سوریه دو هفته پس از سرنگونی رژیم بشار اسد همچنان دستخوش ناآرامی است. دولت موقت این کشور شامگاه چهارشنبه، پنجم دی اعلام کرد، در جریان حمله به نیروهای پلیس در استان طرطوس ۱۴ مأمور “به دست هواداران اسد کشته شدهاند”.
وزارت کشور سوریه با انتشار پیامی در شبکه تلگرام همچنین از زخمی شدن ۱۰ مأمور دیگر خبر داد. این وزارتخانه در این رابطه از “عمل بزدلانه پسمانده رژیم اسد” سخن گفته و تصریح کرد، “با تمام کسانی که جرأت کنند امنیت سوریه و جان شهروندان این کشور را به خطر اندازند، سرسختانه برخورد خواهد کرد”.
طبق گزارش سازمان دیدهبان حقوق بشر سوریه که مقر آن در لندن است، افزون بر ۱۴ مأمور پلیس سه نفر از عاملان این حمله نیز در جریان درگیریها کشته شدهاند. مأموران پلیس پیش از آن قصد داشتند، یک افسر رژیم اسد را بازداشت کنند که گفته میشود از مسئولان جنایات در زندان مخوف صیدنایا بوده است.
همزمان اقلیتهای علوی در پی انتشار ویدیویی که در آن حمله و هتک حرمت به یکی از حرمهای علویان مشاهده میشود، در شماری از شهرهای سوریه دست به تجمعاتی اعتراضی زدند.
خبرگزاری فرانسه به نقل از شاهدان عینی از برگزاری اعتراضات در شهرهای طرطوس، بانیاس، لاذقیه و جبله واقع در ساحل دریای مدیترانه خبر داده است. همچنین گفته میشود که تظاهراتی اعتراضی در شهر قرداحه صورت گرفته است. این شهر زادگاه حافظ اسد، بنیانگذار حکومت خاندان اسد است.
طبق برخی گزارشها شمار کسانی که در این تظاهرات و تجمعات اعتراضی شرکت کردهاند، هزاران نفر بوده است.
وزارت کشور سوریه در این رابطه هشدار داد، تصاویری که در این ویدیو دیده میشود، مربوط به ماه نوامبر است و اکنون “به طور هدفمند منتشر شده تا به اختلافات دامن زده شود”:
پیش از آن مقامات سوری از منع عبورو مرور شبانه در شهر حمص خبر داده بودند. رسانههای دولتی سوریه در این رابطه از بروز ناآرامیهایی در جریان تظاهرات اقلیتهای علوی و شیعه خبر داده بودند که از حامیان وفادار بشار اسد محسوب میشوند.
مقامات دولت موقت سوریه در آغاز هفته جاری بار دیگر جمهوری اسلامی را فراخوانند تا از مداخلهجویی در این کشور پرهیز کند .
اسعد حسن شیبانی، وزیر خارجه در دولت موقت سوریه روز سهشنبه ۲۴ دسامبر (۴ دیماه) با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی اکس از ایران خواست تا “به اراده مردم سوریه و حاکمیت ملی و امنیت آن احترام بگذارد”.
او در پیام خود همچنین تصریح کرد: «ما به آنها یعنی به مقامات جمهوری اسلامی در مورد گسترش هرج و مرج در سوریه هشدار میدهیم و آنان را مسئول پیامدهای اظهارات اخیرشان میدانیم.»
شیبانی در پیام خود به این اشارهای نکرد که منظورش اظهارات کدام یک از مقامهای ایرانی است، اما هشدار او احتمالا واکنشی است به سخنان علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی که به تازگی در نطقی تلویزیونی گفته بود که جوانهای سوری “به پا خواهند خواست و با ایستادگی و حتی دادن تلفات مناطق تصرفشده را پس خواهند گرفت”.
رژیم بشار اسد در پی فتح ناگهانی و سریع دمشق توسط شورشیان سوری به رهبری گروه هیئت تحریر شام سرنگون شد. جمهوری اسلامی در کنار روسیه در طی ۱۳ سال جنگ داخلی در سوریه از پشتیبانان مالی و نظامی اصلی اسد بود.