ترامپ: اگر حمله به ایران ضروری باشد اسرائیل هدایت خواهد کرد

دونالد ترامپ،‌ رییس‌جمهوری آمریکا، بار دیگر تاکید کرد واشینگتن اجازه نخواهد داد جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند.

دونالد ترامپ رئیس‌ جمهوری آمریکا، چهارشنبه ۹ آوریل برابر با ۲۰ فروردین اعلام کرد که اگر مذاکرات با جمهوری اسلامی شکست بخورد، آمریکا آماده اقدام نظامی است و اسرائیل «رهبری» حمله نظامی به جمهوری اسلامی را بر عهده خواهد داشت.

او در ادامه به خبرنگاران گفت: «اگر نیاز به اقدام نظامی باشد، ما اقدام نظامی خواهیم کرد. اسرائیل طبیعتاً نقش بسیار پررنگی در آن خواهد داشت. آنها رهبر خواهند بود، اما هیچکس ما را مدیریت نمی‌کند، ما آنچه را که لازم است انجام می‌دهیم.»

ترامپ با اشاره به نشستی که قرار است روز شنبه ۱۲ آوریل در عمان برگزار شود گفت: «فکر می‌کنم چنین توافقی خوب باشد، اما در هر صورت باید مطمئن شویم که رژیم ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند، وقتی مذاکرات آغاز شود خواهیم ‌فهمید که اوضاع خوب پیش می‌رود یا نه؛ حس می‌کنم مذاکره خوب پیش نخواهد رفت، البته این فقط احساس من است.»

وی با اشاره به شرایط دشوار حاکم بر ایران، گفت: «مردم ایران فوق‌العاده و بسیار باهوش‌اند. آنها در وضعیت سختی زندگی می‌کنند، تحت یک حکومت سخت، اما هم مردم و هم رهبرانشان می‌دانند که نباید سلاح هسته‌ای داشته باشند.»

او همچنین افزود: «می‌خواهم آنها پیشرفت کنند. می‌خواهم ایران کشوری عالی باشد. من خواسته چندانی ندارم، فقط صبر نخواهم کرد، آنها نباید سلاح هسته‌ای داشته باشند.»
آقای ترامپ گفت: «خواسته چندانی ندارم. فقط صبر نخواهم کرد.»

وزارت امور خارجه آمریکا می‌گوید دیدار روز شنبه در عمان صرفا یک ملاقات برای بررسی امکان مذاکره است.

این اظهارات در حالی بیان شد که استیو ویتکاف نماینده ترامپ در مذاکرات اتمی قرار است روز شنبه ۲۳ فروردین‌ماه با عباس عراقچی در عمان گفتگو کند.

ترامپ اصرار دارد که این مذاکرات «مستقیم» است، اما مقامات جمهوری اسلامی می‌گویند «غیرمستقیم» است. در همین ارتباط روزنامه «واشنگتن‌پست» گزارش داد که اگر گفتگو مستقیم نباشد ویتکاف احتمالاً به عمان نمی‌رود.

در دوران ریاست‌ جمهوری جو بایدن از سال ۲۰۲۱ آمریکا و جمهوری اسلامی مذاکرات غیرمستقیم را در وین برای «احیای برجام» آغاز کردند اما راه به جایی نبرد.

اخیراً محمد مخبر معاون اول ابراهیم رئیسی در یک سخنرانی ادعا کرد، «در دوره رئیسی مذاکرات دو بار تا پای امضاء توافق هم پیش رفت، از جمله در شهریور ۱۴۰۱، پیش از شهادت رئیسی هم به این نقطه رسیدیم، اما اسرائیلی‌ها بامبول درآوردند و نشد.»

ترامپ در هفته‌های اخیر به تهران هشدار داده بود که بهتر است برای دستیابی به توافقی تازه در مورد برنامه هسته‌ایش وارد مذاکره با واشینگتن شود، وگرنه هدف تحریم‌های ثانویه قرار خواهد گرفت و «بمباران خواهد شد».

آقای ترامپ اسفند پارسال گفته بود که نامه‌ای به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، فرستاده و پیشنهاد گفت‌وگو داده است. مقام‌های ایرانی در آن زمان اعلام کردند که تهران تحت فشار و تهدید وارد مذاکره نخواهد شد. اما تهران سرانجام موافقت کرد که در عمان با نمایندهٔ ویژهٔ ترامپ در امور خاورمیانه مذاکره داشته باشد.

آمریکا به طور فزاینده‌ای نگران ذخایر اورانیوم ایران است که به گفته آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، مواد لازم برای غنی‌سازی در سطح ۹۰ درصد و ساخت چند سلاح اتمی را در اختیار دارد.

تهران می‌گوید هیچ برنامه‌ای برای ساخت سلاح اتمی ندارد و اهداف برنامه هسته‌ایش «صلح‌آمیز» است. با این حال، علی لاریجانی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی، روز ۱۱ فروردین گفت که در صورت اقدام نظامی آمریکا یا اسرائیل علیه ایران، «مردم فشار می‌آورند» و ساخت بمب اتمی «توجیه ثانویه پیدا می‌کند».

ایالات متحده و دیگر قدرت‌های جهانی در تیرماه ۱۳۹۴ به یک توافق هسته‌ای بلندمدت و جامع موسوم به «برجام» دست یافتند که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران را در ازای لغو تحریم‌های اقتصادی محدود کرد. اما آقای ترامپ در سال ۱۳۹۷ آمریکا را از توافق هسته‌ای خارج کرد و آن را «بدترین توافق تاریخ» خواند.