هشدار آمریکا به تهران در مورد «ضربه ویرانگر به اقتصاد ایران» در صورت حمله به اسرائیل

یک مقام آمریکایی به نشریه وال استریت ژورنال گفته است ایالات متحده به ایران به صورت روشن هشدار داده که در صورت انجام حمله بزرگ ضد اسرائیل، دولت تازه‌ منتخب و اقتصاد این کشور ممکن است «ضربه‌ای ویرانگر» و «عواقبی جدی» را متحمل شود.
این مقام با خودداری از ارائه جزئیات بیشتر گفت: «ایالات متحده هم به صورت مستقیم و هم از طریق میانجی‌ها این پیام روشن را به تهران ارسال کرده است که خطر تشدید تنش در صورت انجام یک حمله تلافی جویانه قابل توجه علیه اسرائیل بسیار زیاد است.»

پیش از این در روز سه‌شنبه آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، گفته بود که واشنگتن «پیامی را مستقیماً به ایران مخابره کرده است»، هرچند توضیحات بیشتری در خصوص این پیام نداده بود.

رسانه‌های آمریکایی گزارش داده‌اند که دولت جو بایدن در روزهای اخیر از طریق کانال‌های دیپلماتیک به ایران اخطار داده است که یک حمله گسترده تنها باعث تشدید تنش‌ها و خطر رویارویی مستقیم بین دو کشور می‌شود و از تهران خواسته تا در مورد اقدامات تلافی‌جویانه خود تجدید نظر کند.
طبق این گزارش‌ها، مقامات ایالات متحده این پیغام را منتقل کرده‌اند که انفجار منجر به مرگ اسماعیل هنیه هیچ شهروند ایرانی‌ای را نکشته و در نتیجه ایران نیز نباید اقدامی نظامی انجام دهد که مرگ شهروندان اسرائیلی را در پی داشته باشد.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، در پاسخ به سوالی در خصوص ماهیت پیام‌های ارسالی به تهران گفت که او در مورد ارزیابی‌های اطلاعاتی خاص صحبت نخواهد کرد اما دولت جو بایدن «نمی‌خواهد شاهد تشدید تنش باشد.»

همزمان نشریه «پولیتیکو» به نقل از دو منبع آمریکایی آورده است که برآورد‌ها نشان می‌دهد جمهوری اسلامی در تصمیم خود برای حمله چندجانبه به اسرائیل «تجدید نظر» کرده است.
این منابع گفته‌اند ایالات متحده نوعی واکنش را از سوی جمهوری اسلامی به ترور اسماعیل هنیه پیش‌بینی می‌کنند، اما به نظر می‌رسد تهران در تصمیم اولیه خود بازنگری کرده و واشنگتن انتظار حمله قریب‌الوقوع به اسرائیل را ندارد.
مقامات آمریکایی و اسرائیلی گفته‌اند «عدم حمایت صریح کشورهای اسلامی از پاسخ نظامی ایران» از عواملی بوده که تهران را به بازنگری در خصوص ابعاد واکنش خود واداشته است.

در نشست سازمان همکاری اسلامی در جده در هفته جاری، ترور اسماعیل هنیه به اتفاق آرا محکوم شد و کشورهای عضو آن را «نقض آشکار قوانین بین‌المللی و حاکمیت، تمامیت ارضی و امنیت ملی ایران» دانستند. با این حال هیچگونه حمایت جمعی رسمی از حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل در بیانیه نهایی نیامده است.
محمد اسحا‌ق‌دار، وزیر امور خارجه پاکستان، در همین زمینه خواستار خونسردی و حرکت در مسیر دیپلماتیک شد و گفت که باید انتقام این ترور گرفته شود، اما نه به نحوی که «گرفتار تله بنیامین نتانیاهو برای جنگی گسترده‌تر شد.»

روز چهارشنبه بنیامین نتانیاهو در جریان بازدید از یک پایگاه سربازگیری ارتش گفت اسرائیل «برای دفاع و همچنین حمله آماده است… ما مصمم هستیم از خود دفاع کنیم.»
رسانه‌های اسرائیلی می‌گویند مقامات این کشور به این نتیجه رسیده‌اند که گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان مصمم است در چند روز آینده حمله‌ای را در واکنش به کشته شدن فؤاد شکر، فرمانده ارشد حزب‌الله، انجام دهد. هرچند میزان هماهنگی این گروه با جمهوری اسلامی مشخص نیست.

همزمان بیمارستان‌های شمال اسرائیل و لبنان برای هجوم احتمالی مجروحان آماده می‌شوند. گروه‌های جستجو و نجات در اسرائیل در حالت آماده‌باش قرار گرفته‌اند و تجمعات بزرگ در فضای باز در شمال این کشور ممنوع اعلام شده است.
در همین حال اما اسرائیل هنوز محدودیت‌های شدیدی برای فعالیت‌های غیرنظامی ایجاد نکرده و دستورالعمل‌های اضطراری خود را تغییر نداده است.

در همین رابطه ایمن صفدی، وزیر امور خارجه اردن، اعلام کرده است که در صورت ورود موشک‌ها یا پهپادهای ایرانی به حریم هوایی اردن در مسیر اسرائیل، آنها را ساقط خواهد کرد.
وی به شبکه خبری سی‌ان‌ان گفت: «پیام ما برای ایرانی‌ها و اسرائیلی‌ها روشن بوده است که زمین جنگ برای هیچ‌کس نخواهیم بود. هیچکس نباید از حریم هوایی ما استفاده کند و هیچکس نباید مردم ما را در معرض خطر سقوط هر پرتابه‌ای بر فراز قلمرومان قرار دهد.»