رئیس مرکز ملی فضای مجازی و تهدید به ضرورت محدودسازی پلتفرم‌های فضای مجازی

در حالی که چالش‌های پیرامون فضای مجازی و ضرورت افزایش محدودیت‌ها در خصوص استفاده از این فضا همچنان ادامه دارد، ابوالحسن فیروزآبادی رئیس مرکز ملی فضای مجازی، با بیان این موضوع که در شبکه ملی اطلاعات، قرار بر قطع هیچ شبکه‌ای نیست، بر ضرورت تبعیت پلتفرم‌ها از قوانین ایران تاکید کرد و اظهار داشت اگر این پلتفرم‌ها از قوانین ایران تبعیت نکنند و موارد غیرقانونی‌شان به حدی باشد که مسائل فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی ایجاد کند، فیلترینگ صورت می‌گیرد.
این اظهارات فیروز‌آبادی پس از آن صورت می‌گیرد که نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تلاش هستند طرحی را به تصویب برسانند که بر اساس آن، امکان استفاده از شبکه‌های اجتماعی با محدودیت جدی مواجه خواهد شد و نمایندگان با دفاع از این طرح در تلاش هستند که مانع از استفاده عموم مردم از شبکه‌های اجتماعی شوند. این البته در حالی است که تمامی آنها از رهبری گرفته تا رئیس جمهور در شبکه‌های اجتماعی فیلترشده عضو هستند و بسیاری از نظرات و ایده‌های سیاسی و اجتماعی خود را از همین طریق با مردم در میان می‌گذارند.
فیروزآبادی در بخشی از اظهاراتش با اشاره به اینکه هدف اصلی شورای عالی فضای مجازی، ایجاد شبکه ملی اطلاعات و اینترنت پاک است، اظهار داشت شبکه ملی این امکان را برای کاربران فراهم می‌سازد که برای ارتباط با هم، نیاز به انتقال اطلاعات از مسیر خارج نداشته باشند.
وی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی در تشکیل این شورا پیشتاز بوده است یادآور شد که بعدها با الگوبرداری از ایران شورایی مشابه این شورا در چین و فراسه شکل گرفت. فیروزآبادی تاکید کرد با توجه به شیوه حکمرانی اینترنت در سطح جهانی و حاکمیت امریکا در این خصوص، بسیاری از کشورها و من‌جمله ایران خواسته‌اند تا حکمرانی امریکا به این شبکه کاهش پیدا کند.
رئیس شورای عالی فضای مجازی در ادامه خاطرنشان کرد اینترنت ایرانی یا شبکه ملی ایرانی قرار نیست که در ابتدای امر فیلتر کند. وی افزود فیلتر زمانی صورت می‌گیرد که این پلتفرم‌ها از قوانین ایران تبعیت نکنند.
فیروزآبادی تاکید کرد اگر پلتفرم‌ها اثرات امنیتی مخرب وسیعی داشته باشد، قانون حکم می‌کند اقدامات قانونی ضورت پذیرد.
این اظهارات در حالی عنوان می‌شود که پلتفرم‌های مجازی ضمن اینکه نسبت به مراعات قوانین فضای مجازی بسیار حساس هستند و به محض بروز کوچک‌ترین تخلف در این فضا با واکنش نسبت به نادیده گرفتن قواعد فضای مجازی اقدام به توقف فعالیت مجازی کاربر می‌کنند، به شدت بر حفظ آزادی فضای مجازی نیز به شدت تاکید دارند و در مقابل مواردی که بر آزادی بیان حاکم بر فضای مجازی محدودیت ایجاد می‌کند به شدت مقاومت می‌کنند.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی در ادامه‌ی اظهاراتش بر ضرورت تلاش دولت برای توسعه‌ی خدمات پایه شبکه ملی تاکید کرد و اظهار داشت دولت باید ساختارهای مناسب در این حوزه را فراهم کند و به عنوان مصوبه شورای عالی این پروژه‌ها را به انجام برساند.
وی در ادامه به نقش توئیتر در سال ۸۸ در حوادث این سال اشاره کرد و تاکید کرد کاخ سفید از طریق توئیتر در این حوادث مداخله آشکار داشته است. فیروزآبادی افزود در خصوص تلگرام هم با وجود همکاری‌های بین ایران و تلگرام، ده‌ها مفسده از این طریق صورت گرفته است. وی همچنین اظهار داشت از طرق تلگرام عملیات تروریستی صورت گرفته است که باید با ان برخورد می‌شد.
دبیر شورای عالی فضای مجازی در ادامه به مخاطرات امنیتی پیام‌رسان‌های خارجی اشاره کرد و با بیان این که این پیام‌رسان‌ها در مواردی اطلاعات کاربران خود را بر ملا کرده‌اند، اظهار داشت پیام‌رسان های داخلی از این جهت بسیار امن هستند و امکان لورفتن اطلاعات کاربران وجود ندارد.
این در حالی است که مهم‌ترین نگرانی کاربران در استفاده از فضای مجازی داخلی و استفاده از پیام‌رسان‌های داخلی، همین ناامنی پیام‌رسان‌های داخلی است و این نگرانی که اطلاعات کاربران در فضای مجازی در معرض استفاده‌ی حکومت و جمهوری اسلامی است و از امنیت لازم برخوردار نیست.
فیروزآبادی همچنین یکی از دلایل نگرانی در استفاده از فضای مجازی بین‌المللی را تحریم های امریکا و احتمال مسدود کردن فضای مجازی برای کابران ایرانی عنوان و تاکید کرد برای حفظ این امنیت و برای حفظ امنیت استفاده از فضای مجازی در شرایط تحریم مناسب است که کاربران ایران به فضای مجازی ملی دسترسی داشته باشند و به فضای مجازی که تحت کنترل ایالات متحده است، اعتماد نکنند.
رئیس شورای عالی مجازی در ادامه به این موضوع اشاره کرد که امروزه تمام زیست در بستر اینترنت صورت می‌گیرد و از مسئولان خواست تا با حمایت از پلتفرم‌های ایرانی شرایط استفاده از شبکه ملی اطلاعات را فراهم کنند. وی افزود از مسئولان انتظار می‌رود در کنار حضور در شبکه‌های اجتماعی خارجی از پلتفرم‌های ایرانی هم استفاده کنند. فیروزآبادی در عین حال خاطرنشان کرد عضویت مسئولان در شبکه‌های فیلترشده خلاف قانون است.
این اظهارات در حالی عنوان می‌شود که حتی شخص آیت‌الله خامنه‌ای نیز در توئیتر اکانت تاییدشده و رسمی دارد و بسیاری از نظرات سیاسی خود را از این طریق بیان می‌کند.
در عین حال بسیار بیش از آنچه که فیروزآبادی مورد تاکید قرار داده است، فضای مجازی به بخش جدایی ناپذیر زندگی مردم تبدیل شده است و علاوه بر آنکه کرونا ضرورت استفاده از فضای مجازی را تشدید کرده است، وضعیت تمدنی جامعه نیز به شدت استفاده از فضای مجازی را توسعه داد ه است. در عین حال با توسعه‌ی هرچه بیشتر فضای مجازی امکان کنترل آن روز به روز کمتر خواهد شد و سیستم‌های نظارتی که در تلاش برای محدودکردن استفاده از فضای مجازی هستند، روز به روز در این خصوص و در خصوص ایجاد محدودیت برای استفاده‌ی ‌کاربران دچار محدودیت خواهند شد.
اضافه شدن گروه نوجوانان به کاربران فضای مجازی و انتقال آموزش و تحصیل به حوزه‌ی مجازی که به واسطه‌ی کرونا صورت گرفته است نیز امکان کنترل این فضا را هرچه محدودتر خواهد ساخت و نهادهای حاکمیتی با وجود اعمال محدودیت‌های سخت‌گیرانه ناگزیر خواهند بود که در نهایت به تمامی این شرایط تن دهند و توان مقاومت در مقابل توسعه‌ی فضای مجازی را نخواهند داشت