دولت روحانی و ادعاهای موفقیت اقتصادی در حوزه صادرات غیر نفتی

حسن روحانی رئیس جمهور روز پنج‌شنبه با اشاره به صادرات ایران در سال‌های ۹۲ تا ۹۸، با بیان این موضوع که در این دوره ۱۳۴ میلیارد دلار صادرات از مناطق آزاد انجام شده اظهار داشت بخش اعظم این صادرات به خارج بوده است.
وی که این اظهارات را در مراسم بهره‌برداری از طرح های ملی سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد و ویژه‌ی اقتصادی عنوان می‌کرد، اظهار داشت در ۲۳ جلسه در سال ۹۹، طرح‌های مهم ملی در سراسر کشور اجرا شده است.
اظهارات حسن روحانی گاهی از چارچوب بیان منطقی دور می شود و وی در راستای تلاش برای بزرگ‌نمایی هرچه بیشتر اقدامات دولت در طی دوره‌ی دو دولت خود گاهی منطقی بودن عبارات به کاربرده شده را نیز نادیده می گیرد. اینکه بخش اعظم صادرات از مناطق آزاد به خارج از کشور بوده است، در حالی توسط حسن روحانی بیان می‌شود که حتی اگر بخشی از این کالاها برای استفاده و مصرف داخلی هم بوده باشد، نمی‌توان به آن صادرات به داخل اطلاق کرد.
همچنین اظهارات حسن روحانی در خصوص افتتاح طرح‌های بزرگ در سال ۹۹ در حالی عنوان می‌شود که بسیاری از این طرح‌ها چه در سال جاری و چه در سال‌های پیشین به صورت صوری افتتاح شده‌اند و افتتاح هزاران طرح که به یک عادت سیاسی و نمایشی در هفته دولت تبدیل شده است، نه تنها به توسعه تولید در کشور نینجامیده است بلکه تنها در حد یک اقدام نمایشی برای بزرگ‌نمایی اقداماات دولت باقی مانده است. بسیاری از تحلیل‌گران تاکید دارند اگر طرح‌های افتتاح‌شده توسط دولت،‌ به تولید واقعی در کشور می‌انجامید و به جای صوری بودن، طرح‌هایی واقعی می‌بود، این هزاران طرح‌ در طی سالیان توسعه‌ی کشور را در حد بالایی تضمین کرده بود.
حسن روحانی در ادامه به افتتاح یک گلخانه ۸۰ هکتاری در منطقه آزاد ارس اشاره کرد و با بیان این موضوع که این گلخانه با سیستم پیشرفته‌ی آبی آبیاری می‌شود، آن را یکی از بزرگ‌ترین طرح‌های گلخانه‌ای در خاورمیانه دانست و با بیان اینکه این طرح می‌تواند در توسعه اشتغال و صادرات نقش داشته باشد، اظهار داشت محصولات این گلخانه می‌تواند هم برای مصرف داخلی و هم صادرات محصولاتی را تولید کند.
اظهارات حسن روحانی در خصوص تاسیس گلخانه، حتی بر فرض که با طرح‌های پیشرفته‌ و مدرن آبی کار کند، در حالی عنوان می‌شود که سال‌هاست بسیاری از فعالان محیط زیست، نسبت به صادرات آب مجازی که از طریق صادرات محصولات کشاورزی صورت می‌پذیرد هشدار داده و تاکید دارند که برنامه‌های توسعه‌ای و کشاورزی ایران باید به گونه‌ای برنامه‌ریزی و اجرا شود که صادرات آب مجازی به حداقل برسد و کمترین میزان آب در توسعه‌ی صنایع و تولید در کشور مدنظر قرار بگیرد.
در عین حال این برنامه‌های کشاورزی در منطقه‌ای صورت می‌پذیرد که به علت برنامه‌های غلط توسعه‌ای و کشاروزی در غرب ایران، و در همین مطقه‌ی ارس، بحران کم‌آبی و مصرف بی‌رویه منابع آبی به خشکیدن دریاچه ارومیه و کاهش چشم‌گیر ظرفیت آبی ارومیه انجامیده است.
روحانی در ادامه‌ی اظهاراتش از مدیران مناطق آزاد خواست تا تسهیلات لازم برای سرمایه‌گذاری را فراهم کنند و با بیان اینکه ای مناطق از برخی مقررات معاف هستند اظهار داشت این مناطق برای سرمایه‌گذاران مناطق بسیار ارزشمندی به شمار می‌روند.
وی تاکید کرد دولت باید همه‌ی امکانات لازم را در اختیار سرمایه گذاران قرار دهد و با رفع موانع تولید، اماکن جهش تولید را در سال جاری فراهم کند.
حسن روحانی در ادامه به گلایه‌ی سرمایه‌گذاران در خصوص موانع تولید اشاره کرد و با استاد به سخنان آیت الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ، اظهار داشت سه قوه باید برای رفع موانع تولید دقت و تسهیلات لازم را فراهم کنند.
این اظهارات حسن روحانی در حالی عنوان می‌شود که مقام‌ها و مسئولین جمهوری اسلامی هنوز متوجه نشده‌اند که توسعه‌ی تولید در کشور به واسطه‌ی اقدامات ضربتی و ناگهانی و جهشی امکان‌پذیر نیست و جمهوری اسلامی برای توسعه و تقویت تولید بایستی ساختارهای کلان کشور را با تولید هماهنگ سازد.
بسیاری از تحلیل‌گران و فعالان اقتصادی تاکنون بارها تاکید کرده‌اند که ساختارهای کلان جمهوری اسلامی و ساختار ایدئولوژیک و رویکرد کلان این نظام سیاسی و ناامنی گسترده‌ای که چه از نطر اقتصادی و چه از نظر اجتماعی در کشور وجود دارد، مهم‌ترین مانع در مقابل تولید در ایران است و تا زمانی که این ساختار وجود دارد و این موانع ساختاری هست، دولت هرچقدر هم که تلاش کند تا بخشنامه‌های مشوق تولید صادر کند، امنیت اقتصادی کافی برای توسعه‌ی تولید وجود نخواهد داشت و پرریسک بودن و مخاطره‌آمیز بودن تولید در کشور مهم‌ترین مانع بر سر راه توسعه تولید در کشور است و جمهوری اسلامی نخواهد توانست با صدور دستورات یا شعارهایی در خصوص جهش تولید، باعث جهش تولید در کشور شود.
رئیس جمهور در ادامه‌ی اظهاراتش به ضرورت فعال شدن سرمایه‌های اقتصادی کشور در شرایط تولید اشاره کرد و با
اشاره به تنوع و گستردگی منابع در کشور اظهار داشت امکان سرمایه‌گذاری در کشور فراهم است و باید از این فرصت به خوبی بهره‌برداری شود. وی همچنین از آمادگی استانداران و مدیران مناطق آزاد و مناطق ویژه برای جذب سرمایه خبر داد. وی با اشاره به اینکه سرمایه داخلی در اولویت اول است، اظهار داشت باید تلاش شود تا سرمایه‌های داخلی و خارجی در کشور جذب شود و به کالا یا خدمات تبدیل شود.
به گفته‌ی بسیاری از تحلیل‌گران اقتصادی در سال‌های اخیر میلیاردها دلار سرمایه که می‌توانست در کشور به سرمایه‌گذاری برسد از کشور خارج شده و صرف خرید ملک در کشورهای ترکیه یا دیگر کشورها و سرمایه‌گذاری در این کشورها شده است و فعالان اقتصادی د ایران، کشور ایران را با تجوه به سیاست‌های کلان جمهوری اسلامی یکی از کشورهای سرمایه‌گریز در کشور می‌‌دانند نه سرمایه‌پذیر.