نامه جمهوری اسلامی به شورای امنیت: اظهارات ترامپ نقض حقوق بین‌الملل است

نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل روز سه‌شنبه اول آوریل برابر با ۱۲ فروردین نامه‌ اعتراض این کشور به اظهارات اخیر دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا را به شورای امنیت و دبیر کل سازمان ملل ارائه داد.

امیر سعید ایروانی نماینده جمهوری اسلامی دوشنبه در نامه ای به رییس دوره‌ای شورای امنیت و نیز آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، گفت:« جمهوری اسلامی نسبت به هرگونه ماجراجویی نظامی هشدار جدی می‌دهد و اعلام می‌دارد که به هرگونه اقدام تجاوزکارانه یا حمله‌ای از سوی ایالات متحده یا عامل نیابتی آن، مشخصا رژیم اسرائیل، علیه حاکمیت، تمامیت ارضی یا منافع ملی خود، سریعا و قاطعانه پاسخ خواهد داد. مسئولیت کامل عواقب وخیم هرگونه اقدام خصمانه، به‌طور کامل متوجه ایالات متحده آمریکا خواهد بود.»

ساعاتی پیش از ارسال این نامه، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنرانی خود پس از اقامه نماز عید فطر در مصلای تهران گفت: «تهدید می‌کنند که شرارت خواهند کرد. ما خیلی اطمینان نداریم و احتمال زیاد نمی‌دهیم که از بیرون شرارتی انجام بگیرد. اما اگر شرارتی انجام بگیرد، قطعا ضربه متقابل محکم خواهند خورد.»

سعید ایروانی در نامه خود با اشاره به مصاحبه یکشنبه ترامپ با شبکه خبری ان‌بی‌سی، گفت رییس‌جمهوری آمریکا بار دیگر متوسل به ادبیات تهدید و زور شده و به‌صراحت جمهوری اسلامی ایران را به اقدام نظامی تهدید کرده است.

ترامپ در این مصاحبه گفته بود اگر جمهوری اسلامی توافق نکند بمباران خواهد شد؛ بمبارانی که مانند آ« را هرگز پیش از این ندیده‌اند.

در نامه ایروانی آمده است: «چنین اظهارات بی‌پروایانه و خصمانه‌ای، نقض فاحش حقوق بین‌الملل و اصول بنیادین منشور ملل متحد به‌ویژه بند ۴ ماده ۲ آن به‌شمار می‌رود، که به‌صراحت تهدید به زور یا استفاده از آن علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر کشوری را ممنوع می‌شمارد. رییس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا، از زمان تصدی سمت ریاست‌جمهوری در ژانویه ۲۰۲۵، کلیه هنجارها و اصول بین‌المللی که پایه و اساس تاسیس سازمان ملل متحد را تشکیل می‌دهند، نادیده گرفته و نقض کرده است. وی به‌صورت مستمر کشورهای مستقل را تهدید به توسل به زور می‌کند؛ الگویی که موجب ایجاد رویه‌ای خطرناک در روابط بین‌الملل می‌شود.»

در این نامه گفته شده است: «جای بسی تاسف و نگرانی است که ایالات متحده آمریکا، به‌رغم عضویت دائم در شورای امنیت ملل متحد، به‌طور آشکار تعهدات خود ذیل منشور ملل متحد را نادیده گرفته و از قدرت نظامی به‌عنوان ابزار اصلی اعمال فشار برای پیشبرد اهداف سیاسی و ژئوپلیتیکی خود بهره می‌جوید.»

در نامه نمایندگی دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد، همچنین گفته شده است: «با عنایت به نقض‌های فاحش فوق‌الذکر و پیامدهای بالقوه آن، جمهوری اسلامی ایران مصرّانه از شورای امنیت می‌خواهد که مسئولیت خود را وفق منشور ملل متحد در قبال حفظ صلح و امنیت بین‌المللی ایفا نماید. شورای امنیت می‌بایست بدون ابهام، تهدیدهای رییس‌جمهوری ایالات متحده را به‌عنوان نقض حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد محکوم نموده و از ایالات متحده بخواهد تا به تعهدات حقوقی خود ذیل حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد پایبند باشد.»

در ادامه این نامه گفته شده است: « شورای امنیت و جامعه بین‌المللی نباید در برابر چنین تحریکات جنگ‌طلبانه‌ای سکوت اختیار کنند؛ قصور در اقدام، خطر پیامدهایی فاجعه‌بار نه تنها برای منطقه بلکه برای صلح و امنیت بین‌المللی را در پی خواهد داشت.

در پایان این نامه ضمن تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران “قویاً متعهد به صلح، ثبات و امنیت منطقه‌ای بوده و هیچ‌گونه تمایلی به درگیری یا تنش‌افزایی ندارد”، نسبت به “هرگونه ماجراجویی نظامی” هشدار داده و تصریح شده که ایران هرگونه حمله از سوی ایالات متحده یا متحدان آن و به طور مشخص اسرائیل را “سریعا و قاطعانه پاسخ خواهد داد”.

شماری از تحلیلگران یادآور شده‌اند که شکایت‌های ایران از سخنان دونالد ترامپ در روزی مطرح شده که رهبر جمهوری اسلامی در نماز عید فطر تهران بار دیگر تهدید کرد که اسرائیل «باید ریشه‌کن شود و تلاش برای این کار وظیفه است».

رئیس‌جمهوری آمریکا روز هفتم مارس برابر با ۱۷ اسفند اعلام کرد که نامه‌ای به خامنه‌ای نوشته و در آن خواستار “مذاکره با ایران” شده است. او همچنین گفت که تهران را از رد مذاکره که اقدام نظامی پیامد آن خواهد بود، بر حذر داشته است. این نامه در تاریخ ۱۲ مارس توسط انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیس دولت امارات متحده عربی، به تهران تحویل داده شد. ترامپ در این نامه دو ماه به تهران برای تصمیم‌گیری فرصت داده است.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، پنجشنبه گذشته اعلام کرد که تهران پاسخ نامه ترامپ را به عمان تحویل داده است، اما جزئیات آن را مشخص نکرد.

هم زمان علی لاریجانی مشاور خامنه‌ای در یک مصاحبه تلویزیونی خطاب به آمریکا گفت: «اگر شما در مسئله هسته‌ای ایران کار اشتباهی بکنید، ایران را مجبور می‌کنید به سمت این امر [سلاح هسته‌ای] برود چون باید از خودش دفاع کند.»

او در ادامه مدعی شد که در صورت فشار بر ایران “مردم فشار می‌آورند” که ایران به سمت بمب اتمی برود. لاریجانی البته تاکید کرد که ایران به سمت سلاح نمی‌رود و نظارت‌های آژانس هم “می‌تواند تا الی‌الابد باشد” اما در ادامه گفت: «اگر زمانی به سمت بمباران توسط خودتان یا اسرائیل رفتید ایران را مجبور می‌کنید جور دیگری تصمیم بگیرد.»

مشاور خامنه‌ای به آمریکا پیشنهاد داد که “به جای ستیز با ایران یک بار رفتارتان را عوض کنید”.

این در حالی است که در دوران ریاست جمهوری جو بایدن که سیاست آمریکا در قبال ایران مسالمت‌آمیز بود و او حتی پول‌های بلوکه شده ایران را آزاد کرد، باز هم نتوانست با جمهوری اسلامی به توافق برسد.