حمزه صفوی، فرزند مشاور نظامی علی خامنه‌ای: باید برای احتمال کشته شدن رهبر آماده باشیم

حمزه صفوی، فرزند یحیی رحیم‌صفوی ـ مشاور عالی و دستیار نظامی علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ـ در اظهاراتی جنجالی، ترور رهبر جمهوری اسلامی به دست اسرائیل را «محتمل» دانست و گفت ایران باید خود را برای چنین سناریویی آماده کند. او که استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران معرفی می‌شود، در یک گفت‌وگوی ویدیویی چندین بار از احتمال کشته شدن خامنه‌ای سخن گفت و تأکید کرد اسرائیل حتی مستقل از آمریکا توان انجام این اقدام را دارد.

صفوی با اشاره به توان عملیاتی اسرائیل گفت: «اگر دسترسی به نفر اول یا نفر دوم کشور فراهم شود، با هر هزینه‌ای ـ حتی پذیرش ریسک جنگ ـ این کار را انجام می‌دهند.» او افزود: «ترامپ گفته بود که اسرائیلی‌ها قصد این کار را داشتند و او مانع شد. حال سؤال این است: اگر روزی بدون اجازه آمریکا این اقدام را انجام دهند، آمریکا چه خواهد کرد؟ در چنین حالتی جمهوری اسلامی با عمل انجام‌شده روبه‌رو می‌شود.»

این اظهارات همزمان است با سخنان دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، که ششم تیرماه ۱۴۰۴ اعلام کرد در جریان جنگ ۱۲ روزه، علی خامنه‌ای را از «مرگی بسیار زشت و خفت‌بار» نجات داده است.
صفوی با اشاره به همین موضوع گفت در صورتی که اسرائیل دست به چنین اقدامی بزند، آمریکا در برابر عمل انجام‌شده قرار خواهد گرفت و ایران با بحرانی جدی مواجه می‌شود.

فرزند مشاور عالی خامنه‌ای همچنین احتمال آغاز جنگ دوم با اسرائیل را جدی دانست، اما هشدار داد که «بدترین سناریو جنگ نیست، بلکه نمدمال شدن است.» او توضیح داد: «تا پیش از جنگ ۱۲ روزه تصور می‌شد اگر به جمهوری اسلامی حمله شود، سربازان آمریکایی کشته می‌شوند، کشتی‌ها آسیب می‌بینند و قیمت نفت بالا می‌رود. اما هیچ‌کدام رخ نداد. این پیام بسیار خطرناک است؛ قبح اقدامات شکسته شد و همین مسیر را برای جنگ بعدی باز می‌کند.»

صفوی افزود: «نگرانی اصلی من از سناریوی نمدمال شدن است، یعنی تحقیرها و فشارهای تدریجی که کشور را فرسوده می‌کند.» او تأکید کرد که شکست تصور بازدارندگی جمهوری اسلامی، خطرناک‌ترین پیامد جنگ اخیر با اسرائیل بوده است.

این مواضع تنها به تهدیدها محدود نبود. حمزه صفوی برخلاف سیاست رسمی علی خامنه‌ای، بر ضرورت مذاکره مستقیم با ایالات متحده تأکید کرد. او گفت: «ما باید با آمریکا مذاکراتی جامع انجام دهیم که تنها محدود به غنی‌سازی نباشد. برجام توافقی تک‌موضوعی بود و همین علت شکستش شد. لازم است توافقی جامع و گسترده با آمریکا شکل بگیرد.» این سخنان، عملاً نقدی مستقیم به دیدگاه رهبر جمهوری اسلامی و رویکرد رسمی حاکمیت است.

اظهارات او در حالی مطرح می‌شود که یحیی رحیم‌صفوی، پدر او و مشاور ارشد علی خامنه‌ای، نیز در روزهای اخیر گفته بود احتمال وقوع دوباره جنگ با اسرائیل بسیار بالاست و جمهوری اسلامی اکنون در وضعیت «آتش‌بس» نیست، بلکه همچنان در «مرحله جنگ» قرار دارد. او تأکید کرده بود نظامی‌ها بدترین سناریو را پیش‌بینی می‌کنند و برای آن آماده می‌شوند.

ترکیب این سخنان نشان می‌دهد که حتی در میان نزدیک‌ترین حلقه‌های وابسته به خامنه‌ای، نگرانی از آسیب‌پذیری حکومت و احتمال حذف فیزیکی رهبر جمهوری اسلامی به دست اسرائیل جدی است. تأکید فرزند مشاور عالی خامنه‌ای بر لزوم مذاکره جامع با آمریکا، پرده دیگری از شکاف عمیق در درون ساختار قدرت جمهوری اسلامی را آشکار می‌کند.

واقعیت آن است که سخنان حمزه صفوی بازتابی روشن از بحران مشروعیت و امنیت در درون نظام است. حکومتی که سال‌ها با شعار «اقتدار» و «بازدارندگی» مشروعیت‌سازی می‌کرد، امروز از زبان نزدیک‌ترین وابستگان خود به آسیب‌پذیری رهبرش و ضرورت مذاکره با دشمن دیرینه‌اش اعتراف می‌کند. اعترافی که نشان می‌دهد ادعاهای قدرت‌نمایی جمهوری اسلامی بیش از هر زمان دیگری در معرض تردید قرار گرفته است.

در شرایطی که جامعه جهانی شاهد فروپاشی لایه‌های بازدارندگی جمهوری اسلامی است، آنچه بیش از همه به چشم می‌آید، شکنندگی و انزوای این نظام و ناتوانی آن در محافظت از رهبر خود است. اعتراف به احتمال ترور خامنه‌ای و اذعان به ضرورت گفت‌وگو با آمریکا، نه نشانه‌ای از قدرت، بلکه علامتی آشکار از ضعف و سردرگمی است؛ ضعف و سردرگمی‌ای که هزینه آن همچنان بر دوش مردم ایران سنگینی می‌کند.