تصویه حساب در تهران امنیت در قطر، تحقیر سران جمهوری اسلامی، با کشتن هنیه در تهران

خبرگزاری‌های ایران اعلام کردند اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس، بامداد چهارشنبه ۱۰ مرداد در محل اقامتش در تهران هدف حمله قرار گرفت و همراه یکی از محافظانش کشته شد.

روابط عمومی سپاه پاسداران در اطلاعیه‌ای اعلام کرد محل اقامت اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسیِ حماس در تهران مورد اصابت قرار گرفته و در پی این حادثه هنیه و یک نفر از محافظان او کشته شدند.
سپاه زمان این رخداد را بامداد روز چهارشنبه و مکان آن را محل اقامت هنیه در تهران ذکر و اعلام کرد که محل اقامت او و محافظش مورد اصابت قرار گرفته است.
روابط عمومی سپاه پاسداران اعلام کرد علت و ابعاد حمله به هنیه و کشته شدن او در حال بررسی است و نتایج متعاقبا اعلام خواهد شد.

در نخستین واکنش‌ها، العربیه به نقل از یک منبع آگاه خبر داد هنیه با شلیک مستقیم یک موشک به بدنش کشته شد. سایر منابع هنوز در این مورد اظهارنظری نکرده‌اند.
حماس در بیانیه‌ای که صابرین نیوز منتشر کرده است، نوشت که «رهبر سیاسی جنبش حماس، در اثر حمله هوایی اسرائیل» کشته شده است.

اسماعیل هنیه ملقب به ابوالعبد رئیس دفتر سیاسی حماس که روز چهارشنبه در تهران کشته شد ۶۰ سال سن داشت و از رهبران ارشد «جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس» بود. او سال ۲۰۱۷ رئیس جدید دفتر حماس و جایگزین خالد مشعل شد.
او روز سه‌شنبه ۹ مرداد برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان در تهران حاضر شد و رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی را به گرمی به آغوش کشید و سپس به همراه زیاد نخاله به دیدن علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی رفت.

پزشکیان در دیدار با اسماعیل هنیه به او گفته بود که پشتیبانی جمهوری اسلامی از گروه حماس «پس از این نیز با قوت و قدرت بیشتر ادامه» خواهد داشت.
اسماعیل هنیه همچنین در دیدار با علی خامنه‌ای با اشاره به جنگ غزه که اکنون سیصد روز از آغاز آن می‌گذرد تاکید کرده بود که این جنگ به «مرحله‌ای حساس و تاریخی» رسیده و نیروهای حماس «باید قهرمانی و پیروزی خود را تثبیت کنند».

در رابطه با ادعاهای امنیتی جمهوری اسلامی اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی، سوم مرداد سال جاری با اشاره به این‌که «شبکه، دسترسی و توانمندی‌های موساد در ایران از بین رفته»، گفته بود: «متلاشی کردن شبکه نفوذ موساد نقطه عطف عملکرد وزارت اطلاعات در دولت رئیسی بود.»
خطیب افزوده بود: «شبکه، دسترسی و توانمندی‌های شبکه نفوذ موساد که شخصیت‌های علمی ما را ترور می‌کرد یا در مراکز حیاتی خرابکاری می‌کرد، از بین رفت.»

جمهوری اسلامی هنوز از محل اقامت و کشته شدن اسماعیل هنیه در تهران جزئیاتی منتشر نکرده و صرفاً اعلام کرده در یک «آسایشگاه جانبازان در شمال تهران» اقامت داشته است.

در همین حال شاهدان می‌گویند «حوالی ساعت دو بامداد از اردوگاه بسیج الزهرا در مجموعهٔ تاریخی سعدآباد که متعلق به سپاه پاسداران است و به‌ظاهر برای اقامت مهمانان استفاده می‌شود، صدای مهیبی به گوش رسید به‌طوری‌ که شیشه‌های خانه‌ها در خیابان اطراف محل واقعه لرزید، اما خسارتی به بار نیامد».
مسئولیت حفاظت فیزیکی از مقامات سیاسی در ایران بر عهدهٔ «سپاه حفاظت انصارالمهدی» است که زیرمجموعه‌ٔ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی محسوب می‌شود. برخی فعالان رسانه‌ای در شبکه‌های اجتماعی می‌گویند این سپاه از اردوگاه الزهرا برای اقامت موقت مهمانان ویژه استفاده می‌کند، ولی رادیوفردا مستقلاً نمی‌تواند این جزئیات را تأیید کند.

در واکنش به ترور هنیه در تهران رهبر جمهوری اسلامی گفت «خونخواهی» او را «وظیفهٔ خود» می‌داند و اسرائیل «زمینه‌ٔ مجازاتی سخت برای خود را فراهم ساخت».
علی خامنه‌ای که دیروز با هنیه دیدار کرده بود، در پیامی مکتوب نوشت: «در این حادثه‌ٔ تلخ و سخت که در حریم جمهوری اسلامی اتفاق افتاده است، خونخواهی او را وظیفه‌ خود می‌دانیم».

تعبیر «مجازات سخت» یادآور تعابیر دیگری از رهبر جمهوری اسلامی در رویدادهایی از این قبیل است. در تازه‌ترین مورد، خامنه‌ای فروردین امسال پس از حملهٔ اسرائیل به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق گفت: «در عرف جهانی حمله به کنسولگری و سفارت هر کشور حمله به خاک آن کشور محسوب می‌شود و رژیم سرتا پا خباثت صهیونیستی باید برای این جنایت تنبیه شود و خواهد شد.»
در پی این تهدید، جمهوری اسلامی در نیمه‌شب ۲۵ فروردین صدها پهپاد و موشک کروز و بالستیک به سمت اسرائیل شلیک کرد، اما اغلب پرتابه‌های شلیک‌شده پیش از رسیدن به هدف توسط دفاع هوایی اسرائیل و همچنین با کمک آمریکا و متحدانش در منطقه رهگیری و سرنگون شدند.

سپاه پاسداران نیز در دومین اطلاعیه خود پس از ترور هنیه، به‌صراحت اسرائیل را مسئول این اتفاق دانسته و افزوده که «بی‌تردید این جنایت رژیم صهیونیستی با پاسخ سخت و دردناک جبهه مقتدر و عظیم مقاومت به‌ویژه ایران اسلامی مواجه… خواهد بود.»

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور اسلامی نیز در واکنش به ترور اسماعیل هنیه در تهران، در شبکه ایکس نوشت که جمهوری اسلامی از «تمامیت ارضی و عزت و حیثیت و افتخار و شرف خود دفاع، و اشغالگران تروریست را از اقدام بزدلانه خود پشیمان خواهد کرد.»
او به حضور هنیه در مراسم تحلیف خود اشاره و اضافه کرده که «دیروز دست فاتح او را بالا بردم و امروز باید بر روی شانه‌هایم او را تشییع کنم.»

پزشکیان که پیش از این در نامه‌ای به هنیه، به حمایت از «جبهه مقاومت» در دوران ریاست‌جمهوری خود تأکید کرده بود، اضافه کرده: «پیوند دو ملت سربلند ایران و فلسطین مستحکم‌تر از قبل خواهد شد و مسیر مقاومت و دفاع از مظلوم پر قدرت‌تر از همیشه دنبال می‌شود.»
حضور هنیه در مراسم تحلیف پزشکیان و خوش‌و‌بش گرم آنها با یکدیگر، روز سه‌شنبه در فضای مجازی و رسانه‌های ایران بسیار خبرساز شده بود.

در همین حال دادستانی کل جمهوری اسلامی هشدار داد با افرادی که اقدام به «انتشار محتوای خلاف واقع، نشر اکاذیب و توهین به بر هم زدن امنیت روانی جامعه» کنند، براساس قانون برخورد خواهد شد.
این اطلاعیه پس از انتشار گسترده این خبر و افزایش میزان واکنش‌ها به آن در فضای مجازی فارسی‌زبان صادر می‌شود.

دادستانی کل کشور در این اطلاعیه‌ به فعالان رسانه‌ای و مجازی کشور هشدار داد که از پرداختن به موضوعاتی که «امنیت روانی جامعه» را مخدوش می‌کند، پرهیز کنند. در اطلاعیه یادشده، به جزئیات و مصادیق این اقدام اشاره‌ای نشده است.
با این حال براساس این اطلاعیه به دستگاه‌های ذیربط دستور داده شده ضمن «رصد فضای مجازی، رسانه‌ها و یا افرادی که اقدام به شایعه‌پراکنی یا برهم زدن امنیت روانی جامعه می‌کنند به دستگاه قضایی معرفی شوند».
جمهوری اسلامی بر اساس یک رویه، در مواقع بروز بحران یا اتفاقاتی از این دست، از شفاف‌سازی خودداری کرده و به جای آن با افرادی که در این زمینه به ابراز نظر می‌پردازند، برخورد می‌کند.

همزمان دولت مسعود پزشکیان با صدور اطلاعیه‌ای، سه روز عزای عمومی برای کشته شدن اسماعیل هنیه اعلام کرد.
طبق این اطلاعیه، روزهای چهارشنبه، پنج‌شنبه و جمعه، برابر با ۱۰ تا ۱۲ مرداد در سراسر ایران عزای عمومی خواهد بود.
دولت پزشکیان در این اطلاعیه، اقدام اسرائیل را در هدف قرار دادن «مهمان رسمی و دیپلماتیک جمهوری اسلامی» طی مراسم تحلیف رییس‌جمهوری جدید، محکوم کرد.

در همین حال لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، پس از ترور اسماعیل هنیه در تهران، گفت که واشینگتن برای کاهش تنش‌ها در منطقه تلاش خواهد کرد، اما افزود که در صورت حمله به اسرائیل، ایالات متحده برای دفاع، به این کشور کمک خواهد کرد.

او که در فیلیپین به سر می‌برد، افزود: «فکر نمی‌کنم جنگ اجتناب‌ناپذیر باشد. فکر می‌کنم همیشه فضا و فرصت‌هایی برای دیپلماسی وجود دارد.»

این ترور، کمتر از ۲۴ ساعت پس از ادعای اسرائیل مبنی بر کشتن فواد شکر، یک فرمانده ارشد حزب‌الله در بیروت انجام شد و به نظر می‌رسد با این اقدام، احتمال هرگونه توافق در آتش‌بس قریب‌الوقوع میان حماس و اسرائیل در جنگی که ۱۰ ماه پیش آغاز شده، به شدت کاهش یافته است.

در پی کشته شدن هنیه در تهران، خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران بدون اشاره به میزان افزایش قیمت دلار درباره «هیجانات بازار ارز و طلا» پس از کشته شدن هنیه هشدار داد.
این خبرگزاری افزود که «دلال‌های ارزی به تکاپو افتاده‌اند تا بار دیگر برطبل نوسانات ارزی بکوبند و از آب گل‌آلود ماهی بگیرند».

بر اساس گزارش‌ها از ایران، در پی کشتن اسماعیل هنیه در تهران، قیمت دلار در بازار آزاد تهران از ۶۰ هزار تومان عبور کرد. در روزهای گذشته قیمت دلار در محدوده ۵۸ هزار تومان بوده است.

در یکی از آخرین واکنشها به کشته شدن هنیه در تهران، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، گفت که از گزارش‌ها مبنی بر کشته شدن اسماعیل هنیه، رهبر حماس آگاه است، اما همچنان بر دستیابی به آتش‌بس در غزه متمرکز است.
بلینکن این اظهارات را در یک کنفرانس خبری روز چهارشنبه در سنگاپور، جایی که در یک سفر رسمی به سر می‌برد، بیان کرد. او در این کنفرانس مطبوعاتی گفت: «هیچ چیزی از اهمیت دستیابی به آتش بس که آشکارا به نفع گروگان‌ها و بازگرداندن آنها به خانه، و به نفع فلسطینی‌هایی که هر روز به شدت رنج می‌برند کم نمی‌کند.»