وزیر صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی، در واکنش به خبرها مبنی بر قطع کامل برق صنایع بزرگ کشور طی ۱۵ روز آینده، میگوید این تصمیم در تضاد کامل با تفاهمنامۀ این وزارتخانه با وزارت نیرو است.
پس از اعتراض وزیر صمت، دبیر انجمن فولاد نیز از مسعود پزشکیان، رئیس دولت جمهوری اسلامی، و معاون اول او خواست برای جلوگیری از بحران «مستقیماً وارد عمل شوند». مدیرعامل فولاد مبارکه هم قطع برق صنایع را نگرانکننده توصیف کرد.
محمد اتابک، وزیر صمت، روز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت گفت تصمیم قطع برق صنایع در دو هفتۀ آینده بدون حضور نمایندۀ این وزارتخانه اتخاذ شده و در تضاد کامل با تفاهمنامۀ اخیر او با وزیر نیرو است.
او ضمن ابراز تأسف از اینکه بار دیگر بخش صنعت بهعنوان اولین قربانی کمبود برق شناخته شده، افزود: «هزینههای ناشی از قطع برق صنایع، که نقش پررنگی در تولید ناخالص داخلی دارند، بسیار سنگین است و نمیتوان آن را نادیده گرفت.»
پیش از این، علی اکبر الوندیان دبیر انجمن صنعت سیمان کشور، خبر داده بود که به تمامی مدیران عامل کارخانههای سیمان پیامک ارسال شده که از صبح ۲۴ اردیبهشت برق کارخانههای سیمان از ساعت ۸ صبح تا ۱۱ شب به مدت ۱۵ روز به طور کامل قطع خواهد بود.
سید رسول خلیفه سلطانی، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد، نیز در واکنش به تصمیم وزارت کشور مبنی بر اعمال محدودیت ۹۰ درصدی برق بر صنایع فولاد و سیمان، این اقدام را «غیرکارشناسی و آسیبزا» توصیف کرد و خواستار ورود مستقیم رئیسجمهور یا معاون اول برای توقف این تصمیم شد.
این مسئول صنفی همچنین گفت: «محدودیت شدید برق نهتنها اشتغال هزاران کارگر را تهدید میکند بلکه تعهدات تولیدکنندگان در بازار داخلی و صادراتی را با اختلال جدی روبهرو خواهد کرد.»
در همین زمینه، سعید زرندی، مدیرعامل گروه فولاد مبارکه، نیز از قطع برق در استانهای مختلف بهعنوان موضوعی «نگرانکننده» یاد کرد و گفت: «نرخ برق برای صنایع کشور از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۳ حدود ۲۸ برابر شده و پیشبینی میشود امسال به ۳۴ تا ۳۵ برابر افزایش یابد.»
در شرایطی که اقتصاد ایران با چالشهای متعددی چون تحریم، تورم و نوسانات ارزی دستوپنجه نرم میکند، قطع برق صنایع میتواند به تشدید رکود صنعتی و افزایش قیمت کالاهای اساسی منجر شود.
این در حالی است که تأمین برق مصرفی شهروندان نیز با مشکل جدی روبهرو است و امسال برای نخستین بار قطع روزانۀ چند ساعتۀ برق از اردیبهشت ماه نه تنها زندگی روزمرۀ شهروندان که کسبوکار واحدهای تجاری و خدماتی و فعالیتهای اداری را نیز با اختلال مواجه کرده است.
در همین راستا، وزارت آموزش و پرورش نیز برای صرفهجویی در مصرف برق، زمان فعالیت مدارس ازجمله مدارس دوشیفته را به شش صبح تا یک بعدازظهر تغییر داده است.
ساعت کار ادارات و سازمانهای دولتی نیز از ۲۰ اردیبهشت تغییر کرده و علاوهبر آن، روزهای پنجشنبۀ هر هفته نیز در تهران و شمار دیگری از استانها «تا اطلاع ثانوی» تعطیل اعلام شده است.