توضیحات قالیباف درباره علت عدم ابلاغ لایحه عفاف و حجاب

حمید رسایی در جلسه علنی امروز سه شنبه ۱۱ دی مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیس مجلس شورای اسلامی، گفت: آقای قالیباف! کی باید حرمت مجلس را نگه دارد؟ فرمان دست شماست. شمایید که باید اراده مجلس را نشان دهید.
وی ادامه داد: خب آقای دکتر! مصاحبه شما را در اینترنت همه ما دیدیم؛ شما درباره زمان ابلاغ قانون حمایت از خانواده از طریق ترویج عفاف و حجاب تاریخ تعیین کردید. در آن مصاحبه شما خیلی خوب از این قانون در برابر شبهاتی که برخی از کانال‌هایی که معلوم نیست به کجا وصل هستند، دفاع کردید و به آن شبهات جواب دادید و بعد تاریخ تعیین کردید که ابلاغ می‌شود. خب چرا این قانون ابلاغ نشده است؟
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی خطاب به قالیباف، تصریح کرد: طبق قانون، وظیفه حضرتعالی الان این است که این قانون را به دولت ابلاغ کنید.

رسایی افزود: در این روزها دولت در کنترل ارز و خاموشی‌ها ناموفق بوده و متأسفانه اعتراضات زیاد است و این باعث شده که از این عدم ابلاغ شما استفاده کنند و یکسری شایعه در جامعه مطرح کنند، مثل اینکه شورای عالی امنیت ملی جلوی ابلاغ این قانون را گرفته، در حالی که دروغ است، چرا که ما از شورای عالی امنیت ملی سوال کردیم. از سوی دیگر، مطابق اصل ۱۷۶ قانون اساسی، مصوبات شورای عالی امنیت ملی در صورت تأیید رهبری الزام آور است.

نماینده مردم تهران در مجلس بیان کرد: شورای عالی امنیت ملی در این زمینه بحث نکرده و رأی نگرفته است. از سوی دیگر طبیعتاً رهبری هم نظری نداشتند و ایشان همواره روی موضوع عفاف و حجاب تاکید داشتند.

وی خطاب به رئیس مجلس، اظهار کرد: شایعاتی را مسئولین دولتی عنوان می‌کنند، نه چهار تا سایت و کانال گمنام مبنی بر اینکه به شما گفتند که این قانون اشکالاتی دارد و شما پذیرفتید که دولت برود لایحه دهد تا اشکالات برطرف شود. کجای قانون چنین چیزی داریم؟ اگر چیزی قانون شد، باید ابلاغ شود. اگر دولت فکر می‌کند که برای اصلاح این قانون لایحه دهد، خب الان عدم ابلاغ این قانون به اسم اینکه این مخالف امنیت ملی است، توهین به مجلس قبل، شورای نگهبان و هیئت عالی نظارت است و امضای شما پای آن قانون است. شما تاریخ تعیین کردید.

رسایی گفت: ملت الان به ما می‌گویند آقا این رئیس مجلس شما تاریخ تعیین کرد و گفت که این قانون را ابلاغ می‌کند. خب یکی جواب دهد آقای قالیباف که طبق کدام ماده و قانون حضرتعالی الان ابلاغ نمی‌کنید؟

وی گفت: من می‌گویم دولت به خاطر ناموفقی که در برخی از حوزه‌ها دارد، می‌آید یک دو قطبی با این موضوع درست می‌کند و این عدم ابلاغ دامن زده به آن‌ها. کدام قانون بشری بدون اشکال است؟ این چه حرفی است؟ اگر الان ما اینجا قانون تصویب کنیم و دولت قانون را اجرا نکند، خب دیگر چه باقی می‌ماند؟ رسایی تاکید کرد: آقای قالیباف! من حرفم این است که قانون حرمت دارد.

محمدباقر قالیباف در پاسخ به این تذکر گفت: اول اینکه می‌گوئید شایعه است، خب اگر شایعه است، شایعه است دیگر.
وی بیان کرد: بنده گفته بودم که قانون عفاف و حجاب ۲۳ آذر ابلاغ می‌شود، منتها همان مرجعی که این تاریخ را به ما ابلاغ کرده بود، مجدداً آن را تمدید کرد؛ پس من این موضوع را تعیین نکردم و ابلاغ را رعایت کردم.

این قانون در داخل کشور و همچنین در سطح بین‌الملل اعترضات گسترده‌ای ‌را برانگیخت. کارشناسان کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل روز سه‌شنبه ۲۳ آذر برابر با ۱۳ دسامبراز حاکمان جمهوری اسلامی خواستند قانون جنجالی “عفاف و حجاب” را فورا لغو کنند.

طبق این قانون حتی دختران ۱۲ سال به بالا نیز در صورت عدم رعایت “حجاب اجباری” مجازات‌ خواهند شد. این قانون همچنین کسانی را که “برهنگی را ترویج می‌کنند” یا “لباس‌های غیرمناسب” می‌پوشند، مجازات می‌کند.

عرصه زندگی بر زنان و دختران ایرانی حتی با قوانین موجود نیز تنگ‌تر شده و عدم رعایت حجاب اجباری با جریمه‌های مالی و حبس مجازات می‌شود.
قانون جدید اما مجازات‌های سخت‌تری از جمله جریمه‌های مالی سنگین‌تر و حبس‌های طولانی‌مدت تا ۱۵ سال زندان در نظر گرفته است.

کارشناسان کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل انتقاد کرده‌اند که این قانون موجب افزایش کنترل دولت بر بدن زنان شده و نقض حقوق بنیادین انسانی مانند حق برابری، آزادی‌های مذهبی، عقیدتی و بیانی است.

آنها همچنین نگران استفاده از تبلیغات دولتی در مدارس و دیگر نهادهای آموزشی برای تحمیل حجاب و “فرهنگ عفاف” هستند. این قانون همچنین افراد، خانواده‌ها و کسب‌وکارها را تشویق می‌کند که تخلفات را گزارش کنند، که این امر باعث ایجاد فضایی از ترس و وحشت و همچنین بی‌اعتمادی در جامعه خواهد شد.

کارشناسان سازمان ملل بر این باورند که این قانون می‌تواند منجر به افزایش خشونت علیه زنان و دختران شود و تبعیض و جداسازی ساختاری بر اساس جنسیت را در جامعه ایران تقویت کند.