رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی شامگاه سهشنبه در برنامهای تلویزیونی گفت که در جریان جنگ ۱۲ روزه اسرائیل و ایران و ایام پس از آن «حدود دو هزار نفر دستگیر شدند».
غلامحسین محسنی اژهای افزود که «بسیاری از اینها بعد از انجام تحقیقات و جمعآوری اطلاعات» آزاد شدند «چون نه جاسوس بودند نه با اسرائیل همکاری داشتند».
اژهای سهشنبه ۳۱ تیرماه در گفتوگویی تلویزیونی درباره وضعیت بازداشتشدگان پس از جنگ با اسرائیل گفت بازداشتشدگان چند دستهاند. برخی از آنها در فضای شلوغ پس از بمبارانها و حملات دشمن فقط در صحنه حاضر بودند یا مشغول فیلمبرداری بودهاند.
به گفته او، این افراد قصد خاصی برای «اقدام ضدانقلابی» و «همکاری با دشمن» نداشتند و مثل کسانی بودند که در تصادف خیابانی دوربین به دست میگیرند.
رییس قوه قضاییه با بیان اینکه آمار بازداشتیها در مجموع به «حدود دو هزار نفر یا بیشتر» رسیده است، افزود خیلیها که نه «جاسوس» بودند و نه «عامل دشمن»، با وثیقه یا محدودیتهای قانونی آزاد شدند.
او با بیان اینکه در میان بازداشتشدگان، افرادی نیز وجود دارند که «با دشمن همکاری تشکیلاتی و سابقهدار داشتهاند»، گفت: «طبق قانون، هرگونه همکاری با دشمن در زمان جنگ، میتواند مجازاتهایی از جمله حبس سنگین یا حتی سلب حیات (اعدام) داشته باشد.»
اژهای آماری از افراد باقیمانده در بازداشت نهادهای امنیتی ارائه نداد. با این حال پیشتر برخی فعالان حقوق بشر گزارش دادند که از زمان آغاز جنگ جمهوری اسلامی با اسرائیل، دستکم دو هزار نفر را در شهرهای مختلف ایران بازداشت شدهاند.
موج بازداشتها از زمان آغاز جنگ شامل فعالان مدنی، شهروندان یهودی، بهائی، مسیحی و برخی اتباع خارجی بوده است.
او به تعداد دقیق کسانی که آزاد شدهاند اشاره نکرد و در عین حال گفت کسانی که با اسرائیل همکاری داشتهاند «باید ابتدا تخلیه اطلاعاتی شوند و شرکای جرم آنها شناسایی گردند که این کار ممکن است مقداری زمان ببرد».
مسئولان قضایی جمهوری اسلامی در این مدت بارها گفتند پروندههای افرادی با اتهاماتی مانند «جاسوسی» روبهرو هستند، خارج از نوبت بررسی میشود.
محسنی اژهای همچنین تایید کرد که ۲۶ خرداد هنگام حمله اسرائیل به جلسه شورای عالی امنیت ملی، او نیز در آن جلسه حضور داشته است؛ او گفت: «برق قطع شد و در یک مقطع زمانی کاملا تاریک بود.»
اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات دولت پزشکیان، ۲۵ تیر با اشاره به اعدام شماری از شهروندان با اتهام «جاسوسی» تهدید کرد دیگر بازداشتیها هم «به جزای خود خواهند رسید».
خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، ۱۷ تیر در مطلبی در واکنش به جنگ اسرائیل و ایران، از اعدامهای گسترده سال ۱۳۶۷ بهعنوان «تجربهای موفق» یاد کرد و خواستار تکرار آن در برخورد با مخالفان فعلی جمهوری اسلامی شد.
در این شرایط برخی نهادهای حقوقبشری درباره خطر شدت گرفتن سرکوبها و تکرار جنایات تابستان خونین ۱۳۶۷ هشدار دادهاند.
در همین حال سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با ارسال پیامکی، درباره افزایش تلاش سرویسهای جاسوسی «دشمن» برای جلب همکاری به شهروندان ایرانی هشدار داد.
در این پیام ادعا شده که این سرویسهای جاسوسی بر روی «برنامههای کاربردی» تلفنهای همراه دست به «تبلیغات گسترده» زدهاند و درخواست «همکاری و خیانت به کشور» دارند.
اسرائیل در جریان جنگ ۱۲ روزه موفق شد چندین فرمانده نظامی و دانشمند هستهای ایرانی را ترور کند و از آن زمان مقامهای جمهوری اسلامی بیش از گذشته نگران «نفوذ» سازمان جاسوسی اسرائیل، موساد، در ایران شدهاند.
نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی طی هفتههای گذشته دهها نفر را در شهرهای مختلف بازداشت کردهاند.
از سوی دیگر یک کارشناس ارشد امور اطلاعاتی و جاسوسی اسرائیل گفته است از زمان حمله گروه افراطی حماس به خاک اسرائیل و آغاز جنگ غزه، مأموران اطلاعاتی جمهوری اسلامی از طریق شبکههای اجتماعی توانستند با یک هزار شهروند اسرائیلی برای جاسوسی ارتباط بگیرند.