وزارت خزانهداری آمریکا، روز چهارشنبه ۲۰ فروردین و در آستانۀ نشست ایران و آمریکا در عمان برای مذاکره، تحریمهای جدیدی را علیه برنامۀ هستهای جمهوری اسلامی اعلام کرد.
علاوه بر سازمان انرژی اتمی ایران، پنج شرکت و یک فرد نیز بهدلیل آنچه نقش آنها در برنامۀ هستهای جمهوری اسلامی اعلام شده، به فهرست تحریمهای ایالات متحده افزوده شدند.
شرکتهای «آتبین ایستا»، «پگاه آلومینیوم اراک»، «توریوم نیرو»، «ساخت و توسعه راکتورهای پارس»، «صنایع آذراب» و همچنین یک فرد حقیقی به نام «مجید مسلط، مدیرعامل شرکت آتبین ایستا»، در فهرست تحریمها قرار گرفتهاند.
وزارت خزانهداری آمریکا میگوید این افراد حقوقی و حقیقی «در تأمین قطعات، ساخت تجهیزات و پشتیبانی فناوری برای تولید سانتریفیوژ و توسعۀ فناوری سوخت توریوم فعالیت دارند».
سوخت توریوم نوعی سوخت هستهای جایگزین اورانیوم است که در برخی طراحیهای رآکتورهای هستهای بهکار میرود.
بر اساس این تحریمها، تمامی داراییها و منافع افراد و نهادهای تحریمشده که در خاک آمریکا یا در اختیار اشخاص آمریکایی قرار دارد، مسدود میشود و هرگونه دادوستد با آنها ممنوع خواهد بود. نقض این تحریمها میتواند به جریمههای مدنی یا کیفری منجر شود.
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، هم در بیانیهای گفت: «پیگیری بیپروا و خطرناک رژیم ایران برای دستیابی به سلاح هستهای، تهدیدی جدی برای ایالات متحده و عامل بیثباتی منطقهای و تهدیدی برای امنیت جهانی است.»
او همچنین وعده داد که آمریکا تلاشهای حکومت ایران برای پیشبرد برنامۀ هستهای خود را «مختل خواهد کرد».
آمریکا پیش از این تحریمهای گستردهای علیه ایران و بهویژه برنامۀ هستهای جمهوری اسلامی اعمال کرده، اما این تحریمها نشانهای تازه از فشارهای واشینگتن پیش از گفتوگوهایی تلقی میشود که قرار است نشست مقدماتی آن روز شنبه ۲۳ فروردین در عمان برگزار شود.
مقامات جمهوری اسلامی بارها منکر تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای شدهاند و سازمانهای اطلاعاتی آمریکا نیز تاکنون به این نتیجه نرسیدهاند که حکومت ایران در حال ساخت سلاح هستهای است. با این حال، گزارشها حاکی است که جمهوری اسلامی، در صورت تصمیمگیری سیاسی، این توانایی را دارد که بهسرعت بمب هستهای بسازد.
تحریمهای گسترده آمریکا علیه ایران پس از خروج دولت دونالد ترامپ از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷ برابر با می ۲۰۱۸ دوباره اعمال شد. این تحریمها نه فقط بخش انرژی، بلکه نظام بانکی، کشتیرانی، و حتی تجارت کالاهای اساسی را نیز در بر گرفتند.
ترامپ از آغاز دور جدید ریاستجمهوریاش بارها تأکید کرده که به دنبال راهحل دیپلماتیک است، اما در عین حال بارها هشدار داده که اگر مذاکرات بینتیجه بماند، ممکن است «ایران بمباران شود».