اما در عین حال هیچگاه حتی به شکل صوری هم هیچ کاندیدای زنی را تایید صلاحیت نکرده است تا انتخاب زنان به عنوان رئیس جمهور در معرض افکار عمومی به رای گذاشته شود.
گرچه ممکن است اظهارات سخنگوی شورای نگهبان در خصوص اهمیت مسایل فرهنگی در عدم انتخاب زنان به عنوان رییس جمهور صحت داشته باشد، اما شورای نگهبان همبا عدم تایید صلاحیت کاندیداهای زن، به این چالش فرهنگی عدم انتخاب زنان دامن زده است.
به گفته برخی تحلیلگران، خود همین تایید کاندیدا شدن زنان برای ریاست جمهوری و قرارگرفتن زنان در دایرهی رقابت رئیس جمهوری، عاملی است که میتواند در بهبود رویکرد عمومی جامعه نسبت به انتخاب زنان به ریاست جمهوری موثر باشد.
