کشتی حامل مواد لازم برای سوخت موشک از چین به بندرعباس رسید

سی‌ان‌ان، به‌نقل از منابع غربی گزارش داد که جمهوری اسلامی همچنان در حال تقویت برنامه موشکی خود است و نخستین کشتی حامل مواد مورد نیاز برای تولید سوخت جامد موشک از چین وارد بندرعباس شده است.

«سی‌ان‌ان» گزارش داد که نخستین کشتی از دو کشتی حامل ۱۰۰۰ تن «سدیم پرکلرات» ساخت چین، که یکی از اجزای کلیدی سوخت موشک‌های نظامی ایران است، روز پنجشنبه در نزدیکی بندرعباس لنگر انداخته است. بر اساس داده‌های ردیابی کشتی‌ها، این محموله می‌تواند نشان‌دهنده بازگشت جمهوری اسلامی به تولید موشک‌ پس از حملات گسترده و آسیب‌زننده اسرائیل به کارخانه‌های کلیدی این کشور در سال گذشته باشد.

کشتی گلبُن، که سه هفته پیش بندر تایکانگ چین را ترک کرده بود، حامل بخش عمده‌ای از ۱۰۰۰ تن سدیم پرکلرات است. به گفته دو منبع اطلاعاتی اروپایی، این ماده اصلی‌ترین پیش‌ساز تولید پیشران جامد مورد استفاده در موشک‌های میان‌بُرد متعارف ایران به شمار می‌رود.

بر اساس برآورد این منابع اطلاعاتی، این میزان سدیم پرکلرات می‌تواند برای تولید سوخت مورد نیاز ۲۶۰ موتور موشکی سوخت جامد از نوع «خیبرشکن» یا ۲۰۰ فروند موشک بالستیک «حاج قاسم» کافی باشد.

پس از حمله اسرائیل به تأسیسات تولید موشک ایران در اکتبر ۲۰۲۴، برخی کارشناسان غربی بر این باور بودند که حداقل یک سال طول خواهد کشید تا ایران بتواند تولید پیشران جامد خود را از سر بگیرد. اما این محموله جدید نشان می‌دهد که ایران ممکن است بسیار زودتر از پیش‌بینی‌ها به تولید موشک‌های خود بازگشته باشد یا حتی هم‌اکنون نیز در حال تولید آنها باشد.

بر اساس اطلاعات رسیده به سی‌ان‌ان، این محموله به سفارش اداره تأمین سازمان جهاد خودکفایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خریداری شده است. این سازمان یکی از نهادهای اصلی توسعه موشک‌های بالستیک جمهوری اسلامی محسوب می‌شود.

به گفته منابع اطلاعاتی، کشتی دوم، «جیران»، هنوز در چین بارگیری نشده و در انتظار حرکت به سمت ایران است. این دو کشتی که تحت مالکیت شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران قرار دارند، قرار است مجموع ۱۰۰۰ تن از این ماده را به ایران برسانند. گلبن در ۲۱ ژانویه ۲۰۲۵ بندر تایکانگ چین را به مقصد ایران ترک کرده بود.

منابع اطلاعاتی غربی نتوانسته‌اند تأیید کنند که دولت چین از این محموله پیش از انتشار گزارش‌های رسانه‌ای در اواخر ژانویه آگاهی داشته است یا خیر.
واردات سدیم پرکلرات به خودی خود غیرقانونی نیست و ناقض تحریم‌های غربی نیز محسوب نمی‌شود. وزارت خارجه چین در پاسخ به درخواست سی‌ان‌ان برای اظهارنظر اعلام کرد که از جزئیات این موضوع اطلاعی ندارد اما بر مخالفت خود با تحریم‌های یک‌جانبه و اتهامات بدون مدرک تأکید کرد.

در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «چین همواره بر اساس تعهدات بین‌المللی و قوانین داخلی خود، صادرات اقلام دوگانه را کنترل کرده است. سدیم پرکلرات یک کالای کنترل‌شده توسط دولت چین محسوب نمی‌شود و صادرات آن یک تجارت معمولی به شمار می‌آید.»

ایالات متحده و بریتانیا شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران را تحت تحریم قرار داده‌اند. وزارت خارجه آمریکا این شرکت را «خط کشتیرانی مورد ترجیح گسترش‌دهندگان تسلیحات ایران و دلالان تأمین تجهیزات» توصیف کرده است. وزارت خزانه‌داری بریتانیا نیز این شرکت را «درگیر در فعالیت‌های خصمانه ایران» دانسته و بر ارتباط آن با بخش دفاعی ایران تأکید کرده است.

به گفته تحلیلگران، ایران در سال‌های اخیر به‌طور گسترده زیرساخت‌های تولید پیشران جامد خود را گسترش داده است و حتی پس از حمله هفت اکتبر ۲۰۲۳ «حماس» به اسرائیل، توسعه این زیرساخت‌ها با سرعت بیشتری ادامه داشته است.

به گفته یک مقام اطلاعاتی غربی، مقامات ایالات متحده از این محموله آگاه هستند، اما نگرانی خاصی در مورد آن ندارند. با این حال، اگر ایران این مواد را برای تولید موشک‌هایی که به روسیه صادر می‌شوند، به کار گیرد، نگرانی‌ها افزایش خواهد یافت.